IT & Tech

ROBOTIKA OD MALIH NOGU

Varaždin domaćin virtualnog natjecanja robotičara sa 113 ekipa

Riječ je o ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u 14 kategorija, a organizacija natjecanja rezultat je suradnje varaždinskoga županijskog Centra izvrsnosti za nove tehnologije – Programa za robotiku i Hrvatskoga robotičkog saveza


 
2 min
HINA
Pixabay

Riječ je o ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u 14 kategorija, a organizacija natjecanja rezultat je suradnje varaždinskoga županijskog Centra izvrsnosti za nove tehnologije – Programa za robotiku i Hrvatskoga robotičkog saveza

Varaždin je domaćin međunarodnog natjecanja robotičara, 1. virtualnog RoboCup Junior Croatia 2022., na kojem sudjeluje 113 ekipa iz Hrvatske, Slovenije i Njemačke.

Riječ je o ekipnom natjecanju učenika osnovnih i srednjih škola u 14 kategorija, a organizacija natjecanja rezultat je suradnje varaždinskoga županijskog Centra izvrsnosti za nove tehnologije – Programa za robotiku i Hrvatskoga robotičkog saveza.

Natjecanje je u srijedu otvorila zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec, koja je istaknula da je ono samo još jedan dokaz da su centri izvrsnosti aktivni i prepoznati u organizaciji međunarodnih natjecanja.

Natjecanje traje do 21. travnja.

Informatička pismenost i nove tehnologije danas su iznimno važne za odgoj i obrazovanje djece, rekla je Zagorec, dodajući kako joj je drago što su djeca prepoznala takav oblik obrazovanja, a bavljenje robotikom im omogućava da razviju svoje talente, kreativno i kritičko razmišljanje te uče dolaziti do samostalnih zaključaka.

Voditelj Programa za robotiku pri Centru izvrsnosti za nove tehnologije Ivica Kolarić istaknuo je kako je to virtualno natjecanje prvo takve vrste u Hrvatskoj i veliki izazov za učenike i učitelje te za sve one koji sudjeluju u njegovoj organizaciji.

„Sve ekipe u svojim udrugama i školama morale su odraditi zadane zadatke i najkasnije do danas podignuti videosnimke na Discord. Komisija zadužena za određenu kategoriju pogledat će sve videosnimke i bodovati vožnje po unaprijed zadanim pravilima, a najbolje ekipe imat će dodatne zadatke i intervju s komisijom“, objasnio je Kolarić.

Natjecanje obuhvaća djecu od vrtićke dobi do dobi od 19 godina.

Kolarić je rekao i da su pokrenuli novu kategoriju Formulu Beginner u kojoj su učenike željeli upoznati s električnim vozilima, kako ih konstruirati te voziti.

Natjecanje koje traje do 21. travnja odlučit će o prijavi ekipa na europsko RoboCup Junior natjecanje u deset kategorija te za svjetsko natjecanje u šest kategorija.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.