IT & Tech

izazovi novih tehnologija

Njemačka, Italija i Francuska zajedno će regulirati umjetnu inteligenciju

Europski parlament u lipnju je predstavio „AI akt” kojega je cilj spriječiti rizike AI aplikacija i izbjeći diskriminatorne efekte, istodobno podržavajući inovativnu snagu AI-ja


 
2 min
HINA
Ilustracija/Pixabay

Europski parlament u lipnju je predstavio „AI akt” kojega je cilj spriječiti rizike AI aplikacija i izbjeći diskriminatorne efekte, istodobno podržavajući inovativnu snagu AI-ja

Francuska, Njemačka i Italija postigle su dogovor o zajedničkoj regulaciji umjetne inteligencije (AI), pokazuje zajednički dokument u posjedu Reutersa za koji se očekuje da će ubrzati pregovore na europskoj razini.

Tri vlade podržavaju preuzimanje obaveza na dobrovoljnoj bazi za manje i veće AI tvrtke u Europskoj uniji. 

Europska komisija, Europski parlamenti i Vijeće Europske unije trenutno raspravljaju kako bi se savez trebao postaviti. 

Europski parlament u lipnju je predstavio „AI akt” kojega je cilj spriječiti rizike AI aplikacija i izbjeći diskriminatorne efekte, istodobno podržavajući inovativnu snagu AI-ja.

Parlament je tijekom rasprave predložio kodeks ponašanja koji bi u početku bio obvezujuć samo za velike AI providere, većinom iz SAD-a. 

Tri vlade smatraju da da kompetitivna prednost za manje europske tvrtke može imati i negativan učinak jer će umanjiti povjerenje u njih i rezultirati manjim brojem korisnika. 

Kodeks stoga mora biti obvezujuć za sve, tvrde tri države. U početku ne bi trebale postojati sankcije, no  s vremenom bi se trebao postaviti i sustav kazni. 

Njemačko ministarstvo gospodarstva, zaduženo za pregovore s ministarstvom digitalnih pitanja, smatra kako se zakoni i državna kontrola ne bi trebali orijentirati na sam AI, nego na njegovu primjenu. 

Vlade diljem svijeta pokušavaju iskoristiti ekonomske dobrobiti AI-ja, no razmatraju i njegovu sigurnost. 

Velika Britanija u studenom je održala svoj prvi skup na tu temu, a Njemačka će u ponedjeljak i utorak biti domaćin digitalne konferencije u Jeni koja će okupiti predstavnike iz svijeta politike, biznisa i znanosti. 


Nastavite čitati

Svijet
 

UNESCO upozorava da bi AI mogao poticati antisemitizam nijekanjem Holokausta

Generativna umjetna inteligencija, poput chatbota ChatGPT-ja, temelji se na internetskim podacima, sadržaju koji može odvesti na krivi trag i u kojemu je prisutna ljudska pristranost. To bi također moglo dovesti do pogrešnog navođenja informacija o određenim događajima i pojačavanja predrasuda, navodi se u izvješću UNESCO-a

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.