Komunal

STRATEGIJA UPRAVLJANJA GRADSKOM IMOVINOM

Filip Zoričić: "Gradskom imovinom se upravljalo stihijski". Dušica Radojčić: "Svi podaci trebaju biti dostupni klikom miša"

Definitivno je potrebno napraviti kompletan presjek i analizu postojećeg stanja. Ovom strategijom unaprijedila bi se kvaliteta kratkoročnog i dugoročnog upravljanja, smatra pulski gradonačenik *Poslovni prostori i stanovi, zemljišta, ceste, sportski i javni objekti. I trgovačka poduzeća dio su imovine Grada, kao i dionice, poslovni udjeli, osnivačka prava, upravljanje ustanovama, koncesije, umjetnine, kulturna dobra, ističe predsjednica pulskog Gradskog vijeća


 
5 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Definitivno je potrebno napraviti kompletan presjek i analizu postojećeg stanja. Ovom strategijom unaprijedila bi se kvaliteta kratkoročnog i dugoročnog upravljanja, smatra pulski gradonačenik *Poslovni prostori i stanovi, zemljišta, ceste, sportski i javni objekti. I trgovačka poduzeća dio su imovine Grada, kao i dionice, poslovni udjeli, osnivačka prava, upravljanje ustanovama, koncesije, umjetnine, kulturna dobra, ističe predsjednica pulskog Gradskog vijeća

Što sve podrazumijeva gradska imovina, kako njome upravljati i na koji način prikupiti sve podatke o onome što Grad posjeduje, trebala bi biti poznato kroz kompletan popis gradske imovine.

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća na dnevnom redu naći će se i točka vezana uz pokretanje postupka izrade Strategije upravljanja imovinom Grada Pule za razdoblje od 2023. do 2028. godine.

Anja Ademi voditeljica tima

Za izradu ove Strategije upravljanja imovinom zasad je imenovan projektni tim kojeg čine zaposlenici Grada Pule. Za voditeljicu je imenovana pročelnica Anja Ademi, a članovi su Robert Stemberger, Dijana Ažić, Sanja Kljajić Dakić i Igor Jovin.

Zašto je bitno donijeti strategiju upravljanja imovinom pitali smo gradonačelnika Pule Filipa Zoričića i predsjednicu Gradskog vijeća Dušicu Radojčić.

Što će to konkretno značiti za Grad, pojasnio je gradonačelnik Pule.

- Svrha izrade Strategije je ostvarivanje zadaća i aktivnosti iz djelokruga rada Grada kroz pronalaženje optimalnih rješenja koja će povećati ili očuvati vrijednost imovine uz istovremeno korištenje njenih potencijala.  Strategijom se želi osigurati financijski svrhovito, učinkovito i transparentno upravljanje i raspolaganje cjelokupnom imovinom Grada, kaže Zoričić.

Napominje da će sama izrada Strategije obuhvaćati teorijsku osnovu koncepta, odredit će viziju i misiju upravljanja imovinom i načela upravljanja, ali i opisati početno stanje i ciljeve upravljanja imovinom.

Na pitanje kako se dosad upravljalo gradskom imovinom, Zoričić podsjeća da je Grad krajem 2015. godine izradio Registar nekretnina koji sadrži popis gradskih stanova, poslovnih prostora, zemljišta, zgrada, sportskih objekata, javnih prometnih površina, komunalne infrastrukture, poljoprivrednih zemljišta i drugih nekretnina od važnosti i interesa za Grad koji se redovito ažurira. 

- Građani su na izborima dali jasan odgovor o načinu dosadašnjeg upravljanja gradskom imovinom. Ocjenjujem da se upravljalo stihijski i naše dosadašnje iskustvo je to pokazalo, naveo je gradonačelnik Pule. 

Upravljanje imovinom treba biti racionalno

Imovinu, napominje, čine sve pokretne i nepokretne stvari te imovinska prava koja joj pripadaju.

- Definitivno je potrebno napraviti kompletan presjek i analizu postojećeg stanja, a ovom strategijom, a poštujući Zakon, svakako bi se unaprijedila kvaliteta kratkoročnog i dugoročnog upravljanja. Naime, upravljanje imovinom treba biti racionalno, ali ono je ujedno i pokretač razvoja, rekao je Zoričić.

Istaknuo je da će za izradu strategije Grad angažirati vanjskog izrađivača putem javne nabave.

Predsjednica Gradskog vijeća Dušica Radojčić navodi da je cilj Strategije stvoriti temelj za informirano političko odlučivanje, te da ona mora usmjeriti aktivnosti gradske uprave k učinkovitijem upravljanju imovinom.

Poslovni prostori, stanovi, zemljišta...

