Komunal

atraktivno zemljište iznad zaljeva

VIDEO: Pogledajte gdje će se nalaziti novi gradski kvart koji će imati svoj trg, vrtić, zelene zone...

Riječ je o 33 hektara izrazito atraktivnog građevinskog zemljišta iznad sjevernog dijela pulskog zaljeva koji je posve neizgrađen i neuređen. Prostire se uz prometnicu koja, uz Vallelungu, povezuje Veli Vrh i Štinjan. O tome da će se na ovom području graditi priča se već dugo. Izrada Urbanističkog plana uređenja prvi je korak prema tome


 
5 min
Borka Petrović
Atraktivna zona iznad pulskog zaljeva

Riječ je o 33 hektara izrazito atraktivnog građevinskog zemljišta iznad sjevernog dijela pulskog zaljeva koji je posve neizgrađen i neuređen. Prostire se uz prometnicu koja, uz Vallelungu, povezuje Veli Vrh i Štinjan. O tome da će se na ovom području graditi priča se već dugo. Izrada Urbanističkog plana uređenja prvi je korak prema tome

Pula bi uskoro mogla dobiti novi kvart koji će povezati Štinjan s Pulom.

Naime, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćena je odluka o izradi urbanističkog plana uređenja područja Karšiole.

Riječ je o 33 hektara izrazito atraktivnog građevinskog zemljišta iznad sjevernog dijela pulskog zaljeva koji je posve neizgrađen i neuređen. Prostire se uz prometnicu koja, uz Vallelungu, povezuje Veli Vrh i Štinjan.

Znakovito, neke od promjena dogodile su se netom prije izglasavanja ove odluke

Terra Firma nedavno prodala 16 tisuća kvadrata grupi investitora

Zemljište od 33 hektara raspodijeljeno je u gotovo jednakim dijelovima između privatnih vlasnika i Grada Pule. Kako doznajemo od Štinjanaca koji ovdje imaju svoje parcele, ukupno je 49 vlasnika, a među najvećima su tvrtke Terra Firma i Terra Mediteranea. Te su firme, kako smo pronašli, osnovane 2004. i 2005. godine kao prvi investicijski fondovi za nekretnine u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, a kasnije su prešle u dioničarko društvo. Svojevremeno su u njima vlasničke udjele imali i neki poznati Istrijani poput Darka Lorencina, Suzane Brenko i Darka Šorca.

- Društva Terra Firma i Terra Mediterranea u svojoj ponudi usmjerena su ka ciljanim skupinama klijenata. U skladu s „Masterplanom“ razvoja turizma Istarske županije, izrađuju projekte luksuzne ugostiteljsko-turističke ponude te projekte društvene namjene, kao što su naselja za starije osobe.

Sve nekretnine iz portfelja oba Društva nalaze se na području Istarske županije, koja sa svojim prirodnim resursima te razvojnim predispozicijama predstavlja turističku meku u razvoju, navodi se na njihovim stranicama.

No, iz tvrtke Terra Firma su nam potvrdili kako zemlja na Karšioloama više nije u njihovu vlasništvu te su je prije 20-ak dana prodali. Iznenadili su se kada smo im prenijeli informaciju da je za ovo područje napokon pokrenuta izrada UPU-a.

- Zemljište smo kupili prije 15-ak godina, posljednjih desetak čekamo da se stvari pokrenu i već smo izgubili živce, kazao nam je sugovornik koji je želio ostati anoniman obrazlažući kako nam zbog tajnosti podataka ne smije reći ni koliko su zemljišta imali ni kome su ih prodali, kao ni cijenu po kvadratu.

Nije na odmet zapitati se jesu li, i kako, novi vlasnici, a radi se o grupi Slovenaca, Austrijanaca i Nijemaca, znali da kupuju zemljište za koje će se napokon donijeti odluka o urbanističkom uređenju?

Karšiole

O tome da će se na ovom području graditi priča se već dugo

Podsjetimo, još 2017. godine vlasnici parcela dostavili su Gradu Pulu inicijativu kojom se tražilo pokretanja postupka izrade UPU-a. Potom su sami financirali izradu Prostorno-programske osnove za Karšiole, koju je za njih izradio Urbis, dok je Grad financirao geodetsku i konzervatorsku podlogu. Sam je plan, kako doznajemo od privatnih investitora, nekoliko puta bio na doradama u Gradu te prezentiran u Mjesnom odboru Štinjan.

