Komunal

volonterska akcija pošumljavanja

EKOLOŠKA AKCIJA: 150 splitskih volontera pošumljavalo Mosor

Pošumljavaju se opožarena područja u okolici Splita, na području Zvjezdanog sela na Mosoru. Iduće subote, po prvi puta, pošumljavat će se i požarišta u okolici Trogira


 
1 min
HINA
Foto Hina

Pošumljavaju se opožarena područja u okolici Splita, na području Zvjezdanog sela na Mosoru. Iduće subote, po prvi puta, pošumljavat će se i požarišta u okolici Trogira

Najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta - Boranka, krenula je petu godinu zaredom, a u toj ukupno 30. akciji sudjelovalo je 150 volontera, splitskih srednjoškolaca i izviđača koji su pošumljavali Mosor, priopćili su iz Saveza izviđača Hrvatske

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Splitski skautski zbor, kao glavni organizatori Boranke, počeli su ovog vikenda s novim akcijama pošumljavanja požarišta Dalmacije.

Pošumljavaju se opožarena područja u okolici Splita, na području Zvjezdanog sela na Mosoru. Iduće subote, po prvi puta, pošumljavat će se i požarišta u okolici Trogira. 

U subotu je na području Zvjezdanog sela Mosor iznad Splita održana prva ovogodišnja akcija pošumljavanja u kojoj su sudjelovali učenici i nastavnici V. gimnazije „Vladimir Nazor“, Prirodoslovne škole i Pomorske škole iz Splita te izviđači iz Odreda izviđača pomoraca „Spinut“ i drugi volonteri.

Tako se na Mosoru, gdje nakon požara 2017. šume više nema, u akciji pošumljavanja skupilo više od 150 volontera, od onih najmlađih do nešto starijih. Na pošumljavanja dolazi i sve veći broj stranaca. Tako su danas u akciji sudjelovali i gosti iz Nizozemske.

Boranka je u protekle četiri godine okupila 8500 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske i Zadra izviđači i drugi volonteri do sada posadili više do 100.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

Primjer Boranke već su počele primjenjivati i druge europske države, a zbog svoje originalnosti i učinkovitosti, već je sada postala najnagrađivanija neprofitna kampanja u povijesti Hrvatske.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije. Hrvatske šume osiguravaju sadnice i drugi sadni materijal, a njihovi stručnjaci educiraju volontere i rade stručni nadzor sadnje.

HGSS-ovi volonteri glavna su logistička podrška u organizaciji pošumljavanja, Ravnateljstvo civilne zaštite osigurava alat, opremu za sadnju i ostalu logistiku, volonteri Crvenog križa na raspolaganju su u slučaju nesretnog slučaja ili nezgode, a Grad Split osigurava prijevoz volontera.


Nastavite čitati

Paladina najavio promjene u korporativnom upravljanju državnim poduzećima

U završnoj je fazi priprema novog zakona o trgovačkim društvima u državnom vlasništvu, a kao neke od njegovih smjernica Paladina je apostrofirao buduću centralizaciju modela upravljanja tim trgovačkim društvima, uspostavu sustava jasnih i mjerljivih financijskih i nefinancijskih ciljeva te njihovo praćenje od strane vlasničkih tijela, kao i transparentan postupak izbora članova nadzornih odbora, od kojih će većina biti neovisna od vlasnika

"Cijenimo doprinos nacionalnih manjina izgradnji moderne hrvatske države i društva"

Na konferenciji "Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina 20 godina poslije: politička zastupljenost nacionalnih manjina kao preduvjet za jačanje manjinskih prava" istaknuto je kako je donošenje tog akta otvorilo vrata ulaska Hrvatske u EU, utjecalo na položaj Hrvatske u svijetu te imalo važnu ulogu u procesu integracije nacionalnih manjina u hrvatsko društvo

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.