IT & Tech

lansirana je početkom svibnja

Kineska sonda sletjela na Mjesec

Ova 53-dnevna misija pokrenuta 3. svibnja trebala bi omogućiti uzimanje prvih uzoraka s udaljene strane Mjeseca, rijetko istraženog područja Zemljina satelita


 
1 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Ova 53-dnevna misija pokrenuta 3. svibnja trebala bi omogućiti uzimanje prvih uzoraka s udaljene strane Mjeseca, rijetko istraženog područja Zemljina satelita

Sonda koju je Kina lansirala početkom svibnja sletjela je na suprotnu stranu Mjeseca kako bi prikupila uzorke.

Sonda Chang'e 6, koja je poletjela iz svemirskog lansirnog centra Wenchang na tropskom otoku Hainan (jug), sletjela je prema planu u golemi bazen Južnog pola-Aitken, jedan od najvećih poznatih udarnih kratera u Sunčevom sustavu, objavila je novinska agencija Xinhua, prenoseći priopćenje Kineske svemirske uprave.

Ova 53-dnevna misija pokrenuta 3. svibnja trebala bi omogućiti uzimanje prvih uzoraka s udaljene strane Mjeseca, rijetko istraženog područja Zemljina satelita.

Sonda će pokušati prikupiti mjesečev materijal i provesti druge pokuse u zoni slijetanja koristeći se pritom svojom bušilicom za vađenje uzoraka ispod površine i svojom robotskom rukom za hvatanje materijala.

Proces bi trebao biti završen u sljedeća dva dana, dodaje Xinhua.

Kina je već 2019. poslala sondu na suprotnu stranu Mjeseca, ali nije donijela nikakve uzorke.

Znanstvenici vjeruju da daleka strana Mjeseca - nazvana tako jer je nevidljiva sa Zemlje, a ne zato što nikada ne hvata sunčeve zrake - obećavajuća za istraživanje jer su njeni krateri manje prekriveni drevnim tokovima lave od onih na bliskoj i vidljivoj strani.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.