IT & Tech

Rona i kveta (veliko), ronto i kvekto (malo)

Usvojene nove mjerne jedinice: SADA ZEMLJA TEŽI ŠEST RONAGRAMA

Po prvi puta u više od tri desetljeća nove su mjerne jedinice dodane Međunarodnom sustavu jedinica (SI), dogovorenom globalnom standardu za metrički sustav * Rona i kveta postaju oznake za najveće mjerne jedinice, a ronto i kvekto za najmanje. Iza ronagrama  slijedi 27 a iza kvetagrama slijedi 30 nula * Nove bi mjerne jedinice trebale "osigurati sustav za budućnost" i zadovoljiti svjetsku potrebu za većim brojevima, barem u sljedećih 20 do 25 godina


 
2 min
HINA
Zemlja teži otprilike šest ronagrama," što je šestica iza koje slijedi 27 nula / Ilustracija: Pixabay

Po prvi puta u više od tri desetljeća nove su mjerne jedinice dodane Međunarodnom sustavu jedinica (SI), dogovorenom globalnom standardu za metrički sustav * Rona i kveta postaju oznake za najveće mjerne jedinice, a ronto i kvekto za najmanje. Iza ronagrama  slijedi 27 a iza kvetagrama slijedi 30 nula * Nove bi mjerne jedinice trebale "osigurati sustav za budućnost" i zadovoljiti svjetsku potrebu za većim brojevima, barem u sljedećih 20 do 25 godina

Međunarodni znanstvenici okupljeni u Francuskoj izglasali su u petak nove najmanje i najveće mjerne jedinice, potaknuti stalno rastućom količinom podataka, a to su ronagrami i kvetametri.

Po prvi puta u više od tri desetljeća nove su mjerne jedinice dodane Međunarodnom sustavu jedinica (SI), dogovorenom globalnom standardu za metrički sustav.

Rona i kveta postaju oznake za najveće mjerne jedinice, a ronto i kvekto za najmanje.

O promjeni su glasali znanstvenici i predstavnici vlada iz cijelog svijeta koji su prisustvovali 27. Općoj konferenciji za utege i mjere, koja upravlja SI-om i održava se otprilike svake četiri godine u dvorcu Versailles, zapadno od Pariza.

Nacionalni fizikalni laboratorij Ujedinjenog Kraljevstva, koji je pokrenuo inicijativu za nove mjerne jedinice, potvrdio je da je usvojena rezolucija.

Time se olakšava izražavanje velikih količina.

Otkako je SI uspostavljen 1960. godine, znanstvena potreba dovela je do sve većeg broja mjernih jedinica. Posljednji su puta 1991. godine kemičari uveli zetu i jotu kako bi lakše izrazili velike molekuralne količine.

Jotametar je jedinica iza koje slijede 24 nule.

Čak ni moćna jota nije dovoljna za sve veću količinu podataka, prema Richardu Brownu, ravnatelju odjela za mjerne jedinice u Nacionalnom fizikalnom laboratoriju Ujedinjenog Kraljevstva.

"Vrlo smo blizu granice po pitanju izražavanja podataka u najvećoj mjernoj jedinici jotabajtima", rekao je Brown za AFP.

"Na donjem kraju ima smisla imati simetrično širenje, što je korisno za kvantnu znanost, fiziku čestica - kada mjerite stvarno, stvarno male stvari."

Nova težina svijeta

Nove mjerne jedinice mogu pojednostaviti govor o nekim prilično teškim objektima.

"Ako razmišljamo o masi, umjesto o udaljenosti, Zemlja teži otprilike šest ronagrama," što je šestica iza koje slijedi 27 nula, rekao je Brown.

"Jupiter oko dva kvetagrama", dodao je. Iza kvetagrama slijedi 30 nula.

Brown je rekao da je dobio ideju za ažuriranje kada je vidio da se koriste neodobrene mjerne jedinice za pohranu podataka kao što su brontobajti i helabajti.

Google koristi "helabajte" od 2010.

To su bili termini koji su neslužbeno bili u opticaju pa je bilo jasno da SI mora nešto poduzeti, rekao je.

Međutim, metričke prefikse treba skratiti samo na njihovo prvo slovo. B i H su već zauzeti, što isključuje "bronto" i "hela".

"Jedina slova koja nisu korištena za druge jedinice ili druge simbole bila su R i Q", rekao je Brown.

Konvencija nalaže da veći prefiksi završavaju na A, a manji na O.

I "sredina riječi je vrlo, vrlo načelno zasnovana na grčkom i latinskom za devet i 10", rekao je Brown.

Nove bi mjerne jedinice trebale "osigurati sustav za budućnost" i zadovoljiti svjetsku potrebu za većim brojevima, barem u sljedećih 20 do 25 godina, dodao je.


Nastavite čitati

Svijet
 

"NATO, ne šaljite Ukrajini sustave Patriot"

Članice NATO-a danas su u Bukureštu obećale Kijevu više oružja i opreme za obnovu * Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je tom prilikom naglasio: "Zadnji put sam rekao tri riječi: oružje, oružje, oružje. Ovaj put imam tri druge riječi: brže, brže i brže" * "Bude li NATO opskrbljivao ukrajinske fanatike sustavima Patriot i osobljem NATO-a, oni će odmah postati legitimna meta naših oružanih snaga", napisao je Medvedev

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.