IT & Tech

DIREKTOR EUROPSKE BANKE UŽIVA U ISTRI

Vlaho Kojaković: 'Nakon virtualnih sastanaka u Ammanu, Varšavi i Ateni, prošetam do Lovrića podno Gračišća na čašu vina s prijateljem Perom'

"Iako sam imao prilike kroz ovaj posao u zadnjih 25 godina proputovati sve europske i sjevernoafričke turističke destinacije od Jordana, Egipta, Maroka… do Grčke, Turske i Gruzije, nigdje nisam našao mir i pozitivnu energiju kao ovdje", kaže nam najaktivniji digitalni nomad u Istri, Vlaho Kojaković, koji ima brojne planove kako domaćinima uzvratiti na gostoprimstvu


 
6 min
Martina Pereša ⒸFOTO: Manuel Angelini
Vlaho Kojaković, direktor sektora turizma i nekretnina u Europskoj banci za obnovu i razvoj

"Iako sam imao prilike kroz ovaj posao u zadnjih 25 godina proputovati sve europske i sjevernoafričke turističke destinacije od Jordana, Egipta, Maroka… do Grčke, Turske i Gruzije, nigdje nisam našao mir i pozitivnu energiju kao ovdje", kaže nam najaktivniji digitalni nomad u Istri, Vlaho Kojaković, koji ima brojne planove kako domaćinima uzvratiti na gostoprimstvu

Vlaho Kojaković, direktor sektora turizma i nekretnina u Europskoj banci za obnovu i razvoj sa sjedištem u Londonu najaktivniji je digitalni nomad u Istri. Za ovaj važan sektor zadužen je u 40 zemalja svijeta u kojima banka posluje.

Ponosan furešt u Istri

Rođen u Dubrovniku, a odrastao u Kutini, svoju oazu Vlaho je ipak pronašao u Gračišću u središnjoj Istri, mjestu koje naziva čarobnim. Stanovnik Gračišća je od 2009. godine i, kako sam kaže, ponosan je furešt u Istri. Od početka pandemije postao je full time digitalni nomad koji punim plućima diše blagodati poluotoka, a u isto vrijeme rukovodi velikim timom i stotinama milijuna investicija na godišnjoj razini, ulažući u projekte od Maroka do Mongolije.

Vlaho Kojaković: Nigdje nisam našao mir i pozitivnu energiju kao ovdje.

- Iako sam imao prilike kroz ovaj posao u zadnjih 25 godina proputovati sve europske i sjevernoafričke turističke destinacije od Jordana, Egipta, Maroka… do Grčke, Turske i Gruzije, nigdje nisam našao mir i pozitivnu energiju kao ovdje.

Od zelenih obronaka koji kao da su preslikani iz filma Gospodar prstenova i jednostavno vuku na šetnje i biciklizam, kreativnih i vrijednih susjeda otvorena srca i bez predrasuda među kojima osjećaš da možeš biti ono što jesi… pa do prodavačica povrća na pazinskoj tržnici, ribarnice s odličnom svježom ribom, 26 pazinskih frizerskih salona, legendarni "Bunker" i Veju, čokoladni kolač i Ples mrtvaca u Bermu… sve su to fragmenti moje sreće koju ne mogu naći drugdje

VLAHO KOJAKOVIĆ

Ova epidemiološka situacija dokazala je, kaže nam, da se posao zaista može raditi od svuda jer nam tehnologija to omogućuje.

- Moj dan počinje yogom i chi gongom u dvorištu uz tri mačke; Kenobi, Moshi i Mashu, nastavlja se virtualnim sastankom u Ammanu, pregovorima u Varšavi i Ateni, a završava hodanjem do Lovrića podno Gračišća i čašom vina s prijateljem Perom. Može li idealnije? Mislim da ne. Ovo je savršenstvo. Jesam li jednako produktivan kao i prije? Apsolutno! U isto vrijeme i zdraviji, s manje stresa, fokusiraniji i u boljoj fizičkoj kondiciji, iskren je Kojaković.

Slično je i s ostalim kolegama iz EBRD-a koji su radili od doma za vrijeme pandemije. Nakon hibridnog rada i povratka svojim zemljama pružaju, naime, popriličan otpor povratku u London. Što se mene tiče, ja ostajem ovdje

VLAHO KOJAKOVIĆ

Živi i radi u središnjoj Istri

A da bi boravak bio što ugodniji, još u prosincu 2020. godine Turistička zajednica središnje Istre započela je rad na projektu „Živi i radi u središnjoj Istri“. Naime, na međunarodnom portalu nomadlist.com Hrvatska je proglašena drugom najpoželjnijom destinacijom u svijetu za digitalne nomade, a mikrodestinacija središnje Istre znala je to prepoznati.

Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice Središnje Istre

- Naši gosti traže miran radni kutak, odličnu internetsku vezu i grijani objekt. Brojke digitalnih nomada u Hrvatskoj rastu, i mi ih, naravno, želimo privući. Naša destinacija nudi im potreban mir, ali i uživanje u prirodi te izvornu istarsku gastronomiju. Poslali smo javni poziv iznajmljivačima i cijele 2021. godine radili na projektu. Kandidirali smo ga na poziv nekoliko fondova Hrvatske turističke zajednice i tako dobili 600 000 kuna za njegovo pokretanje, kaže nam Sanja Kantaruti, direktorica Turističke zajednice središnje Istre.

Turistička zajednica središnje Istre izradila je internetsku stranicu Live and work in central Istria te na tu temu nedavno održala i javnu konferenciju kako bi privatnim iznajmljivačima pojasnili što digitalni nomadi danas žele. Uz to, predstavljen je i coworking prostor PazinUP Razvojne agencije Srce Istre smješten u samom centru Pazina.

