Crna kronika

Policija upozorava: kad piješ, ne vozi!

Na istarskim cestama u dva dana čak tri osobe pod utjecajem alkohola izazvale prometne nesreće

Protiv svih vozača koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola pokreće se prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama


 
2 min
Istra24
Foto: Ilustracija PU Istarska

Protiv svih vozača koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola pokreće se prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama

U samo dva dana, u ponedjeljak i utorak, čak tri vozača skrivila su prometne nsreće na cestama u Istri, javlja Policijska uprava istarska.

U ponedjeljak je 47-godišnjak pod utjecajem alkohola od 1.68 promila upravljao automobilom Renault, pulske registracijske oznake, kolnikom Rizzijeve ulice u Puli. Nedaleko raskrižja s Cestom prekomorskih brigada, vozač je zaustavio vozilo i započeo vožnju unazad, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu. U tom je trenutku udario u automobil VW Polo, pulske registracijske oznake, kojim je iza njega upravljao 29-godišnjak.
 
U utorak je prvo 25-godišnjakinja upravljala automobilom Renault, pulske registracijske oznake, iz smjera Brtonigle prema Bujama nad kojim je, zbog vožnje pod utjecajem alkohola od 1.15 promila i neprilagođene brzine kretanja, izgubila nadzor i prešla na suprotnu stranu kolnika, gdje se sudarila s automobilom Ford, slovenske registracijske oznake, kojim je upravljala 27-godišnjakinja. Od siline udarca, Renault je sletio u kanal pored ceste.
 
Uvečer istog dana dogodila se i prometna nesreća na Puljskoj cesti u Fažani. Tamo je 43-godišnjak upravljao automobilom VW Arteon, pulske registracijske oznake, dok je bio pod utjecajem alkohola od 1.45 promila te je u jednom trenutku sletio s kolnika i udario u stablo.
 
Protiv svih vozača koji su upravljali vozilima pod utjecajem alkohola pokreće se prekršajni postupak radi počinjenja prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama.
 
Policijska uprava istarska podsjeća da za vožnju pod utjecajem alkohola jednostavno nema opravdanja te vozačima koji su konzumirali alkohol savjetuje:

  • ostavite automobil parkiran na propisan način i pješačite – koristiti će vam, a nećete nikoga dovesti u životnu opasnost
  • koristite javni prijevoz
  • koristite usluge taxi prijevoza jer će to biti daleko sigurnije, a i jeftinije
  • ako ste u društvu, unaprijed se dogovorite tko će ostati trijezan i voziti natrag
  • zamolite nekoga trijeznog da vas odveze
  • ne sjedajte za upravljač najmanje 24 sata nakon ispijanja veće količine alkoholnih pića
  • vožnjom pod utjecajem alkohola ne dovodite u opasnost samo sebe, već i ostale sudionike u prometu
  • u noćima povećanog rizika (vikend) vozite sporije i opreznije, bez obzira jeste li popili ili niste.

Iz policije podsjećaju da je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak prekršaj te da novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi.

Kazne su u rasponu od 700 sve do 20.000 kuna, a za razinu alkohola iznad 1.5 g/kg propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.
 
Uz novčane kazne izriču se zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi, također ovisno o izmjerenoj količini alkohola u organizmu te broju ponavljanja prekršaja.


Nastavite čitati

Istra
 

NAJSTARIJI VODNJANAC PROSLAVIO 100. ROĐENDAN! Barba Kuzma: "A još sto lit pa smo gotovi"

"Kako se osjećam? Malo sam nazebao ovih dana", odgovara šali sklon slavljenik. Kuzma Juričević, rođen 18. srpnja 1924. u Škripu na Braču, s 18 se godina priključio partizanima. U ratu je izgubio majku i oca, ranjavan je te je sudjelovao u oslobađanju Trsta, da bi 1946. godine stigao u Vodnjan i služio u ovdašnjoj vojarni. U Vodnjanu je upoznao svoju suprugu Mariju (preminula 2001.) i tu je ostao do danas zajedno podižući obitelj. Radni vijek proveo je u Uljaniku, u mirovinu je otišao davne 1968. godine

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.