- Hoćemo li prodavati ili davati u najam nekretnine kojima raspolažemo, ili ćemo, možda, za zadovoljenje nekih ciljeva nekretnine kupovati? Strategija je potrebna da bi se  postigla optimalna korist od nekretnina i zadovoljile socijalne i kulturne potrebe građana, i to ne samo nas danas, već da to osiguramo i budućim generacijama. Imovina se dugoročno mora čuvati, mora generirati gospodarski rast, mora osigurati provođenje javnog interesa, smatra Radojčić, dodajući da je  preduvjet za izradu strategije popis imovine.

Naglašava da nekretnine koje treba popisati, i popis učiniti javnim, čine poslovni prostori i stanovi, zemljišta, ceste, sportski i javni objekti itd.

- I trgovačka poduzeća dio su imovine Grada, kao i dionice, poslovni udjeli, osnivačka prava, upravljanje ustanovama, koncesije, umjetnine, kulturna dobra itd.  Nakon popisa, treba utvrditi potencijal imovine na temelju ocjene realnog stanja.  Npr. u kojem su stanju poslovni prostori i kolika su ulaganje potrebna da bi se osiguralo njihovo dugogodišnje očuvanje i dobro stanje, rekla je Radojčić.

Strategija za petogodišnje razdoblje se usvaja na Gradskom vijeću. Iz nje će proizaći godišnji Planovi raspolaganja gradskom imovinom. Godišnje planove donosi gradonačelnik tj. ne usvajaju se na Gradskom vijeću.

- Strategija će biti na javnom savjetovanju od 30 dana negdje oko lipnja 2022. , pa već sada koristim priliku da pozovem sugrađane da se uključe svojim komentarima, prijedlozima i primjedbama, rekla je Radojčić.

Na pitanje zna li Grad kojom imovinom raspolaže, Radojčić tvrdi da nema sistematiziranih podataka na način koji omogućava donošenje racionalnih odluka.

Inventura kompletne gradske imovine

- Čak ni postojeći podaci nisu na raspolaganju javnosti. Svi bi podaci trebali biti dostupni jednim klikom. Današnja tehnologija to omogućava  i zalagat ćemo se za njenu primjenu. Danas su evidencije o imovini formirane prema nadležnostima odjela, a mi moramo stvoriti jedinstvenu bazu podataka za sve "pojavne oblike" imovine, povezati ih i spojiti s drugim bazama podataka, onim prostornim ili knjigovodstvenim. Za to su na raspolaganju sredstva EU za digitalnu tranziciju, kaže predsjednica Gradskog vijeća.

Osvrnuvši se na dosadašnju praksu, naglašava da je postupanje s imovinom bilo netransparentno i besciljno.

- Imovina se prodavala, a da nije nikada bilo jasno što se njenom prodajom postiglo. Strategije i planovi upravljanja imovinom zakonska su obaveza već više godina, ali bivša vlast nije naročito brinula o učinkovitosti i racionalnosti raspolaganja imovinom, pa ih nije donosila, rekla je Radojčić.

Tvrdi da najprije treba identificirati, odnosno napraviti inventuru i procijeniti imovinu.

Imovinu čine i gradska poduzeća

- Upravljanje imovinom treba biti javno, predvidljivo, ekonomično i odgovorno. Imovina treba generirati gospodarski rast, upravljanje treba osigurati kontrolu i provođenje javnog interesa. Za sad smo zaustavili prodaju gradskog zemljišta, dok se ne napravi popis, strategija i plan raspolaganja, navodi.

Od države tražiti nekretnine i to uključiti u plan

Radojčić smatra da ono što treba svakako iskoristiti i u plan uključiti jest mogućnost prema novom Zakonu o upravljanju državnom imovinom, koji je propisao da se od države može zatražiti darovanje njenih nekretnina.

- Primjerice za poduzetničku zonu koja Puli nedostaje, za ostvarenje projekata koji su od općeg javnog, socijalnog ili kulturnog interesa, za provođenja programa stambenog zbrinjavanja i programa integracije osoba s invaliditetom u društvo, zaključila je Radojčić.


Nastavite čitati

Pula
 

Sutra na parkiralištu Karolina veliki Eko Party

Zainteresirani će moći pratiti izradu gadgeta od plastičnih boca / papira, bit će ondje kuglana sa čunjevima od plastičnih boca, rušit će se toranj od limenki, održat će se natjecanje u brzom razvrstavanju otpada, bacanje čepa u dalj…

Pula
 

Sutra eko akcija čišćenja Staze jabuka na Pragrandeu

Otvaranje manifestacije održat će se u subotu u 10 sati u Mjesnom odboru Gregovica uz pozdravni govora Beletić te Cantus Populi. Nadalje, održat će se mjerenje krvnog tlaka, humanitarna akcija “za Valenta”, zvučna kupka Zvukovi za Zemlju, te izložba EKO poruke mladih odraslima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.