Komunal

Bespravna pekara dobro radi

(FOTO) VODNJANSKA PEKARA NASLONJENA NA CRKVICU IZ 15. STOLJEĆA Bez građevinske dozvole, prijave građenja ni glavnog projekta

Crkva Svetog Križa potječe iz 1468. godine, a bila je sjedište Bratovštine bičevalaca (flagelanata) kao i prihvatilište pulskog biskupa. Tu su stajali njegovi konji, kočija i posluga, a i tu je biskup oblačio svoj ornat da bi se potom, uz svečanu pratnju, gradske oce i mnoštvo naroda, uputio u Župnu crkvu na službu ili u svoju palaču, navodi se u opisu crkve Svetog Križa na stranicama Župe Vodnjan


 
2 min
Ivan Dobran

Crkva Svetog Križa potječe iz 1468. godine, a bila je sjedište Bratovštine bičevalaca (flagelanata) kao i prihvatilište pulskog biskupa. Tu su stajali njegovi konji, kočija i posluga, a i tu je biskup oblačio svoj ornat da bi se potom, uz svečanu pratnju, gradske oce i mnoštvo naroda, uputio u Župnu crkvu na službu ili u svoju palaču, navodi se u opisu crkve Svetog Križa na stranicama Župe Vodnjan

Uz crkvu Svetog Križa u Vodnjanu, gdje je nekada bio mali market, nedavno je osvanula nova pekara, osuvremenjena širokim staklenim izlogom i ulazom.

Crkva spada pod Župu Vodnjan, dok je cijela čestica sa zgradom, koja obavija crkvu s dvije strane, u većinskom vlasništvu Grada Vodnjana (68/100), a ostatak u vlasništvu Mirjete i Argjentina Memquaj.

Bivši market je srušen, a pekara je na njegovom mjestu izgrađena u istim gabaritima. Prema slikama snimljenim tijekom gradnje, vidljivo je da je vlasnik izgradio novi zid naslonjen na staru crkvicu.

Istini za volju, život je danas težak i čovjek mora zaraditi za kruh, a 15. stoljeće odavno je prošlo i crkvica ionako tamo stoji kao što je stajala i kada je ondje bio market. Ispred pekare red ljudi čeka na proizvode što djeluje kao dobra stvar za gospodarski razvoj sredine.

No, s pravne strane, slučaj je ipak zabilježen u Gradu Vodnjanu gdje nam kažu da tu ništa nije učinjeno kako spada.

- Za svaku renovaciju, nadogradnju i izmjenu izgleda potrebna je građevinska dozvola, a ishodovanje dozvole u ovom bi slučaju išlo jako teško zbog uvjeta konzervatora, rekao nam je tadašnji voditelj komunalnog redarstva Nikola Jukić.

Posebno se to odnosi na otvaranje velikog staklenog izloga što je u starogradskim jezgrama u pravilu nemoguće zbog drastične izmjene izgleda materijalne kulturne baštine. Ta pravila se u starim jezgrama grada uobičajeno krše.

- Vlasnik ovdje nije ishodovao građevinsku dozvolu, nema glavnog projekta, nije prijavio gradnju te nije prošao provjeru konzervatora, kaže nam Jukić.

Gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio potvrdio nam je da su, prema njegovim saznanjima, poslane prijave građevinskoj inspekciji i konzervatorima, no do sada nisu dobili povratnu informaciju.

Kontaktirali smo vlasnike čestice na kojoj se nalazi pekara, Mirjetu i Argejntina Memquaja. Javio nam se čovjek nam se nije predstavio imenom, ali je rekao je suprug Mirjete i otac Argjentina Memquaj koji ne razumiju hrvatski, objasnio je.

- Nismo upoznati s nikakvim prijavama od strane Grada Vodnjana. Koliko mi je poznato, postoji građevinska i lokacijska dozvola za pekaru, ali detalje odvjetnik bolje zna, rekao je.

Na zamolbu da nas poveže s odvjetnikom za provjeru informacije rekao je da će nam se javiti nakon što se posavjetuje sa suprugom i sinom.

Crkva Svetog Križa potječe iz 1468. godine, a bila je sjedište Bratovštine bičevalaca (flagelanata), kao i prihvatilište pulskog biskupa kad je dolazio u Vodnjan.

Tu su stajali njegovi konji, kočija i posluga, a biskup je tu oblačio svoj ornat, da bi se potom uz svečanu pratnju, gradske oce i mnoštvo naroda, uputio u Župnu crkvu na službu ili u svoju palaču, navodi se u opisu crkve Svetog Križa na stranicama Župe Vodnjan.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.