IT & Tech

BRITANSKI SPRINTER John McFall

EUROPSKA SVEMIRSKA AGENCIJA imenovala prvog paraastronauta

ESA je prošle godine objavila poziv za osobe koje su u potpunosti sposobne proći uobičajene stroge psihološke, kognitivne i druge testove, ali im je onemogućeno da postanu astronauti isključivo zbog njihove invalidnosti


 
1 min
HINA
Foto: Hina

ESA je prošle godine objavila poziv za osobe koje su u potpunosti sposobne proći uobičajene stroge psihološke, kognitivne i druge testove, ali im je onemogućeno da postanu astronauti isključivo zbog njihove invalidnosti

Europska svemirska agencija (ESA) u srijedu je imenovala svog prvog "paraastronauta" u značajnom koraku da se osobama s fizičkim invaliditetom omogući da rade i žive u svemiru.

Agencija koja obuhvaća 22 zemlje priopćila je da je odabrala bivšeg britanskog paraolimpijskog sprintera Johna McFalla kao dio nove generacije od 17 odabranih za obuku za astronauta.

McFall će sudjelovati u studiji izvedivosti osmišljenoj kako bi ESA saznala koje uvjete je potrebno ispuniti da osobe s invaliditetom sudjeluju u budućim misijama.

"Bilo je to poprilično burno iskustvo, s obzirom da kao osoba s amputiranom nogom nikada nisam mislio da postoji mogućnost da postanem astronaut pa je uzbuđenje bilo ogromno", rekao je McFall u intervjuu koji je objavljen na ESA-inoj web stranici.

Pridružit će se petorici novih karijernih astronauta i 11 rezervista na obuci nakon što je ESA popunila svoje astronautske redove prvi put od 2009.

ESA je prošle godine objavila poziv za osobe koje su u potpunosti sposobne proći uobičajene stroge psihološke, kognitivne i druge testove, ali im je onemogućeno da postanu astronauti isključivo zbog njihove invalidnosti.

Zaprimila je 257 prijava za ulogu astronauta s invaliditetom, paralelnu ulogu koju naziva "paraastronaut".

Dobrotvorna organizacija za jednakost osoba s invaliditetom Scope opisala je odabir McFalla kao "velik korak naprijed".

"Bolja zastupljenost osoba s invaliditetom u utjecajnim ulogama doista će pomoći da se poboljšaju stavovi i sruše prepreke s kojima se mnoge osobe s invaliditetom danas suočavaju", rekla je Alison Kerry, voditeljica komunikacija dobrotvorne organizacije.

McFallu je nakon nesreće na motociklu amputirana desna noga u dobi od 19 godina. Osvojio je brončanu medalju na 100 metara na Paraolimpijskim igrama u Pekingu 2008. godine.

McFall, 31-godišnji liječnik, pomoći će inženjerima ESA-e da dizajniraju promjene u hardveru potrebne za otvaranje profesionalnih svemirskih letova široj skupini kvalificiranih kandidata, priopćila je agencija.

"Poruka koju bih uputio budućim generacijama je ta da je znanost za sve i da putovanje u svemir, nadamo se, može biti za sve", rekao je McFall.


Nastavite čitati

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.