Komunal

puljština postaje regionalni centar smrada

Gradnja postrojenja za sušenje mulja na Kaštijunu bio bi teški udarac za kvalitetu života i turizam južne Istre

Ako nikakav politički pritisak ne urodi plodom, i ne spriječimo novu ekološku katastrofu, spreman sam se u potpunosti politički iskompromitirati, pozvati na prosvjede, na građanski neposluh i posvetiti se borbi protiv gradnje planiranog centra i svih odgovornih koji stoje iza toga, poručuje načelnik Medulina,  Ivan Kirac


 
4 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini
Sušionica fekalnog mulja planirana na Kaštijunu

Ako nikakav politički pritisak ne urodi plodom, i ne spriječimo novu ekološku katastrofu, spreman sam se u potpunosti politički iskompromitirati, pozvati na prosvjede, na građanski neposluh i posvetiti se borbi protiv gradnje planiranog centra i svih odgovornih koji stoje iza toga, poručuje načelnik Medulina,  Ivan Kirac

Zbog silnog smrada koji se širio s Kaštijuna, u drugi je plan pao projekt koji je za mnoge još veća noćna mora. Na najavljenu izgradnju mini tvornice za sušenje fekalnog mulja, s pravom su posebno osjetljivi stanovnici Općine Medulin. Što bi to značilo i za cijelu Puljštinu, ne treba ni podsjećati, osobito ako znamo kakvi se sve miomirisi šire s postojećeg Županijskog centra za gospodarenje otpadom.  

Ultimatum Medulincima

Na ovu je temu krajem 2021. godine održan sastanak u sjedištu Hrvatskih voda na kojem su sudjelovali predstavnici društva Albanež, Pragrande, Vodovod Pula, Općine Ližnjan i Općine Medulin te predstavnici Hrvatskih voda. Na istom je sastanku Općina Medulin de facto dobila ultimatum: ili će dati suglasnost da se sušionica mulja izgradi na Kaštijunu ili ostaju bez 300-tak milijuna kuna potrebnih za projektiranje i izgradnju vlastite vodovodne mreže i kanalizacije.

Načelnik Medulina Ivan Kirac otkrio nam je detalje sa sastanka.

- Rečeno je da smo u tom projektu partner Gradu Puli, Vodovodu i Pragrandeu, koji će za aglomeracije Pula Sjever i Pula Centar, također izgraditi sušionu mulja na lokaciji Kaštijun. Na istom mjestu bi se s područja Puljštine (Galižana, Vodnjan, Peroj, Barbariga, Fažana, Pula) deponiralo i obrađivalo 95 posto ukupne količine mulja dobivenog od otpadnih voda, dok bi se od Općine Medulin i Općine Ližnjan deponiralo i obrađivalo oko pet posto ukupne količine mulja, kaže Kirac.

Načelnik Medulina Ivan Kirac

Na istom sastanku je potvrđeno da je Grad Pula već ishodio lokacijske dozvole za sušionu mulja te da se ona gradi na Kaštijunu, htjela to Općina Medulin ili ne.

- Stjerani smo u kut. Ako ne prihvatimo mogućnost da na Kaštijun odlažemo mulj iz naših otpadnih voda, tada riskiramo europska sredstva za izgradnju kanalizacije od oko 300 milijuna kuna. Druga opcija je da sami nađemo novu lokaciju za izgradnju sušione za vlastiti mulj, tvrdi Kirac.

U toj varijanti postojale bi dvije sušione otpadnog mulja; jedna na lokaciji Kaštijun, za potrebe aglomeracije Pula Sjever i Pula Centar, i jedna za aglomeracije Medulin, Banjole i Premantura.

- Nadam se da sadašnji prijedlog nije konačan. Nažalost, nalazimo se u zadnjim fazama u kojima su promjene gotovo nemoguće i preostaje samo realizacija. Naši pravni alati su limitirani, budući da nemamo suvlasničkih, a još manje upravljačkih udjela u Kaštijunu, ističe medulinski načelnik.

Medulinci, ali i Puležani, ponovno izigrani

Prostorni planovi IŽ se upravo donose, a izmjene lokacije tzv. "muljare" teško se mogu ugurati unutar vremenskog okvira projekta ŽCGO-a i pratećeg EU projekta financiranja Aglomeracija Medulin Banjole i Premantura te bi promjene izazvale ozbiljne financijske posljedice. 

