Crna kronika

ukazala na mogući kriminal i korupciju

Odbačena prijava protiv Adrijane Cvrtile, zviždačice iz afere Eko Moslavina

Cvrtila je, prema pisanju medija, ''zaradila'' čak devet kaznenih prijava za klevetu, od kojih je njih šest podnio kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, a tri donedavni predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić


 
3 min
HINA

Cvrtila je, prema pisanju medija, ''zaradila'' čak devet kaznenih prijava za klevetu, od kojih je njih šest podnio kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, a tri donedavni predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku odbacilo je kaznenu prijavu protiv kutinske zviždačice Adrijane Cvrtile koja je ukazala na moguće korupciju i kriminalne radnje u tamošnjem komunalnom poduzeću Eko Moslavina.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitet, izvijestilo da je odbacilo kaznenu prijavu protiv Cvrtile zbog kaznenog djela protiv privatnosti odnosno neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja.

Podnositeljima prijave je, sukladno relevantnoj odredbi Zakona o kaznenom postupku, dostavljeno rješenje o odbačaju kaznene prijave s uputom o pravu na poduzimanje progona, dodalo je tužiteljstvo.

Cvrtila je, prema pisanju medija, ''zaradila'' čak devet kaznenih prijava za klevetu, od kojih je njih šest podnio kutinski gradonačelnik Zlatko Babić, a tri donedavni predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić.

Uskok je u siječnju ove godine podigao optužnicu protiv gradonačelnika Kutine Zlatka Babića zbog sumnje na trgovanje utjecajem i podmićivanje zastupnika. Uz njega su optužnicom obuhvaćene još tri osobe – bivši predsjednik Vijeća i kutinskog HSLS-a Davor Kljakić te gradski vijećnici Dražen Kinderman i Darko Kousek.

Tužiteljstvo je pokrenulo istragu protiv Babića i njegovih suosumnjičenika nakon što je zviždačica Adrijana Cvrtila, kao direktorica kutinske komunalne tvrtke Eko Moslavina, prošle godine izašla u javnost s tvrdnjama kako su Babić i Kljakić radili pritisak da se u Eko Moslavini zaposle pojedini članovi stranke i rodbina vijećnika ili da im se povećaju plaće, a sve kako bi se osiguralo glasovanje tih vijećnika za proračun i rebalans proračuna.

Optužnicom se Babića tereti da je, od studenoga 2019. do travnja 2020. godine, kao gradonačelnik Grada Kutine, s nezavisnim vijećnikom Draženom Kindermanom dogovorio da će mu u zamjenu za glas na Gradskom vijeću zaposliti sina u gradskoj tvrtki Eko Moslavina.

Obrana zatražila izuzeće tužiteljice zbog pristranosti

Bivši vijećnik i zaposlenik Eko Moslavine Darko Kousek dogovorio je s Babićem da će mu u zamjenu za njegov glas osigurati povećanje plaće.

Nakon što su ova dvojica dala svoj glas, gradonačelnik Babić i donedavni HSLS-ov predsjednik kutinskog Gradskog vijeća Davor Kljakić su naredili direktorici Eko Moslavine da zaposli Kindermanovog sina i poveća plaću Kouseku.

Osim toga se Babiću stavlja na teret da je od srpnja 2020. do 30. travnja 2021. godine u Kutini, koristeći svoj službeni položaj gradonačelnika i predsjednika gradskog HDZ-a, zajedno s predsjednikom HSLS-a Kljakićem, zatražio od direktorice Adrijane Cvrtile da zaposli osobu s čijim je ocem Babić politički povezan. Osoba je zaposlena, ali nikad nije radila svoj posao jer za to nije bilo potrebe. Nakon toga je Cvrtili naredio da se istoj toj osobi da viša funkcija uz koju ide i bolja plaća.

Također je, u razdoblju od veljače do lipnja 2020., tadašnji predsjednik HSLS-a Kljakić nalagao direktorici da osigura nastavak radnog odnosa u Eko Moslavini osobama ili članovima obitelji osoba s kojima je politički povezan ili da im osigura druga radna mjesta s većim koeficijentom za obračun plaće, iako nije bilo stvarne potrebe za nastavkom radnog odnosa tih osoba niti su ta radna mjesta prethodno bila sistematizirana.

Cvrtila je Babića i Kljakića prijavila USKOK-u, a kutinski gradonačelnik je odbacio optužbe o političkom kadroviranju ustvrdivši da su napadi na njega iskonstruirani. Babić je u rujnu objavio da izlazi iz HDZ-a jer ne želi da mu se stranka kojoj je pristupio 1989. povlači kroz blato te istaknuo da kroz institucije želi otkloniti svaku indiciju koja bi ukazivala na njegovu odgovornost.

Babić je na ročištu na kojem se na zagrebačkom Županijskom sudu raspravlja o osnovanosti optužnice, pored izdvajanja dokaza koje obrana smatra nezakonitima, zatražio izuzeće zamjenice ravnateljice Uskoka jer smatra da je tužiteljica tijekom istrage bila pristrana u korist zviždačice Adrijane Cvrtile.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.