Crna kronika

Bilo ih je 20-ak, a ne samo njih trojica

Istarski policajci koji su tukli migrante vraćeni na posao, jedini grijeh im je - naopako nošenje uniforme!?


 
2 min
Zoran Angeleski
Screenshot/TWITTER/Lighthouse Reports/RTL

Kako danas piše Jutarnji list, istarski pripadnici interventne policije PU istarske, snimljeni kako palicama tuku migrante, ponovno su u službi nakon tromjesečne suspenzije.

Tri pripadnika interventne policije PU istarske, dva policajca iz Istre i jedan iz Vukovara, koji su snimljeni kako palicama "tonfama" u Šturliću, na području općine Cetingrad u Karlovačkoj županiji, u lipnju tuku migrante "odvraćajući" ih u susjednu Bosnu i Hercegovinu, vraćeni su u službu nakon tromjesečne suspenzije.

Oni su tijekom disciplinskog postupka na Prvostupanjskom sudu u Osijeku proglašeni krivima te im je sud izrekao "kaznu uvjetnog prestanka državne službe". Nakon žalbenog roka ta su rješenja postala izvršna 5. siječnja te su oni vraćeni na posao, potvrđeno je Jutarnjem u MUP-u.

Jutarnji list podsjeća da istodobno s tim disciplinskim postupkom traje istraga oko mogućeg kaznenog progona, no kriminalističko istraživanje i provođenje izvida po tom pitanju je već tri mjeseca u tijeku.

Vera Magdić-Bižanović, županijska državna odvjetnica u Karlovcu, rekla je ovom mediju da su u karlovačkom tužiteljstvu zaprimili dio dokumentacije "vezane za predmet koji je formiran u povodu emitirane snimke u emisiji RTL-ove "Potrage", a nakon zaprimljenog dijela dokumentacije Ravnateljstvu policije uputili su dodatni zahtjev za provođenje izvida i prikupljanje potrebne dokumentacije".

Policija se ograđuje

Kakva će biti njezina državnoodvjetnička odluka, odnosno hoće li ti izvidi rezultirati kaznenim postupkom, ovisi o činjenicama koje će pritom biti prikupljene.

Policija se odmah nakon objave rezultata svoje istrage ogradila od svojih kolega, tvrdeći da su oni radili na svoju ruku, odnosno da ne postoji zapovijed ili preporuka kojom bi se opravdavalo njihovo ponašanje.

Jutarnji list je još prije dva mjeseca novinarskim člankom nagovijestio ovakav rasplet slučaja. Izvor vrlo blizak istrazi otkrio je Jutarnjem da slučaj klizi prema blagoj disciplinskoj kazni za trojicu policajaca zbog nanošenja štete ugledu policije, odnosno da će se cijeli incident svesti na to da su policajci službenu odoru okrenuli naopako, bez vidljivih oznaka policije te bi im to bio jedini krimen iz te, za policiju, nezgodne situacije.

'Interventna' kao vojska

- U tom trenutku na mjestu događaja nisu bila samo njih trojica, nego je nedaleko bilo 20-ak ljudi, također policajaca. Ova trojica vidljiva su na snimkama i oni će podnijeti teret disciplinskog postupka. Ono što javnost možda ne zna, jest to da je Interventna policija ustrojena poput vojske, njihovi pripadnici ne rade ništa bez direktne zapovijedi svojeg nadređenog. Nitko od te trojice sigurno neće dobiti otkaz zato što je jedan od njih zaprijetio da i on posjeduje snimke događanja na granici te da će u slučaju takvog raspleta slučaja on objaviti drugu stranu priče i tako malo jače kompromitirati policijski sustav, rekao je izvor Jutarnjem.

Udarao ih palicom i vikao: "Go to Bosnia"

Na snimci koju su istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom zabilježili nedaleko od mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani može se čuti kako jedan od maskiranih muškaraca nakon udarca migranta palicom viče za njim: "Go to Bosnia".

Sve je snimljeno u lipnju tijekom osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je ekipa RTL-a sudjelovala s kolegama iz više medija iz nekoliko zemalja. Policijska je istraga potom utvrdila da su sudionici tog izgreda doista njihovi pripadnici iz interventne jedinice PU istarske.


Screenshot/TWITTER/Lighthouse Reports/RTL

Nastavite čitati

Zlatko Dalić: 'Htjeli su me rušiti. Nemamo puno vremena za slavlje, čeka nas težak posao protiv Argentine'

"Ako Bog da, neka se ovako nastavi još i u ove dvije utakmice, neka pozitiva bude oko nas i dok sam ja izbornik reprezentacije, ona će biti središte okupljanja ljubavi, kvalitete, domoljublja i zajedništva. Kome god to smeta, neka se drži dalje od nas. U tom periodu kad sam preuzeo kormilo reprezentacije, postojala je sumnja u moj rad, mediji nisu bili toliko na mojoj strani i htjeli su me srušiti, ali eto sve se potpuno preokrenulo i danas uživamo u maksimalnoj podršci", rekao je jutros Zlatko Dalić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.