Crna kronika

KORUPCIJA U JAVNOM SEKTORU

BRODAR POVEZAN S MAFIJOM: Zaplijenjen trajekt koji je uskoro trebao zaploviti jadranskom obalom!

Tijekom 2021., kompanija je bila pod istragom zbog optužbi za povezanost s mafijom. Naime, talijanska policija tvrdila je da je zloglasna sicilijanska obitelj preuzela kontrolu nad upravom i iskoristila svoj položaj za ugovaranje ključnih usluga na trajektima, uključujući unosne usluge cateringa, čišćenja i rezervacije karata, koje su obavljale tvrtke pod kontrolom mafijaške obitelji


 
2 min
Istra24
Foto: morski.hr

Tijekom 2021., kompanija je bila pod istragom zbog optužbi za povezanost s mafijom. Naime, talijanska policija tvrdila je da je zloglasna sicilijanska obitelj preuzela kontrolu nad upravom i iskoristila svoj položaj za ugovaranje ključnih usluga na trajektima, uključujući unosne usluge cateringa, čišćenja i rezervacije karata, koje su obavljale tvrtke pod kontrolom mafijaške obitelji

Talijanska je policija početkom tjedna, pod optužbom za korupciju u javnom sektoru, zaplijenila plovila i imovinu talijanskog brodara Caronte & Tourist Isole Minori, koji je od lipnja ove godine do svibnja 2024. trebao održavati liniju Zadar - Preko, piše portal morski.hr.

Navode kako je zbog nezadovoljavanja sigurnosnih standarda zaplijenjen i trajekt Ulisse, koji se ovih dana trebao uputiti za Zadar.

Ulisse je izgrađen davne 1978. godine, a uskoro je trebao zaploviti na liniji Zadar - Preko. Rješenje kojim se brodarskoj tvrtki Caronte & Tourist Isole Minori iz Milazza na Siciliji odobrava red plovidbe na toj liniji, prije nekoliko dana donijela je Agencija za obalni linijski pomorski promet (AZOLPP).

Vijest je izazvala val negativnih reakcija Općine Preko i Grada Zadra, koji smatraju da je trajekt koji su predložil star i neprikladan.

AZOLPP je pak na te pritužbe odgovorio da navode Općine Preko i Grada Zadra pri donošenju Rješenja ne može uzeti kao valjane jer su „dani izvan nadležnosti lokalne samouprave odnosno zadirući u nadležnost lučkih uprava i pomorske administracije”.

Osim plovila, sud je, piše morski.hr, naredio i zamrzavanje gotovo 30 milijuna eura koji su se nalazili na bankovnim računima tvrtke. Sud u Palermu navodi da će imovina biti zadržana radi preliminarne istrage vezane uz prijevaru. Četvero članova uprave brodarske tvrtke također je pod istragom: Vincenzo Franza (59), predsjednik upravnog odbora, te direktori i generalni direktori Luigi Genghi (59), Sergio La Cava (60), te Edoardo Bonanno (51).

Tužitelji tvrde i da zaplijenjena plovila, uključujući nesuđeni zadarski Ulisse, nemaju adekvatan pristup za osobe smanjene pokretljivosti te da ne zadovoljavaju uvjete natječaja i sigurnosne standarde. Tvrde i da je brodar počinio prijevaru tako što nikad nije dogradio plovila kako bi zadovoljio potrebne uvjete.

Tvrtka Caronte & Tourist Group osnovana je prije dvadeset godina spajanjem dviju kompanija koje datiraju iz 1965. godine. Prevoze oko pet milijuna putnika godišnje, a kompanija je 2016. kupila još jednu sicilijanskog brodara Siremar, navodi pak The Maritime Executive.

Kompanija je još 2020. optužena za slične prijevare, kada su također zaplijenjena tri plovila i zamrznuti bankovni računi tvrtke. Tijekom 2021., kompanija je bila pod istragom zbog optužbi za povezanost s mafijom. Naime, talijanska policija tvrdila je da je zloglasna sicilijanska obitelj preuzela kontrolu nad upravom i iskoristila svoj položaj za ugovaranje ključnih usluga na trajektima, uključujući unosne usluge cateringa, čišćenja i rezervacije karata, koje su obavljale tvrtke pod kontrolom mafijaške obitelji.

Zahvaljujući vladinom ugovoru, Caronte & Tourist navodno je imao monopol na rutama na Mesinskom tjesnacu te gotovo svim rutama sa Sicilije.


Nastavite čitati

Izgorjela dva, nagorjelo sedam automobila u Splitu

"Tamo je došlo do izbijanja požara u kojem su izgorjela dva osoba vozila. Prema prvim informacijama oštećeno je još sedam vozila. Mjesto događaja je osigurano  i obavit će  se očevid", kratko je rekla Sanja Nazlić iz splitske policije

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.