republika - dugi
Komunal

NIČU KAO GLJIVE POSLIJE KIŠE

(FOTO) Monte Vernal. U Puli se rađa novo bespravno naselje

Riječ je o području ponad već formiranog naselja u Šijani, ali malo dublje u šumi


 
3 min
Sandra Zrinić Terlević

Riječ je o području ponad već formiranog naselja u Šijani, ali malo dublje u šumi

Unatoč svim apelima, člancima i kaznama stječe se dojam da bespravne građevine niču na sve strane i to brže no ikad. Očito nitko najave rušenja i kažnjavanje ne doživljava baš ozbiljno. A možda i nisu u krivu kada se pogleda stvarno stanje na terenu.

Jedno od bespravnih naselja u nastajanju počinje se nazirati na području Grada Pule - vodi se pod katastarsku općinu Galižana, na dijelu iza crkvice u Šijani, prema Lesnini, naravno iza formiranog naselja, ali malo dublje u šumi. Riječ je o području poznatijem kao Monte Vernale. Tamo se, naime, odnedavno nalazi čistina do koje vodi nasuti put, a dolaskom do samog vrha brda otvara se pogled na niz manjih parcela. Zemljište je bilo, kako nalazimo u katastru, inicijalno u vlasništvu Sandre Pralice-Ček. Doduše, početnu parcelu od nešto više od 14.000 kvadrata pretvorila je na 25 manjih od po 500-tinjak kvadrata i do danas ih gotovo sve prodala uz popriličnu zaradu.

Glavni pristupni put je nasut, parcelice ograđene

I do ovdje ništa sporno jer je sve to zakon i omogućio. Međutim, cijelo se područje vodi kao pašnjak, a na terenu je itekako vidljivo da je cijelo područje raskrčeno, nasuta glavna staza i prilazni putovi do svake manje parcele. Vidljivo je i da su na nekim parcelama, točnije njih pet, šest, već podignuti i prvi objekti, i to od montažnih, drvenih, kamp kućica, pa do fiksnog s temeljima i to poprilično lijepog. Pitanje je dakle vremena kada će se naseliti i ostali tereni. Iako nema niti vode niti struje, zanimljivo je da u jednom objektu netko i živi, čak i sada zimi.

Izgrađena je i prva kuća

Upitali smo stoga Grad Pulu jesu li upoznati s ovim naseljem "u nastajanju" i što su dosad poduzeli. Kako saznajemo, Redarstvo Grada Pule "izvršilo je očevid na navedenoj lokaciji te će postupati sukladno ovlastima iz vlastite nadležnosti, a na temelju utvrđenih činjenica".

S obzirom na vrlo sužen manevarski prostor kojeg imaju komunalci, za očekivati je da će Grad Pula kroz koju godinu upravo ovdje dobiti još jedno novo naselje, a s njim i komunalne obaveze na koje se nije računalo.

Provjerom tko je zapravo Sandra Pralica - Ček dobivamo tako podatak da je riječ o građevinskoj tehničarki i voditeljici gradilišta u tvrtki Modular stanogradnja, vlasnika Danijela Pavličeka, o kojoj smo ne tako davno pisali i to zato što ih je Grad Pula prijavio Državnom inspektoratu. Kako smo tada pisali, razlog za prijavu bilo je građenje stambenih zgrada bez potrebnih dozvola. Kao što je Istra24 već pisala, spomenuta firma gradit će objekte s apartmanima ni manje ni više nego ponad odlagališta Metis u Puli, u šijanskom naselju Valica-Ilirija.

Sandru Pralicu - Ček i pitali je li točno da je, kao vlasnica, na području Monte Vernale parcelirala zemljište i prodavala, ali nas je odmah prekinula rekavši da ona nije vlasnica i valjda zna što jest, a što nije u njenom vlasništvu te upitala zašto baratamo njenim privatnim podacima. Ukazali smo joj da su to sve javno dostupni podaci, ali ona je nije željela komentirati svoje nekretninske poslove na Monte Vernalu.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.