Biznis

Svjetsko vijeće za putovanje i turizam

WTTC: Sektor turizma i putovanja globalno nastavlja otvarati milijune radnih mjesta

Više optimizma za sektor WTTC vidi u 2022. i posebice 2023., za kada predviđa da bi BDP za putovanja i turizam mogao doseći razinu prije pandemije, odnosno da će već do kraja 2022. doprinos sektora BDP-u porasti za, kako kažu, ogromnih 43,7 posto, na gotovo 8,4 bilijuna dolara, što  iznosi 8,5 posto (ukupnog) globalnog BDP-a i samo 13,3 posto iza razine iz 2019. godine


 
2 min
HINA
Pixabay

Više optimizma za sektor WTTC vidi u 2022. i posebice 2023., za kada predviđa da bi BDP za putovanja i turizam mogao doseći razinu prije pandemije, odnosno da će već do kraja 2022. doprinos sektora BDP-u porasti za, kako kažu, ogromnih 43,7 posto, na gotovo 8,4 bilijuna dolara, što  iznosi 8,5 posto (ukupnog) globalnog BDP-a i samo 13,3 posto iza razine iz 2019. godine

Sektor turizma i putovanja u idućem će desetljeću nastaviti rasti i otvoriti 126 milijuna novih radnih mjesta i biti pokretač globalnog ekonomskog oporavka, prognozira Svjetsko vijeće za putovanje i turizam-WTTC s ovotjednog globalnog summita WTTC-a na Filipinima.

Prognoze i komentare stanja u sektoru turizma i putovanja s obzirom na pandemiju i druge izazove, WTTC je sažeo u novom izvješću o ekonomskom učinku sektora i predstavio na summitu u Manili, prvom takvom globalnom skupu tog Vijeća od početka pandemije s više od tisuću sudionika iz svijeta, uključujući čelne ljude velikih kompanija iz globalnog turizma i putovanja, ministre, stručnjake i  medije.

Prema izvješću WTTC-a, koji predstavlja globalni privatni sektor putovanja i turizma, u idućih deset godina sektor očekuje brži rast od ukupne globalne ekonomije te se predviđa da će putovanja i turizam rasti po prosječnoj stopi od 5,8 godišnje od 2022. do 2032. i dosegnuti 14,6 bilijuna američkih dolara ili oko 11,3 posto ukupnog globalnog gospodarstva.

"U idućem desetljeću gotovo svako treće novo radno mjesto u svijetu bit će povezano sa sektorom turizma i putovanja, a gledajući ovu i iduću godinu, WTTC predviđa svjetliju budućnost s obzirom da će i BDP i zaposlenost dostići razinu prije pandemije do iduće godine", izjavila je predsjednica i izvršna direktorica WTTC-a Julia Simpson.

Ocjenjuje da je sektorski oporavak u 2021. bio sporiji od očekivanog samo dijelom zbog utjecaja varijante koronavirusa omikron, ali najviše zbog nekoordiniranog pristupa vlada koje su, kako je rekla, odbile savjete Svjetske zdravstvene organizacije koja je tvrdila da zatvaranje granica neće zaustaviti širenje virus nego naštetiti gospodarstvu i sredstvima za život.

Ipak, više optimizma za sektor WTTC vidi u 2022. i posebice 2023., za kada predviđa da bi BDP za putovanja i turizam mogao doseći razinu prije pandemije, odnosno da će već do kraja 2022. doprinos sektora BDP-u porasti za, kako kažu, ogromnih 43,7 posto, na gotovo 8,4 bilijuna dolara, što  iznosi 8,5 posto (ukupnog) globalnog BDP-a i samo 13,3 posto iza razine iz 2019. godine.

To će biti usklađeno i s povećanjem zaposlenosti u putovanju i turizmu, koja bi se 2023. mogla približiti razini iz 2019. godine.

Kada je riječ o 2021. godini, u WTTC-ovom izvješću kaže se da je to bila godina početka oporavka globalnog sektora putovanja i turizma nakon dvije godine zastoja zbog pandemije te da se doprinos sektora globalnom BDP-u povećao za 21,7 posto, dosegnuvši više od 5,8 bilijuna dolara.

Podsjećaju da je prije pandemije, u 2019., doprinos sektora putovanja i turizma BDP-u iznosio 10,3 posto ili 9,6 bilijuna dolara, da bi u 2020. na vrhuncu pandemije pao na 5,3 posto ili 4,8 bilijuna dolara, što je, po njima, bio "zapanjujući-50 postotni gubitak".

"Pandemija covid-19 donijela je neke od najvećih izazova s ​​kojima se čovječanstvo suočilo, a sektor putovanja i turizma bio je uništen. Pogođeni smo 18 puta teže od globalne ekonomije. Tijekom ovih neizvjesnih vremena, kada se događa i rat Ukrajini, sektor je još jednom pokazao srce i otpornost, uspravio se i pružio sklonište, zalihe i financijsku potporu. Morali smo donijeti najteže odluke, ali smo također vidjeli pravu vrijednost našeg sektora, koji je ovo vrijeme iskoristio i za promjene kako bi u budućnost bio uključeniji, održiviji i otporniji", poručila je Simpson.


Nastavite čitati

Svijet
 

Milanović pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore

Milanović je poruci uoči izbora ponovio da će se izbori u BiH opet održati prema izbornom zakonu koji već dulje vrijeme ograničava mogućnost izbora legitimnih predstavnika Hrvata na mnogim razinama vlasti. "U takvim okolnostima, kada je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavnike, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljenost jest izlazak na izbore u što većem broju", poručio je hrvatski predsjednik

Svijet
 

Najmanje 23 civila ubijena u ruskom raketnom napadu na Ukrajinu

Reutersov svjedok vidio je 12 tijela, od kojih četiri u automobilima te rekao je da je projektil napravio krater u zemlji u blizini dva reda vozila na sajmu automobila. "Dosad 23 mrtvih i 28 ranjenih. Svi civili", napisao je Oleksandr Staruh, regionalni guverner Zaporižja na Telegramu, aplikaciji za razmjenu poruka

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.