Kako nam obrazlažu iz Grada Pule, GUP-om je, za veći dio ovog područja, utvrđena namjena stanovanje, s dvije različite urbane morfologije i tipologije građevina. Unutar područja definirat će se površine namijenjene odmoru i rekreaciji stanovnika; gradnji i uređivanju javnih dječjih igrališta, rekreacijskih igrališta, javnih zelenih površina te javne prometne površine. U centralnom dijelu obuhvata Plana utvrđena je mješovita stambeno-poslovna, javna i društvena namjena.

Kako bi naselje moglo izgledati/B.P.

Inače, obuhvat UPU-a Karšiole rasprostire se dijelom na području Mjesnog odbora Veli Vrh, a dijelom na području Mjesnog odbora Štinjan.

Napominjući da su Karšiole jedna od gradskih zona koja, dosad, nije urbanistički detaljnije razrađivana, iz Grada navode da ovaj dio, radi specifičnog položaja te mogućnosti koje pružaju planovi šireg područja, omogućuje promišljanja kvalitetnih sadržaja. Odluka o izradi Urbanističkog plana uređenja „Karšiole“ tako predstavlja prvi korak u tom smjeru.

- Planska rješenja će, kako to Zakon i propisuje, svakako biti predmetom javne rasprave kada će i svi zainteresirani imati priliku sudjelovati te iznijeti svoja mišljenja o prijedlogu prostornog plana, zaključuju iz Grada.

Kružni tokovi, dječji vrtić, zona za rekreaciju...

Ukoliko se kao osnova uzme već razrađeno prostorno rješenje iz 2019. godine, na ovom bi se području, iza oštrog zavoja od Velog Vrha prema Vallelungi, sagradio kružni tok s dvije glavne prometnice koje bi povezivale Veli Vrh i Štinjan. Iz Grada nam to i potvrđuju riječima kako će sadržaj Prostorno programske osnove, između ostalog, poslužiti i u daljnjim razradama tijekom izrade Plana.

Na padinama bi se smjestili stambeni dijelovi naselja s glavnim trgom te dio predviđen za sport i rekreaciju. Sagradio bi se ovdje i dječji vrtić, zatim dječje igralište, glavne, mjesne i ostale ulice te pješačke površine i parkirališta.

Kako to GUP propisuje, graditi bi se mogle građevine stambene namjene maksimalne visine do 12 metara. Kada će se sve to realizirati ostaje pitanje, a sve će ovisiti o zainteresiranosti investitora, budući da ovo područje nije opremljeno cestovnom, a ni ostalom infrastrukturom.

Ovdje bi bio kružni tok

- Osim postojećeg centra i južnog dijela grada, ideja je da se i u sjevernom dijelu osigura centralna zona sa sve stanovnike Štinjana i Velog Vrha. Planirane nove zone osigurat će povezivanje Štinjana s Pulom, a urbanistički plan prvi je korak u tome da se omogući pokretanja kotača razvoja u ovom dijelu grada, kazala je u obrazloženju odluke na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Pule pročelnica za prostorno uređenje, Ingrid Bulian.

Naselje s pogledom na more

S obzirom na to da je ovaj dio bio u neposrednom kontaktu s prostorom bivšeg vojnog kompleksa, utemeljenog za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije, ova je zona u velikoj mjeri ostala sačuvana od izgradnje, sve do današnjih dana.

Područje, može se iščitati iz planova, predstavlja prirodnu uzvisinu. Teren ima trostruki nagib, većina kojeg je orijentirana prema jugu i jugoistoku, odnosno prema uvali Vallelunga. Granica zone na jugoistočnom rubu dodiruje se s nekadašnjom vojnom zonom Vallelunga, a od mora je udaljena samo 180 metara i izložena je pogledu iz središta Pule, dok je sjeverna strana izložena pogledu iz Štinjana.

Istočna strana uzvisine čini kontakt zonu prema Velom Vrhu i otvara pristup prema Fažanskoj cesti. Najvećim dijelom ovo područje trenutno zauzimaju šume hraste crnika i alepskog bore te manjim dijelom livade i pašnjaci

Pogledajte uzvisinu na kojoj bi se gradilo novo naselje:


Nastavite čitati

Pula
 

U Puli je podstanarima teško naći krov nad glavom. "Nas sedmero živi u 40 kvadrata. Niti za 800 eura nisam uspjela pronaći dom sebi i djeci"

Od Igora Loparića, predsjednika pulske udruge Naš san njihov osmijeh, doznajemo da se njima svakodnevno javljaju obitelji s djecom i samohrani roditelji koji nemaju gdje, najčešće jer moraju izaći iz stana radi turista. Onda se snalaze kod prijatelja, obitelji, no dugoročno takav smještaj nije održiv. Zbog toga su pokrenuli inicijativu "Stan za lakši stan" kojom žele pomoći obiteljima koji traže smještaj na duži period na način da im financiraju dio plaćanja najma

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.