Komunal

ODSUKAVANJE ĆE POTRAJATI

Nasukani brod u Raškom zaljevu postao hrvatski problem. Vlasnik predao police osiguranja pulskoj Lučkoj kapetaniji i napustio ga

Što će biti s brodom nakon odsukavanja i koliko će nas u konačnici koštati, vidjet ćemo, rekla je lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc te dodala da će cjelokupna akcija odsukavanja potrajati nekoliko mjeseci


 
2 min
Nera Softić ⒸFOTO: Manuel Angelini

Što će biti s brodom nakon odsukavanja i koliko će nas u konačnici koštati, vidjet ćemo, rekla je lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc te dodala da će cjelokupna akcija odsukavanja potrajati nekoliko mjeseci

Nasukani brod u Raškom zaljevu koji je polovio pod tanzanijskom zastavom postao je hrvatski problem. Vlasnik broda je pulskoj Lučkoj upravi predao dokumentaciju, uključujući i policu osiguranja te napustio brod. Uzrok nasukavanja još nije poznat.

Izvijestila je to na današnjoj konferenciji za medije lučka kapetanica Dolores Brenko Škerjanc, iznoseći najnovije informacije o brodu koji se nasukao 16. travnja. Istaknula je da na mjestu nasukavanja nema onečišćenja mora i morskog okoliša, da su ondje iz predostrožnosti postavljene su zaštitne brane te da se poduzimaju razne aktivnosti vezane za odsukavanje. Pojasnila je potom procedure. 

- Brodar, kao vlasnik, ima određeno vrijeme da vidi da li može sam odsukati brod što je i učinio. Međutim, utvrdio je da su mu troškovi preveliki pa je brod prebacio nama, dao police osiguranja te ga napustio, rekla je Brenko Škerjanc.

Mi kao ministarstvo, kazala je dalje, na brod smo uputili ronioce i određene tvrtke kako bismo utvrdili stanje te dogovorili sve predradnje prije odsukavanja. Utvrđeno je da je brodu potrebno ispumpavanje zauljenih ugljikovodika zbog čega su iz predostrožnosti postavljene brane, no onečišćenja zasad nema.

- Situacija je ondje komplicirana, brod je „sjeo“ na skalinu, relativno je plitko, stoga se sve predradnje odsukavanja moraju napraviti dobro i pametno, kazala je kapetanica, kazavši da bi to, budu li vremenske prilike to dozvoljavale, trajati 10-ak dana.

Što će biti s brodom nakon odsukavanja, vidjet ćemo, rekla je te dodala da će cjelokupna akcija odsukavanja potrajati nekoliko mjeseci.

Nije ni poznato koliko ime vode u brodu, odnosno, kako je kazala kapetanica zauljenog ugljikovodika. Kapetanija je stoga izdala radio oglas kojim se zabranjuje približavanje brodu, a posebno ulazak u brod. Sve radi sigurnosti i ljudi, i broda.

Što se tiče posade, Brenko Škerjanc je kazala da su na sigurnom, da se još provode istražne radnje te da će dio posade najvjerojatnije ovih dana otići kućama, a dio će još ostati.

Koliko će nas odsukavanje u konačnici koštati, kapetanica nije znala. Kazala je samo da će se naplatiti iz police osiguranja broda koje im je predao vlasnik.

-Mogući su problemi u naplati, no vjerujemo da ćemo uspjeti, kao u slučaju Fidelityja, rekla je.  

Podsjetimo, brod koji je plovio pod tanzanijskom zastavom nasukao se u večernjim satima, a na njemu se u trenutku nasukanja nalazilo 15 članova posade.


Vide snimio Velimir Vrzić

Nastavite čitati

Istra
 

RIBARSKA FEŠTA U VRSARU: Dobra zabava i okusi mora

Posjetitelje  čekaju ne samo slasne sardele na žaru, ukusni pedoći na buzaru, već i polpete od plave ribe, punjene srdele, pljukanci s kaneštrelama, kapešante, pedoći, riba na žaru, burger od tune, pašteta od tune, fritto misto, brodet po recepturi lokalnih ribara i kuharica

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.