Biznis

SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street pao, inflacija u SAD-u porasla - strah od recesije

Postignut je načelni dogovor da bi se Fedove bilance, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko tisuća milijardi dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno. Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi znatno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, pa čak, plaše se ulagači, izazvati recesiju


 
3 min
HINA
Hina

Postignut je načelni dogovor da bi se Fedove bilance, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko tisuća milijardi dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno. Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi znatno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, pa čak, plaše se ulagači, izazvati recesiju

Na Wall Streetu su cijene dionica pale i jučer, treći dan zaredom, jer je inflacija u SAD-u dosegnula novu najvišu razinu u više od 40 godina, pa se ulagači plaše da će američka središnja banka agresivno zaoštriti monetarnu politiku.

Dow Jones oslabio je 87 bodova ili 0,26 posto, na 34.220 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,34 posto, na 4.397 bodova, a Nasdaq indeks 0,30 posto, na 13.371 bod.

U prvom dijelu jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području, i to za više od 1 posto, jer je tržište pokušavalo nadoknaditi gubitke od prethodnih dana. No, u drugom dijelu trgovanja skliznuli su u negativno područje jer se ulagači plaše agresivnije nego što se očekivalo reakcije Feda na inflaciju.

Jučer je objavljeno da su u ožujku potrošačke cijene porasla 8,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je najviša stopa inflacije od 1981. godine, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva.

Premda su ti podaci u skladu s očekivanjima, „oni podsjećaju da Fed ne može samo sjediti, mora krenuti u akciju, i to žurno”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Ulagače je zabrinula i guvernerka Feda Lael Brainard koja je kazala da ovi podaci pokazuju da središnja banka treba ekspeditivno krenuti protiv visoke inflacije. „Njezine izjave bile su oštrije nego što je tržište očekivalo. Brainard je obično bila staložena, a sada su njezini komentari snažniji, što natjera ljude da sjednu i obrate pažnju”, kaže Nolte.

Na sjednici u ožujku Fed je povećao ključne kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u svibnju vjerojatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da bi mogla zaredati agresivna povećanja kamata na sjednicama idućih mjeseci, kao i da je postignut načelni dogovor da bi se Fedove bilance, koje su u borbi s koronakrizom nabujale za nekoliko tisuća milijardi dolara, trebale smanjivati za 95 milijardi dolara mjesečno.

Sve to pokazuje da je Fed spreman za agresivniji napad na inflaciju nego što se očekivalo, a zaoštravanje monetarne politike moglo bi znatno usporiti rast najvećeg svjetskog gospodarstva, pa čak, plaše se ulagači, izazvati recesiju.

Ulagači su u defanzivi i zbog rata u Ukrajini, koja tvrdi da Rusija priprema novu ofenzivu, unatoč mirovnim pregovorima.

Ovoga će tjedna u fokusu ulagača biti i poslovni rezultati američkih kompanija jer počinje sezona objave kvartalnih izvješća.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju porasle oko 6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Bilo bi to znatno usporavanje rasta zarada, s obzirom da su u prethodnom kvartalu porasle više od 30 posto na godišnjoj razini.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,55 posto, na 7.576 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,48 posto, na 14.124 boda, a pariški CAC 0,28 posto, na 6.537 bodova.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.