Crna kronika

KRIMINALCI BANKROTIRALI

Mafijaška tvrtka sa sjedištem u Bujama otišla u stečaj

Skandal s mafijaškim biznisom u Bujama imao je i svoje političke posljedice. Naime, nakon naših objava predsjednik IDS-a Dalibor Paus izbacio je Lenu Koreniku iz stranke


 
3 min
Dražen Majić

Skandal s mafijaškim biznisom u Bujama imao je i svoje političke posljedice. Naime, nakon naših objava predsjednik IDS-a Dalibor Paus izbacio je Lenu Koreniku iz stranke

Tvrtka AS Leonardo transport u vlasništvu obitelji talijanskog mafijaša Artura Salvateorea Di Caprija (AS su inicijali dva prva slova njegovih imena op.a.) završila je u stečaju. Kako što smo u nekoliko navrata pisali, radi se o jednoj od nekoliko tvrtki koje talijanski mafijaš ima registrirane u Bujama.

Sve tvrtke su registrirane na adresi Trg Slobode 4, gdje djeluje i računovodstveni Obrt E.KO. kojim upravlja IDS-ova političarka Lena Korenika. Ona je na zadnjim izborima na listi IDS-a ušla u vijeće Grada Buja i kasnije prepustila mandat stranačkom kolegi.

Arturo Salvatore Di Caprio je prije nekoliko godina osnovao tvrtku Egida Capris d.o.o. sa sjedištem u Bujama. Osim njega, suvlasnici tvrtke koja se bavila ugostiteljskom djelatnošću, bili su i njegova kćerka Tecla Alessandra i sin Pasquale. Potom je vlasnica tvrtke bila Eliana Barbo iz Buja, a na koncu i njena kćerka Lena Korenika.

Mafijaški boss Di Caprio bio je suvlasnik i nekretninske tvrtke Buje Engineering d.o.o. Suvlasnice su potom bile i Eliana Barbo i Lena Korenika, da bi danas vlasnik bila Di Capriova tvrtka Bu Bu Enterprising iz Slovenije u vlasništvu njegovog sina Vitaliana. Tvrtkom trenutno upravlja Nina Maras.

Gazdina kćerka Tecla Allesandra Di Caprio suvlasnica je i transportne tvrtke AS Leonardo Transport d.o.o. koja je registrirana u Rumunjskoj s podružnicom u Bujama. Tvrtku u Hrvatskoj zastupa Lena Korenika, a kao jedan od suvlasnika vodi se i Michaele Posillipo, nećak Di Capria koji je, poput gazde, također trenutno u zatvoru u Frosinoneu.

Upravo ta zadnja tvrtka ušla je u skraćeni stečajni postupak zbog dugovanja od 1.400 eura. Sutkinja Trgovačkog suda u Pazinu Sonja Marinac Rumora, danas je otvorila i zatvorila stečajni postupak

-Osoba ovlaštena za zastupanje dužnika (Lena Korenika op. a.) po zakonu u roku od 15 dana nije podnijela javnobilježnički ovjereni popis imovine i obveza dužnika te u roku od 45 dana nijedan vjerovnik nije predložio otvaranje stečajnoga postupka nad dužnikom i nije predujmio sredstva za pokriće troškova toga postupka, pa se prema odredbi članka 431. stavka 1. Stečajnog zakona smatra da je dužnik nesposoban za plaćanje, odlučila je sutkinja Marinac Rumora.

Podsjetimo, Di Caprio se tereti da je bio na čelu zločinačkog udruženja koje se bavilo raznim poslovnim prijevarama, pranjem novca, ucjenama i prostitucijom. U tim poslovima klan Di Caprio koristio je, tvrde istražitelji, 23 tvrtke od kojih je sedam locirano izvan Italije, pretežno u RumunjskojSloveniji i Hrvatskoj. Grupa je korištenjem raznih kriminalnih metoda preuzimala tvrtke poduzetnika iz okolice Frosinonea, Caserte ali i regije Veneto, a istraga je pokrenuta kada je jedan od „pritisnutih” poduzetnika izvršio samoubojstvo.

Slučaj mafijaških tvrtki sa sjedištem u Bujama imao je i svoje političke posljedice. Naime, nakon objave našeg članka predsjednik IDS-a Dalibor Paus izbacio je Lenu Koreniku iz stranke. Poslije se pokazalo da je to bila preuranjena odluka jer je IDS Buje stao iza svoje članice.


Nastavite čitati

Istra
 

ČITANJE KAO SPAS, KAO TERAPIJA: Danas nam je ovu misao poklonila književnica Julijana Matanović

Dan smo otvorili intervjuom koji je sa spisateljicom vodila Maja Jokanović. Tekst obiluje intrigantnim mislima * Objavili smo i intervju s kandidatkinjom za načelnicu Raše Admirom Žakula, recenziju predstave "Down by low" * Lijepa vijest dana je da je Zlatnu Palmu u Cannesu za najbolji kratki film osvojio je hrvatski film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” čiji je producent Danijel Pek, inače i umjetnički ravnatelj Pula Film Festivala

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.