- Bojim se da bi stanovnici Medulina mogli još jednom biti izigrani, ističe Kirac.

Potvrđuje da je na ovu temu razgovarao s gradonačelnikom Pule i istarskim županom, te s predstavnicima resornog ministarstva i Hrvatskih voda.

- Za sada pregovori idu u pravom smjeru. Sto i jedan posto sam protiv tzv. "muljare". Ako nikakav politički pritisak ne urodi plodom i ne spriječimo novu ekološku katastrofu, spreman sam se u potpunosti politički iskompromitirati, pozvati na prosvjede, na građanski neposluh i posvetiti se borbi protiv gradnje planiranog centra i svih odgovornih koji stoje iza toga, poručuje Kirac.

Planirana lokacija je po mišljenju načelnika Medulina, potpuno pogrešna-geografski, gospodarski i ekološki.

- Poučen dosadašnjim iskustvom sa ŽCGO-om, nemam povjerenja u projekt, ali ni u radove koji trebaju biti izvedeni, naglašava Kirac, dodajući da Općina Medulin, kao i cijela južna Istra, ne mogu i ne smiju biti "pokusni kunići" i deponiji za cijelu Istru.

- Dopusti li se izgradnja sušione mulja na lokaciji Kaštijuna, to će biti posljednji čavao u lijesu za razvoj južne Istre u svim pogledima- od turističkog, poljoprivrednog, kulturnog, socijalnog i gospodarskog. Svi smo svjedoci kako se ostali krajevi Istre razvijaju znatno više i brže nego južni dio. Iskreno, ne znam koji će turist, poljoprivrednik, gospodarstvenik doći i/ili raditi u mjesto u kojem osim centra za gospodarenje otpadom, postoji i centar za sušenje "fekalija", ogorčen je Kirac.

Pulski gradonačelnik zasad sve stopirao

Na kraju je apelirao na gradonačelnike Pule i Vodnjana da zajedničkim snagama spriječe izgradnju novog postrojenja.

Gradonačelnika Filipa Zoričića pitali smo je li točno da će se ipak nastaviti s projektom izgradnje postrojenja za sušenje mulja na Kaštijunu, kojem je Grad Pula većinski vlasnik. Njegov je odgovor bio kratak.

- Zaustavio sam sve postupke na tu temu, jer više ništa neće i ne može biti na Kaštijunu! Kaštijun je nažalost loše birana politička odluka i lokacija IDS-ove vlasti i sada imamo problema s time kroz više pitanja. Ovaj mjesec imam važan sastanak u Ministarstvu i Hrvatskim vodama da ne izgubimo EU novac, a da lokacija bude izvan naselja. To isto vrijedi i za pročistač, odgovorio je Zoričić.


Nastavite čitati

Istra
 

Sivo nebo i dugine boje prvog dana ljeta

Zbog velike koncentracije saharske prašine danas je nebom nad Istrom bilo žućkasto-sivo. Prvi dan ljeta, vruće je bilo, ali smo sunce jedva vidjeli. Pozitivno šarenilo u ovaj sivi dan unijela je reakcija gradonačelnika Pule Filipa Zoričića koji je oštro osudio natpise neprimjerenog i uvredljivog sadržaja, koji su danas osvanuli uoči subotnje prve Parade ponosa na više lokacija u Puli i Medulinu * Sutra: hoće li Irena Hrstić ostati na čelu pulske Opće Bolnice. Jesu li vodnjanski turistički djelatnici spremni za sezonu

Istra
 

"Polivocalità di tradizione - Tradicijsko višeglasje”: sutra u Šišanu koncert glazbe iz etno baštine

Manifestacija je pokrenuta sa željom da se na jednom mjestu prikaže tradicijska glazba Istre – kanat, tarankanje, bugarenje, mantignade, bitinade, canto a pera, canto a la longa, tj.diskantno dvoglasje uz zajednički nazivnik – stil tijesnih intervala koje se nalazi na Listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske, a od 2009. godine i na UNESCO-vom Reprezentativnom popisu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.