Komunal

projekt vrijedan 3 milijuna kuna s pdv-OM

Marčana dobila reciklažno dvorište. Direktor Herculanee Robi Fuart najavio gradnju novog reciklažnog dvorišta u Puli

Osnovna svrha jest zbrinjavanje različitih vrsta otpada koji se ne mogu zbrinuti redovnom uslugom odvoza kućnog otpada, kao što su problematični otpad, papir, metal, staklo, plastika, tekstil, krupni (glomazni) otpad, jestiva ulja i masti, boje, deterdženti, lijekovi, baterije i akumulatori, građevni otpad iz kućanstva, te električna i elektronička oprema


 
3 min
Danijela Bašić-Palković

Osnovna svrha jest zbrinjavanje različitih vrsta otpada koji se ne mogu zbrinuti redovnom uslugom odvoza kućnog otpada, kao što su problematični otpad, papir, metal, staklo, plastika, tekstil, krupni (glomazni) otpad, jestiva ulja i masti, boje, deterdženti, lijekovi, baterije i akumulatori, građevni otpad iz kućanstva, te električna i elektronička oprema

Općina Marčana dobila je novo reciklažno dvorište u gospodarskoj zoni Marčanka.

Dvorište se proteže na ukupno 3.885 kvadratnih metara te je danas predano na upravljanje komunalnom društvu Pula Herculanea d.o.o..

Osnovna svrha jest zbrinjavanje različitih vrsta otpada koji se ne mogu zbrinuti redovnom uslugom odvoza kućnog otpada, kao što su problematični otpad, papir, metal, staklo, plastika, tekstil, krupni (glomazni) otpad, jestiva ulja i masti, boje, deterdženti, lijekovi, baterije i akumulatori, građevni otpad iz kućanstva, te električna i elektronička oprema.

Troškovi projekta bili su procijenjeni na 4,47 milijuna kuna s PDV-om, a realizirani su, uključujući i geodetske troškove, troškove projektiranja te troškove vezane za  priključenje na dovodnu infrastrukturu, za oko 3 milijuna kuna s PDV-om.

Od toga se oko 2,21 milijuna kuna podmiruje potporom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ostatak iz općinskog proračuna.

Sudionici u realizaciji projekta bili su Ekspert gradnja d.o.o. Buzet kao izvođač radova, Koning projekt d.o.o. Pula kao stručni nadzor, H-projekt d.o.o. Zagreb kao projektant i vršitelj projektantskog nadzora, AGG d.o.o Pula za geodetske poslove, Histria Atest d.o.o. Pula kao koordinator zaštite na radu, Zelena Istra Pula kao pružatelj usluge izobrazno-informativnih aktivnosti, promidžbe i vidljivosti, te Centar za ulaganja Euro konzalting d.o.o. Pula  za uslugu upravljanja projektom i administracijom projekta.

Tijekom projekta Udruga Zelena Istra provela je niz izobrazno-informativnih aktivnosti.

- Građani su na predavanjima mogli naučiti sve o funkcioniranju reciklažnog dvorišta i pravilnom odvajanju otpada, ali i upoznati se s konceptom zero waste načina života te dobiti mnoštvo savjeta o tome kako smanjiti i ponovo upotrijebiti otpad te kako pravilno kompostirati, izjavila je Nina Brnić iz Zelene Istre.

- Pula Herculanea d.o.o. preuzela je reciklažno dvorište na upravljanje te ga treba upisati u očevidnik reciklažnih dvorišta i izvršiti druge pripremne radnje za početak njegova rada, o  čemu će korisnici usluge biti obaviješteni, nakon čega će moći  potpuno besplatno odlagati  otpad koji se inače odlaže u reciklažnom dvorištu, izjavio je direktor Pula  Herculanee d.o.o. Robi Fuart, te dodao da Pula Herculaneu d.o.o. uskoro očekuje preuzimanje  već izgrađenog reciklažnog dvorišta u Općini Fažana, te početak gradnje još jednog reciklažnog dvorišta u Gradu Pula.

- Stavljanjem u funkciju reciklažnog dvorišta unaprijedit će se sustav održivog gospodarenja otpadom za stanovnike s područja Općine Marčana koji će, uz sustav odvojenog prikupljanja na kućnom pragu, koji je uveden početkom studenog prošle godine, dobiti i mogućnost pravilnog zbrinjavanja svih ostalih vrsta otpad, rekao je načelnik Marčane Predrag Pliško.

- Na taj će se način povećati stopa pravilno odvojenog otpada koji će biti spreman za ponovnu uporabu i recikliranje. Izgradnjom reciklažnog dvorišta  očekujemo znatno smanjenje pojava divljih odlagališta otpada, istaknuo je Pliško.


Nastavite čitati

Istra
 

POREČKO LJETO: Cubismo rasplesao Porečane i njihove goste

U subotu, već od prvih taktova, Cubismo je svojim prepoznatljivim zvukom i zaraznim ritmovima rasplesao publiku. Mješavina afro-kubanske glazbe, jazza i drugih ritmova stvorila je atmosferu ispunjenu veseljem i pozitivnom energijomVečer prije, 12. srpnja, projekt je započeo otvorenim kinom na gradskoj plaži s filmom "One Love" o Bobu Marleyu * Danas, od 21 sat u Parku Olge Ban održat će se program „Magic is in the Air“ u kojem plesačice će plesom na svili, demonstrirati nevjerojatnu fleksibilnost i dojmljive gimnastičko-akrobatske vještine u zraku

Istra
 

Festival Sete Sóis Sete Luas oduševio Vodnjance

Festival Sete Sóis Sete Luas manifestacija je kroz koju se razmjenjuje glazba i umjetničko stvaralaštvo, a odvija se diljem Mediterana i zemalja portugalskog govornog područja * Nastupi Madonninog gitarista i trbušne plesačice nikoga nisu ostavili ravnodušnim

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.