IT & Tech

veliki uspjeh

Mate Marjanović iz pulske Gimnazije izborio plasman za izbor hrvatske informatičke reprezentacije

Hrvatska informatička olimpijada, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, najprestižnije je i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje učenika srednjih škola od 1. do 4. razreda, koje se odvija po uzoru i u skladu s pravilima međunarodnih informatičkih natjecanja


 
1 min
Istra24

Hrvatska informatička olimpijada, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, najprestižnije je i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje učenika srednjih škola od 1. do 4. razreda, koje se odvija po uzoru i u skladu s pravilima međunarodnih informatičkih natjecanja

Mate Marjanović, učenik 4. razreda Gimnazije Pula i član Društva informatičara Pula, je na Hrvatskoj informatičkoj olimpijadi osvojio 8. mjesto i time se plasirao na sljedeću fazu natjecanja, Izborne pripreme.

Hrvatska informatička olimpijada, u organizaciji Hrvatskog saveza informatičara, najprestižnije je i najznačajnije godišnje informatičko natjecanje učenika srednjih škola od 1. do 4. razreda, koje se odvija po uzoru i u skladu s pravilima međunarodnih informatičkih natjecanja.

Na ovom natjecanju sudjelovalo je 25 najuspješnijih učenika srednjih škola s nacionalnih natjecanja u školskoj godini 2022/2023  koji su tijekom pet sati natjecanja rješavali četiri problemska zadatka na algoritamskoj osnovi, čija rješenja su kodirali u programskim jezicima Python i C/C++, pod operativnim sustavom Linux.

Dugogodišnji stručni suradnici HSIN-a, sve redom naši najbolji bivši natjecatelji, osiguravali su im teške i kvalitetne ali primjerene zadatke, najbolje okruženje za natjecanje i objektivno i pravedno ocjenjivanje.

Ponovio uspjeh Ivana Lazarića

Najuspješnijih osam učenika ostvarilo je plasman na Izborne pripreme, za izbor hrvatske informatičke reprezentacije učenika srednjih škola koja će predstavljati Hrvatsku na međunarodnim natjecanjima u 2023. godini. Nakon Izbornih priprema, će se bodovima ostvarenima na HIO 2023 pribrojiti bodovi osvojeni kroz dva izborna ispita Izbornih priprema. Četiri sveukupno najuspješnija natjecatelja ostvarit će pravo nastupa u informatičkoj reprezentaciji Hrvatske na 30. srednjoeuropskoj informatičkoj olimpijadi - CEOI 2023 i 35. medunarodnoj informatičkoj olimpijadi - IOI 2023.

Posljednji učenik iz Istre koji je ostvario plasman na Izborne pripreme je Ivan Lazarić 2015. godine.
Ivan je osvajao i medalje na međunarodnim informatičkim natjecanjima. Na sličnom natjecanju za učenike osnovnih škola, Juniorskoj hrvatskoj informatičkoj olimpijadi sudjelovao je još jedan učenik iz Istre, učenik 7.razreda OŠ Centar, Pula, Marko Tripković i plasirao se na 21.mjesto.

Učenici su se za spomenuta natjecanja spremali u sklopu Napredne radionice programiranja za srednju školu, u organizaciji Društva informatičara Pula i Zajednice tehničke kulture Pula, a radionicu je vodio učitelj Damir Blašković.


Nastavite čitati

Pula
 

NI DVIJE GODINE OD NAJAVE Mobilni timovi za psihološku pomoć pulskim osnovnim školama nisu zaživjeli

U posljednjih nekoliko mjeseci evidentna je eskalacija vršnjačkog nasilja u najvećem istarskom gradu, a mobilni timovi ponovno su bili temom sastanka koji se sredinom svibnja održao u Gradu Puli. Iako škole otad bilježe i nove slučajeve vršnjačkog nasilja, čini se da je realizacija mobilnih timova još uvijek u fazi analiziranja, pa je izvjesno za očekivati kako do završetka ove školske godine neće ni zaživjeti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.