IT & Tech

50. godišnjica slijetanja Apolla 17

Jeff Koons će na Mjesec lansirati skulpture s jedinstvenim digitalnim NFT-om

Nezamjenjivi tokeni su obično namijenjeni pružanju digitalnih potvrda o autentičnosti. Dokazuju vlasništvo nad nekim virtualnim predmetom poput memea, digitalnoga umjetničkog djela ili tweeta


 
2 min
HINA
Pixabay

Nezamjenjivi tokeni su obično namijenjeni pružanju digitalnih potvrda o autentičnosti. Dokazuju vlasništvo nad nekim virtualnim predmetom poput memea, digitalnoga umjetničkog djela ili tweeta

Američki pop art umjetnik Jeff Koons najavio je novi projekt u sklopu kojega će izraditi seriju minijaturnih skulptura povezanih s različitim NFT-ovima, a zatim ih kani poslati na Mjesec.

Skulpture s pripadajućim jedinstvenim digitalnim NFT-om (nezamjenjivim tokenom) iz projekta pod nazivom "Jeff Koons: Mjesečeve faze", bit će lansirane u svemir sa svemirske stanice JF Kennedy u Cape Canaveralu potkraj godine, objavila je galerija Pace koja zastupa umjetnika.

Skulpture će na Mjesec biti lansirane u svemirskome vozilu Nova-C Lunar Lander koje je dizajnirala kompanija Intuitive Machines te će biti postavljene na području Mjesečeva mora. Ondje će biti 'izložene' u prozirnim kockama, a na Mjesecu će ostati zauvijek.

Zanimljivo je da će to biti prva autorizirana umjetnička djela na površini Mjeseca.

Nezamjenjivi tokeni (Non-Fungible Tokens) će biti prodani, a prihod će se donirati udruzi Liječnici bez granica.

Koons je rekao da mu je cilj stvoriti "povijesno značajan NFT projekt" te je pojasnio da istraživanje svemira "predstavlja neograničeni potencijal za čovječanstvo".

Projektom se obilježava 50. godišnjica slijetanja Apolla 1972 17., posljednje misije na Mjesec s ljudskom posadom.

"Istraživanja svemira omogućila su nam perspektivu nadilaženja svjetovnih ograničenja", rekao je Koons, u svijetu najpoznatiji po golemim metalnim skulpturama poput "Psa balona" i one pod nazivom "Zec", koja mu je donijela titulu najskupljega živućeg umjetnika pošto je 2019. na dražbi Christie'sa prodana za čak 91 milijun dolara.

Nova tehnologija NFT-a (Non-Fungible Tokens) postala je glavna 'roba' na međunarodnoj umjetničkoj sceni.

Nezamjenjivi tokeni su obično namijenjeni pružanju digitalnih potvrda o autentičnosti. Dokazuju vlasništvo nad nekim virtualnim predmetom poput memea, digitalnoga umjetničkog djela ili tweeta.

Premda može postojati neograničen broj identičnih kopija nekog predmeta, samo se jedan NFT može smatrati originalom i stoga može imati samo jednog vlasnika.


Nastavite čitati

Svijet
 

Eskaliralo nasilje između Izraela i libanonskog Hezbolaha

Izraelski borbeni zrakoplovi izvršili su "velik niz napada na ciljeve Hezbolaha na liboanonskom teritoriju", objavila je izraelska vojska * Visoki političar Hezbolaha Hasan Fadlalah ocijenio je u priopćenju da je riječ  "novoj eskalaciji" na što Hezbolah odgovara novim tipom napada u smislu oružja i meta

Svijet
 

Film 'Anatomija pada' francuske redateljice Justine Triet osvojio je Europsku filmsku nagradu 2023.

U konkurenciji je bio i odličan hrvatski film Juraja Lerotića "Sigurno mjesto" * Danski glumac Mads Mikkelsen proglašen je najboljim glumcem za svoju izvedbu u filmu “Obećana zemlja” (Bastarden), mađarski filmski redatelj Béla Tarr ("Sátántangó") dobio je počasnu nagradu predsjednika Akademije i Upravnog odbora, a španjolska redateljica Isabel Coixet, koja je režirala film "Tajni život riječi", ljubavnu priča Bosanke i Amerikanca, odlikovana je za doprinos svjetskom filmu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.