IT & Tech

"Možete bježati, ne možete se sakriti"

Twitter napustio dobrovoljni kodeks EU-a o borbi protiv dezinformacija

Twitter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018. godine


 
1 min
HINA
Ilustracija: Pixabay

Twitter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018. godine

Društvena mreža Twitter povukla se iz dobrovoljnog kodeksa Europske unije o suzbijanju dezinformacija na internetu, objavila je Europska komisija.

Povjerenik Komisije za unutarnje tržište Thierry Breton rekao je da Twitter napušta dobrovoljni Kodeks dobre prakse o suzbijanju dezinformacija. "No, obveze ostaju. Možete bježati, no ne možete se sakriti", napisao je Breton na Twitteru kasno u petak.

Kodeks uključuje obvezu praćenja političkog oglašavanja, prestanak financiranja autora dezinformacija i suradnju s organizacijama za provjeru točnosti (fact-checking).

Breton je rekao da će borba protiv dezinformacija biti pravna obaveza prema takozvanom Aktu o digitalnim uslugama koji stupa na snagu od 25. kolovoza.

Novi zakon također znači da će tvrtke morati moderirati svoje platforme i uklanjati štetan sadržaj poput dezinformacija te uvesti protokole kako bi se blokiralo njihovo širenje. Tvrtke također moraju povećati transparentnost glede odnosa prema svojim korisnicima i pojednostaviti ugovore s njima.

"Naši će timovi biti spremni za provođenje (zakona)", napisao je Breton.

Twitter i druge društvene mreže, uključujući TikTok, Metu i Google, potpisali su dobrovoljni kodeks 2018. godine.

Komisija je u veljači objavila izvješća o tome kako platforme implementiraju kodeks i istaknula da Twitter nije pružio "specifične informacije ni ciljane podatke" vezane uz obveze o transparentnosti.

 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.