IT & Tech

50. godišnjica slijetanja Apolla 17

Jeff Koons će na Mjesec lansirati skulpture s jedinstvenim digitalnim NFT-om

Nezamjenjivi tokeni su obično namijenjeni pružanju digitalnih potvrda o autentičnosti. Dokazuju vlasništvo nad nekim virtualnim predmetom poput memea, digitalnoga umjetničkog djela ili tweeta


 
1 min
HINA
Pixabay

Nezamjenjivi tokeni su obično namijenjeni pružanju digitalnih potvrda o autentičnosti. Dokazuju vlasništvo nad nekim virtualnim predmetom poput memea, digitalnoga umjetničkog djela ili tweeta

Američki pop art umjetnik Jeff Koons najavio je novi projekt u sklopu kojega će izraditi seriju minijaturnih skulptura povezanih s različitim NFT-ovima, a zatim ih kani poslati na Mjesec.

Skulpture s pripadajućim jedinstvenim digitalnim NFT-om (nezamjenjivim tokenom) iz projekta pod nazivom "Jeff Koons: Mjesečeve faze", bit će lansirane u svemir sa svemirske stanice JF Kennedy u Cape Canaveralu potkraj godine, objavila je galerija Pace koja zastupa umjetnika.

Skulpture će na Mjesec biti lansirane u svemirskome vozilu Nova-C Lunar Lander koje je dizajnirala kompanija Intuitive Machines te će biti postavljene na području Mjesečeva mora. Ondje će biti 'izložene' u prozirnim kockama, a na Mjesecu će ostati zauvijek.

Zanimljivo je da će to biti prva autorizirana umjetnička djela na površini Mjeseca.

Nezamjenjivi tokeni (Non-Fungible Tokens) će biti prodani, a prihod će se donirati udruzi Liječnici bez granica.

Koons je rekao da mu je cilj stvoriti "povijesno značajan NFT projekt" te je pojasnio da istraživanje svemira "predstavlja neograničeni potencijal za čovječanstvo".

Projektom se obilježava 50. godišnjica slijetanja Apolla 1972 17., posljednje misije na Mjesec s ljudskom posadom.

"Istraživanja svemira omogućila su nam perspektivu nadilaženja svjetovnih ograničenja", rekao je Koons, u svijetu najpoznatiji po golemim metalnim skulpturama poput "Psa balona" i one pod nazivom "Zec", koja mu je donijela titulu najskupljega živućeg umjetnika pošto je 2019. na dražbi Christie'sa prodana za čak 91 milijun dolara.

Nova tehnologija NFT-a (Non-Fungible Tokens) postala je glavna 'roba' na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Nezamjenjivi tokeni su obično namijenjeni pružanju digitalnih potvrda o autentičnosti. Dokazuju vlasništvo nad nekim virtualnim predmetom poput memea, digitalnoga umjetničkog djela ili tweeta.

Premda može postojati neograničen broj identičnih kopija nekog predmeta, samo se jedan NFT može smatrati originalom i stoga može imati samo jednog vlasnika.


Nastavite čitati

Svijet
 

Švicarci danas na referendum odlučuju o mirovinskoj reformi

Nakon dva neuspjela pokušaja 2004. i 2017., službeni Bern nada se da će napokon dobiti dovoljno glasova za prijedlog da „stabilizira” švicarski mirovinski sustav, kojemu prijeti da ga pregazi velika 'baby boom' generacija koja se približava mirovini, a očekivani životni vijek joj raste

Svijet
 

SEAD AHMETOVIĆ: Balkanski programeri su među najboljima na svijetu

Ne kažem da su drugi lošiji, ali naši sa Balkana imaju nešto posebno. Mi smo generalno skloni rješavanju problema. Je li to tehnički bolje razvijen mozak kao što ga je imao Nikola Tesla? Ne znam, mi smo uvijek bili privrženi prirodnim znanostima, imamo jake fakultete u svim balkanskim državama. To dokazuju i razna natjecanja na kojima su zemlje iz regije uvijek među prvima, tvrdi Ahmetović

Svijet
 

Na svjetskom prvenstvu u veslanju, braća Sinković četvrti

Zlato su osvojili Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias s vremenom 6:09.34, drugi su bili Španjolci Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero (6:10.52), a treći Australci David Bartholot i Caleb Antill (6:11.92). Braća Sinković su do četvrtog mjesta stigli s vremenom 6:14.99

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.