Crna kronika

PREPOZNAO "NAVLAKUŠU"

IZBJEGAO ZAMKU Prodavao branik na oglasniku, javila mu se “DOSTAVLJAČICA” IZ PULE

Bila je to ona, barem se u poruci deklarirala kao ženska osoba te napisala da živi u Puli. Odmah je navela kako ima ugovor s jednom dostavnom službom pa će joj dostava iz Karlovca do Pule biti besplatna. Uz pokoji smajlić u poruci dala mu je na znanje da se on ne treba ni oko čega brinuti...


 
2 min
Leonid Slijepčević
radio-mreznica.hr

Bila je to ona, barem se u poruci deklarirala kao ženska osoba te napisala da živi u Puli. Odmah je navela kako ima ugovor s jednom dostavnom službom pa će joj dostava iz Karlovca do Pule biti besplatna. Uz pokoji smajlić u poruci dala mu je na znanje da se on ne treba ni oko čega brinuti...

Jedan Karlovčanin, zahvaljujući svojoj pameti, nije postao još jedna žrtva prijevare preko oglasnika i raznih društvenih mreža, a svoj slučaj preko Radio Mrežnice odlučio je podijeliti s javnošću. Budući da ima veze s nama, ovdje ga prenosimo.

Na oglasniku je objavio da prodaje prednji branik automobila i nije dugo trebalo čekati da mu se javi potencijalni kupac.

Kroz poruku “ona” iz Pule, stigli i smajlići

Bila je to ona, barem se u poruci deklarirala kao ženska osoba te napisala da živi u Puli. Odmah je navela kako ima ugovor s jednom dostavnom službom pa će joj dostava iz Karlovca do Pule biti besplatna. Uz pokoji smajlić u poruci dala mu je na znanje da se on ne treba ni oko čega brinuti.

Usput ga je priupitala je li ikad slao pakete preko te dostavne službe, pa mu čak sa zaglavljem ( naravno, kasnije će se ispostaviti, lažnim) te tvrtke poslala upute kako “radi” i da će kurir doći i preuzeti robu.

Još ne sluteći ništa, Karlovčanin je pronašao i par sabirnih mjesta u gradu gdje bi kurir mogao pokupiti branik.

Kad je tražen broj kartice i sigurnosni broj, upalila mu se lampica

Potom je dobio poruku, ali i dalje u prijateljskom tonu:

– Napišite mi svoje puno ime i prezime i adresu na koju će stići kurir, a ja ću platiti robu. Pripremit ću obrazac i poslati zahtjev banci da odobri transakciju, kad sve bude spremno, poslat ću vam transakciju i čekati vas u prozoru za transakciju da prebacite novac na vaš račun, objašnjavala je.

Prepiska porukama trajala je još malo jer je njega zanimalo treba li biti ulogiran na neku stranicu, a dobio je odgovor i da obavijest o uplati mora potvrditi u aplikaciji banke ili unijeti kod iz SMS-a.

I tu mu se upalila žaruljica pa je ljubazno ustvrdio da za uplatu nje kao kupca on mora dati svoj IBAN, ali ne i broj kartice i sigurnosni broj CVI jer se to unosi kad bi on plaćao.

Odgovor je glasio: Sve je u redu, navela sam i ove podatke.

No, nije bilo u redu i potencijalna žrtva odgovara: - Žao mi je, ali ne tako, samo IBAN.

Stiže poruka na ćirilici i poziv na lošem ruskom

Potom mu dolazi poruka na ćirilici i na ruskom jeziku te poziv s psovkama, no kako kaže naš sugovornik, “Naglasak mi nije ruski iako je pričao ruski, ali u pozadini se čuje još par glasova”.

Odmah je shvatio da je meta prevaranata koji su napravili link na stranicu poznate dostavljačke tvrtke, sve izgleda super i gotovo originalno, od imena “kupca” nadalje, no “kvaka” je što traže podatke koje ne bi trebali. A to su upravo podaci koji se daju kad se nešto kupuje, a ne prodaje.

Karlovčanin je odmah kontaktirao pravu dostavnu službu, a oni dalje policiju.

Nije ovo prvi niti posljednji pokušaj internetske prijevare kad ljudi nešto žele prodati pa “kupcima” daju podatke kartice koje ne bi trebali. I policija stalno upozorava na ovakva kaznena djela, a savjet svima je biti mudar i na oprezu jer ovakvi “kupci” donose obično debelo “čišćenje” računa, zaključuje se u tekstu Radio Mrežnice.


Nastavite čitati

Pula
 

Srijeda u znaku žena (a u jutro i djece)

Pored jedne od najznačajnijih imena ovogodišnjeg izdanja, Kapke Kassabove, svoje će knjige predstaviti i talijanska književnica Marta Barone te avangardna pjesnikinja i kultna performerica Katalin Ladik. Pulsku publiku za kraj večeri očekuje performans talijanskog kolektiva Tre allegri ragazzi morti * Nataša Ozmec i Vlasta Prohaska u programu Librić na Sajmu te najmlađoj publici održati radionicu „Kako je divan svijet oko nas“.

Pula
 

MARSOVO POLJE DOBIVA DVA NOGOMETNA IGRALIŠTA ZA GRAĐANE, KUPALIŠTE STOJA STRUJU I KANALIZACIJU Iduće godine na te lokacije iz Proračuna ide više od milijun eura!

Na Marsovom polju izgradit će se sportsko-rekreacijski centar s dva nogometna igrališta, dva pomoćna terena odnosno trening poligona, staze za trčanje i rekreaciju te zelene površine za vježbanje, a sve to za građane i rekreativce * Kupalište Stoja ide u cjelovitu rekonstrukciju svih objekata, uređenje površina i izgradnju prijeko potrebne infrastrukture

Pula
 

GRAD PULA ZAKINUO MLAĐE OD 30 Neko dijete vrijedi dva boda, neko bod i pol. Na listi i hrvatski branitelji stari 29 godina

U Puli su postojale tri dobne skupine (do 29 godina, od 30 do 45 godina te od 46 godina naviše), a pritom su mlađi od 30 godina dobivali najmanji broj bodova – svega šest * Među neobična bodovanja spada i podatak da iako svako dijete podnositelju zahtjeva osigurava dva boda, na objavljenoj Listi prvenstva ima i onih s nelogična tri boda pod tom kategorijom. Ima i onih koji su sa svojih 29 godina dobili pet bodova kao hrvatski branitelji, i tako dalje i tako dalje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.