Komunal

novi projekt

Grad Vodnjan prodaje 14 nekretnina u starogradskoj jezgri. Žele motivirati građane da sudjeluju u obnovi i tako riješe stambeno pitanje

Model koji bi se u tu svrhu primijenio je da stranke, koje ispune uvjete javnog natječaja, stupe u posjed, odnosno da se uknjiže kao vlasnici nekretnine uz poček plaćanja kupoprodajne cijene na dvije godine


 
4 min
Danijela Bašić-Palković

Model koji bi se u tu svrhu primijenio je da stranke, koje ispune uvjete javnog natječaja, stupe u posjed, odnosno da se uknjiže kao vlasnici nekretnine uz poček plaćanja kupoprodajne cijene na dvije godine

Grad Vodnjan objavio je javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 14 nekretnina u starogradskoj jezgri na području Vodnjana i Galižane.

Radi se o novom modelu vodnjanske gradske uprave kojem je cilj staviti u funkciju zapuštene gradske nekretnine, ali i riješiti stambeno pitanje građana Vodnjana. U samom pozivu navedeno je "da je svrha prodaje nekretnina obnova, revitalizacija starogradske jezgre uz poticaj građana da aktivnim sudjelovanjem u obnovi i rekonstrukciji doprinesu razvoju Vodnjana te istovremeno riješe svoje potrebe za stanovanjem".

Svi zainteresirani imaju mogućnost do 15. svibnja javiti se na javni poziv s konkretnim upitom vezano uz kupnju određene nekretnine. Zasad u javnom pozivu nisu definirane cijene nekretnina kao ni njihova veličina, a uvjeti pod kojima će se vršiti odabir najpovoljnijih ponuditelja, utvrditi će se javnim natječajem koji će se raspisati po obradi svih ponuda pristiglih na javni poziv.

U ponudi 14 nekretnina
Zainteresirane fizičke osobe dužne su u iskazivanju interesa, osim osobnih podataka, ispuniti obrazac i navesti broj katastarske čestice koju žele kupiti, a koja se nalazi na području starogradske jezgre. Također, zainteresirani građani, pored nekretnina iz popisa, mogu navesti i neku drugu nekretninu u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Vodnjana. Uz to, trebaju navesti i razloge javljanja na poziv za iskaz interesa za kupnju.

Pitali smo gradonačelnika Vodnjana Edija Pastrovicchija o detaljima ovog projekta. Konkretno, je li već napravljena procjena odnosno definirana cijena kvadrata nekretnina oglašenih u javnom pozivu?

Starogradska jezgra vapi za obnovom

- Procjena vrijednosti nekretnina za sada nije napravljena. Poziv za iskaz interesa za kupnju nekretnina na području starogradske jezgre Vodnjanštine objavljen je upravo u svrhu prikupljanja informacija o interesu javnosti za nekretnine kako bi temeljem njih i pokrenuli postupak utvrđivanja njihove procjene tržne vrijednosti, naveo je gradonačelnik Vodnjana, dodajući da je veliki je broj gradskih nekretnina u starim jezgrama u lošem stanju, a istovremeno postoji jasna potreba za stambenim prostorima.

- Cilj ovakvog poziva je stambeno zbrinjavanje domicilnog stanovništva i privlačenja novog stanovništva na područje Grada, kao i da gradska imovina bude u funkciji i održavana. Model koji bi se u tu svrhu primijenio je da stranke, koje ispune uvjete javnog natječaja, stupe u posjed, odnosno da se uknjiže kao vlasnici nekretnine uz poček plaćanja kupoprodajne cijene na dvije godine. Uvjet je da izvrše ulaganja u određenim rokovima, a poticajna mjera je da im se kupoprodajna cijena umanji za vrijednost ulaganja, pa čak i u potpunosti, ukoliko su ulaganja jednaka ili veća od kupoprodajne cijene, kaže Pastrovicchio.

Naglasio je da su se dan nakon objave javnog poziva javili zainteresirani građani, što pokazuje da interes za nekretnine u starim jezgrama postoji i da građani prepoznaju njihov potencijal.

S obzirom da je u javnom pozivu navedeno 14 nekretnina, pitamo gradonačelnika koliko je ukupno gradskih nekretnina koje bi eventualno mogle biti predmet sličnog poziva, odnosno razmišlja li se nakon prvog poziva nastaviti s istim modelom stavljanja u funkciju gradskih nekretnina?

-Ovaj poziv s inicijalnih 14 nekretnina ima osnovnu svrhu da se vidi je li model odgovarajući. U javnom pozivu i piše da zainteresirani građani, pored nekretnina iz popisa, mogu navesti i neku drugu nekretninu u starim jezgrama Vodnjana ili Galižane, a za koju imaju saznanja da je u (su)vlasništvu Grada Vodnjan-Dignano i da nije u funkciji, odnosno upotrebi. Nemamo podatak koliko je ukupno gradskih nekretnina koje bi mogle biti predmetom ovakvih natječaja. Trenutno se izrađuje registar imovine Grada Vodnjan-Dignano, koji će biti objavljen na web stranici Grada, što će ubuduće znatno olakšati prijave zainteresiranima za gradske nekretnine, ističe Pastrovicchio. 

Edi Pastrovicchio

Naglašava da je poziv otvoren do 15. svibnja 2024., a po njegovom zatvaranju napravit će se selekcija pristiglih prijava u svrhu pripreme odluke o raspisivanju natječaja za prodaju nekretnina po poticajnom modelu.

- Nekretnine oglašene u pozivu su građevine stambene namjene, uglavnom dvoetažne i u nizu. S  obzirom da dugi niz godina nisu bile održavane, građevine zahtijevaju ulaganja. Kako je u javnom pozivu navedeno da se zainteresirani mogu obratiti na adresu Grada Vodnjana ili na broj telefona 052/535-967 ( u uredovno vrijeme sa strankama) za sve potrebne informacije, jednako tako mogu i zatražiti razgledavanje predmetnih nekretnina, u dogovoru s djelatnicima gradske uprave, zaključio je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio.


Nastavite čitati

Istra
 

ČITANJE KAO SPAS, KAO TERAPIJA: Danas nam je ovu misao poklonila književnica Julijana Matanović

Dan smo otvorili intervjuom koji je sa spisateljicom vodila Maja Jokanović. Tekst obiluje intrigantnim mislima * Objavili smo i intervju s kandidatkinjom za načelnicu Raše Admirom Žakula, recenziju predstave "Down by low" * Lijepa vijest dana je da je Zlatnu Palmu u Cannesu za najbolji kratki film osvojio je hrvatski film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” čiji je producent Danijel Pek, inače i umjetnički ravnatelj Pula Film Festivala

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.