Središnja Istra - vrhunska "workation" destinacija

Digitalni nomadi u coworking prostoru PazinUP mogu koristiti konferencijsku dvoranu, urede i sve što im je potrebno za rad. Trendovi se mijenjaju pa se tako predviđa da će nakon velikih gradova poput Zagreba i Dubrovnika, središnja Istra uskoro biti vrlo poželjna destinacija digitalnim nomadima i freelancerima, što je nedavno potvrdila i ministrica Brnjac prilikom posjeta Buzetu.

Središnja Istra krenula je u jaču promociju idealnog mjesta za digitalne nomade upravo u cilju produženja turističke sezone. Nomadima uz kvalitetne smještajne kapacitete, dobru internetsku vezu, aktivan odmor, prirodu te vrhunsku enogastronomiju pruža upravo ono što putnici i traže, stoga pohvaljujem sve dosadašnje napore

Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta

Prepoznala je to i asocijacija Digital Nomad Croatia pa s ministarstvima turizma i unutarnjih poslova upravo rade na tome da nomadima bude omogućen duži boravak u Hrvatskoj. Zasad ovdje mogu boraviti godinu dana u komadu.

Claudia Pučić, voditeljica inkubatora PazinUP

- Oni traže zajednički coworking prostor, ali i srdačne domaćine te prometnu povezanost, a središnja Istra to sve nudi. Prostor inkubatora u vlasništvu je Grada Pazina koji je, uz sedam lokalnih općina, osnivač Razvojne agencije Srce Istre osnovane 2016. godine.

Poduzetnički inkubator PazinUP osnovan je 2019., a dvorana koju nudimo je multifunkcionalna. U njoj se mogu održavati predavanja, sastanci, radionice i konferencije, a za mjesec dana rada korisnici izdvajaju 950 kuna s PDV-om, govori nam voditeljica inkubatora, Claudia Pučić.

Želimo im osigurati ugodnu atmosferu i zajednicu za boravak, a ne samo prostor. Da imaju dojam da nisu sami iako sami putuju. U tom smislu, namjeravamo organizirati događaje namijenjene nomadima i freelancerima. S druge strane, i oni nama sigurno mogu dati savjete s njihove perspektive koju mi možda i ne vidimo

CLAUDIA PUČIĆ

Perspektiva nomada: Istra je ipak "staycation" destinacija

- Iz perspektive profesionalca koji nadgleda zelene i održive investicije u sektorima turizma i nekretnina u 40 zemalja na tri kontinenta, moje mišljenje je da su Hrvatska i Istra, a pogotovo središnja Istra, apsolutni dobitnici kada govorimo o novom načinu rada i življenja u predstojećem post Covid vremenu, potvrdio nam je i sam Kojaković. 

Vlaho Kojaković u Gračišću

- Nešto se promijenilo u zraku. Ljudi su imali priliku ostankom doma posložiti životne prioritete i zato ćemo svjedočiti trendu staycation u oazama mira kao što su Pazin i Gračišće, a ne kratkom i stresnom dvotjednom odmoru koji je definirao turizam zadnjih 50 godina. Tko god okusi središnju Istru učinit će sve da mu to postane i baza za posao gdje god se on virtualno nalazio. Život je prekratak za kompromise. To nas je Covid definitivno naučio, zaključuje direktor sektora turizma i nekretnina u Europskoj banci za obnovu i razvoj.

Ne samo da će ostati ovdje, Vlaho će i investirati u kvalitetu života središnje Istre, a i šire. U mjestu Lovrići kraj Gračišća otvorit će mali yoga centar, a uskoro pokreće i Udrugu Gallignana, prema drevnom nazivu za Gračišće. Intencija je dati priliku lokalnim proizvođačima vina, stvoriti punkt gdje će se odvijati kulturni sadržaji u suradnji s civilnim društvom te stvarati novi brend destinacije. S aktualnim općinskom vodstvom dogovara i pokretanje poduzetničkog inkubatora.

Osim toga, radi i na Urbanoj obnovi Grada Pule s brojnim međunarodnim stručnjacima i institucijama. Projekt će biti predstavljen već 5. ožujka u pulskom kinu Valli. Prva tri idejna rješenja, u sklopu urbane obnove, upravo se privode kraju, a odnose se na Muzil, Hidrobazu i Mornaričku bolnicu. Za kraj recimo i da su u planu novi projekti koji će se ticati Sveučilišta Jurja Dobrile.


Nastavite čitati

Istra
 

IDS 'MINIRAO' SJEDNICU PAZINSKOG GRADSKOG VIJEĆA Vedran Ivančić (IDS): "Radi se o puno odluka koje su se donijele na štetu Grada Pazina", Suzana Jašić (Možemo!): "Bankomati im se smanjuju, zato postaju nervozni"

Vedran Ivančić odbio je voditi zadnju sjednicu Gradskog vijeća zbog točke dnevnog reda koja sadržava prijedlog drukčiji od onog s kojim su se slagali. Gradonačelnica Jašić kaže da je prijedlog bio na javnom savjetovanju, ali se IDS nije htio očitovati. IDS pak tvrdi da ona laže. Cijela priča slična je zagonetki 'je li starija kokoš ili jaje' jer je prijedlog izmijenjen, ali nakon što su uvažene sugestije na savjetovanju, na koje se IDS nije uključio s načelnom podrškom. Kako bilo, HDZ je bespogovorno stao uz IDS

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.