IT & Tech

RAZLIČITI OBLICI KRIMINALITETA

Rast kriminala na internetskom crnom tržištu od 31 posto

Što se tiče hrvatskih korisnika, oni se ne razlikuju od ostalih korisnika u Europi i svijetu. Na tržnicama dark weba kupuju opojne droge, oružje, krivotvorene dokumente, lijekove za erektilnu disfunkciju i zloćudne računalne programe


 
2 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Što se tiče hrvatskih korisnika, oni se ne razlikuju od ostalih korisnika u Europi i svijetu. Na tržnicama dark weba kupuju opojne droge, oružje, krivotvorene dokumente, lijekove za erektilnu disfunkciju i zloćudne računalne programe

Na crnom internetskom tržištu, dark webu, tijekom 2021. godine u Hrvatskoj su zabilježena ukupno 1.563 kaznena djela što je povećanje od 31 posto u odnosu na 2020. pokazuju podaci MUP-ove Službe kibernetičke sigurnosti.

U MUP-u kažu da su te brojke rezultat provođenja "opsežnijih kriminalističkih istraživanja, s većim brojem počinitelja i većom materijalnom štetom, nego je to bio slučaj prethodnih godina".

Kriminalistička istraživanja na dark webu usmjerena su na različite oblike kriminaliteta; uglavnom zlouporabe droga, oružja i krivotvorenih dokumenata, a trenutno se provodi više takvih istraživanja nad hrvatskim građanima koji su kupovali ili prodavali zloćudne računalne programe ili malware, otkriva voditelj Službe kibernetičke sigurnosti, Renato Grgurić.

Najpopularnija valuta za legalna i ilegalna plaćanja usluga na dark webu je bitcoin (BTC) koji se prihvaća na najvećem broju prodajnih mjesta. Osim BTC-a, u široj upotrebi su Etherum (ETH) i Monero (XMR).

Navedene poteškoće mogu se prevladati intenzivnom međunarodnom policijskom suradnjom između država, korištenjem usluga i alata koje pružaju međunarodne policijske organizacije kao što su Interpol i Europol - europska agencija za provedba zakona. Europolove resurse u području dark weba koristi i hrvatska policija.

Što se tiče hrvatskih korisnika, oni se ne razlikuju od ostalih korisnika u Europi i svijetu.

Na tržnicama dark weba kupuju opojne droge, oružje, krivotvorene dokumente, lijekove za erektilnu disfunkciju i zloćudne računalne programe.


Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.