Komunal

ČEKAJU SE ITU SREDSTVA

BICIKLISTIČKA STAZA OD RTA KAMENJAK DO PULE: Jedan od najambicioznijih zajedničkih projekata Pule i Medulina gotov do 2027. godine

Dosad je izgrađeno 712 metara biciklističke staze Kamik-Volme, a u planu je daljnja izgradnja dionice od Volma do Premanture. Treća faza obuhvaća izgradnju biciklističke staze koja vodi do Pule, stvarajući tako cjelovitu biciklističku rutu koja će omogućiti laku povezanost dvaju mjesta


 
2 min
Sandra Zrinić Terlević ⒸFOTO: Manuel Angelini

Dosad je izgrađeno 712 metara biciklističke staze Kamik-Volme, a u planu je daljnja izgradnja dionice od Volma do Premanture. Treća faza obuhvaća izgradnju biciklističke staze koja vodi do Pule, stvarajući tako cjelovitu biciklističku rutu koja će omogućiti laku povezanost dvaju mjesta

Koordinacijsko vijeće nedavno je usvojilo Listu strateških projekata Urbanog područja Pula, odnosno projekata koji se predlažu za financiranje kroz ITU mehanizam u okviru Sporazuma o provedbi u financijskom razdoblju 2021.-2027. godina. Između ostalih, na popisu se našao i "Razvoj biciklističke infrastrukture Pula-Premantura", kojeg su zajednički predložile Općina Medulin i Grad Pula.

"Općina Medulin, uz partnerstvo s Gradom Pula, izuzetno je ponosna što je jedan od najambicioznijih i najvažnijih infrastrukturnih projekata uvršten u strateške projekte Urbanog područja Pula. Radi se o izgradnji biciklističke staze Premantura - Pula, koji će značajno utjecati na prometnu infrastrukturu te poticati održive načine prijevoza", kažu nam iz Općine Medulin.

Dodaju kako područje Premanture, smješteno na samom jugu općine Medulin, ima poseban značaj zbog zaštićenog područja Kamenjak koje svake godine privuče velik broj posjetitelja, kako mještana Medulina, tako i mještana susjednih općina, ali i veliki broj turista, osobito u ljetnim mjesecima.

"S obzirom na to da ulaz na Kamenjak biciklima ne naplaćuje, biciklisti su česta i dobrodošla pojava", ističu i pojašnjavaju kako je glavni cilj ovog projekta stvaranje mreže biciklističkih staza koja će povezati naselja unutar općine, ali i pružati se i dalje te se povezati s gradom Pulom.

"Ovime će se omogućiti jednostavan i siguran prijevoz biciklom za sve, s posebnim naglaskom na visoku kvalitetu biciklističke infrastrukture koja će unaprijediti sigurnost u prometu. Projekt ima i šire ciljeve, uključujući smanjenje prometnog opterećenja automobilima na području Općine Medulin i Grada Pule, smanjenje emisije CO2 te očuvanje okoliša - sve to u skladu s dugoročnim planovima Europske unije i lokalnih samouprava", ističu u gradskoj upravi Medulina.

Važno je napomenuti, kažu nadalje, da se radi o izuzetno zahtjevnom projektu na kojem Općina Medulin i Grad Pula već duže vrijeme surađuju.

"Dosad je izgrađeno 712 metara biciklističke staze Kamik-Volme, a u planu je daljnja izgradnja dionice od Volma do Premanture. Treća faza obuhvaća izgradnju biciklističke staze koja vodi do Pule, stvarajući tako cjelovitu biciklističku rutu koja će omogućiti laku povezanost dvu mjesta", naglašavaju.

A osim navedenih aspekata, projektom je uključeno i unaprijeđenje zelene infrastrukture i očuvanje okoliša na cijelom području. Tako će povećanje dostupnosti biciklističke rute, ne samo potaknuti održive načine prijevoza, već će i doprinijeti zaštiti prirodnih resursa. Zelena infrastruktura uključuje uređenje okolnog krajolika, sadnju drveća i bilja te očuvanje prirodnih ekosustava duž staze.


Nastavite čitati

Istra
 

TO JE PRIJATELJSTVO Uvijek na dva ista mjesta na stadionu. Pino i Bruno: "Obožavamo nogomet, navijamo za Istru"

Vitalni u osmom desetljeću života, zajedno se druže još od osnovne škole Neven Kirac, danas OŠ Šijana. "Svi su me zvali Jerković", veli Pino Gergorić, s jasnom aluzijom na legendarnog Hajdukovca. Igrao je za Istru halfa u generaciji Pržiklasa, Poldrugovca, Sergia Scorie, Cukona, Grgete * U mlađim danima sam putovao na utakmice u Rijeku, Zagreb, Beograd. Išli bi avionom do Beograda, pogledali utakmicu i vratili se doma. I nije bilo skupo, veli nam Bruno Lupetina

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.