Komunal

MOŽETE ZABORAVITI NA PARKIRANJE U STAROM GRADU

NOVA PRAVILA I NOVE CIJENE Parkiranje poskupjelo, a četiri parkirališta u centru grada od danas SAMO ZA STANARE!

Ovo je hrabra, a ne populistička odluka kako bi sačuvali starogradsku jezgru i zaštitili stanare koji ovdje žive, a napravljena je po uzoru na druge europske gradove slične Puli, kazao je Zoričić dodajući da se razmišljalo da li u ovu promjenu krenuti ljeti I na to su ga (ipak) ponukale konstantne gužve. Dodao je kako će se, ukoliko se sustav pokaže uspješnim, to preslikati i na druge dijelove grada, poput mjesnog odbora Arena. Na kraju je pozvao sve na strpljenje i vrijeme prilagodbe


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

Ovo je hrabra, a ne populistička odluka kako bi sačuvali starogradsku jezgru i zaštitili stanare koji ovdje žive, a napravljena je po uzoru na druge europske gradove slične Puli, kazao je Zoričić dodajući da se razmišljalo da li u ovu promjenu krenuti ljeti I na to su ga (ipak) ponukale konstantne gužve. Dodao je kako će se, ukoliko se sustav pokaže uspješnim, to preslikati i na druge dijelove grada, poput mjesnog odbora Arena. Na kraju je pozvao sve na strpljenje i vrijeme prilagodbe

Na parkiralištu Stara tržnica, onom u ulici Benediktinske opatije, kod Zavoda za zapošljavanje te u Kandlerovoj i ulici Castropola od danas mogu parkirati samo stanari, rečeno je na današnjoj konferenciji za medija na kojoj se predstavio početak primjene nove Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja na području Grada Pule.

Direktor Pula parkinga Branislav Bojanić kazao je kako radnici mijenjaju table i pozvao sve stanare starog grada da dođu u njihovo središte i preuzmu nove mjesečne karte. Povlaštene karta za njih koštaju 100 kuna mjesečno, dok se za ostale cijene ne diraju te i dalje koštaju 50 kuna mjesečno. Dodao je da je na Gradskom vijeću u više navrata traženo da se cijena parkinga povise jer su trenutno niže od cijene vožnje javnim prijevozom.

Samo za stanare

Ugovor o korištenju jednog parkirališnog mjesta na ovim parkiralištima mogu sklopiti isključivo stanari odnosno fizičke osobe koje imaju prebivalište unutar područja plave zone kojoj navedena parkirališta pripadaju te imaju osobno vozilo u vlasništvu ili leasingu, što se dokazuje važećom osobnom iskaznicom i važećom prometnom dozvolom. 

I dalje građanima i turistima u centru grada stoji na raspolaganju stotinjak parkirališnih mjesta u Flaciusovoj, Anticovoj, Carrarinoj i na Rivi, rečeno je.

Gradonačelnik Filip Zoričić kazao je kako je cilj ovakve organizacije prometa i naplate da se ljeti starogradska jezgra rastreti prometnih gužvi, da se sačuva, ali i da se stanarima koji žive u strogom centru osiguraju parkirna mjesta, a sama mjere ima i ekološku komponentu.

Nadležni pročelnik Damir Prhat ponovio je da je naglasak ovih mjera zaštita starogradske jezgre i kako će, nakon prilagodbe, grad biti uređeniji, a život kvalitetniji te pozvao sugrađane da koriste parlirališta uređena na obodu grada te što više javni gradski prijevoz.

Sustav će se širiti na mjesni odbor Arena

To su, rečeno je iz Mjesnog odbora Stari Grad, godinama tražili jer im je 'parking određivao tempo života', a jednaod stanarki Foruma, koja ovdje živi 60 godina, Eva Čanji kazala je parking ljeti zna tražiti i po dva sata.

- Ovo je hrabra, a ne populistička odluka kako bi sačuvali starogradsku jezgru i zaštitili stanare koji ovdje žive, a napravljena je po uzoru na druge europske gradove slične Puli, kazao je Zoričić dodajući da se razmišljalo da li u ovu promjenu krenuti ljeti I na to su ga (ipak) ponukale konstantne gužve. Dodao je kako će se, ukoliko se sustav pokaže uspješnim, on preslikati i na druge dijelove grada, poput mjesnog odbora Arena. Na kraju je pozvao sve na strpljenje i vrijeme prilagodbe.

Nova pravila slijede i nove cijene, a ovo su nove ljetne cijene parkiranja po zonama

 • Zona 1 (crvena) - 12 kuna/sat (zimi 8 kuna/sat)
 • Zona 2 (žuta) - 11 kuna/sat (zimi 6 kuna/sat)
 • Zona 3 (bijela) - 30 kuna sat (zimi 15 kuna/sat)
 • Zona 4 (zelena) - 9 kuna sat (zimi 5 kuna/sat)
 • Zona 5 (plava) - 15 kuna sat (zimi 9 kuna/sat)

Posebna parkirališta/ljetne cijene

 • Emova ulica - 8 kuna/sat
 • Marsovo polje 2 (kod stadiona) - 4 kune/sat
 • Marsovo polje 1 (kod Croatie) - 10 kuna/sat
 • Riva -  10 kuna/sat
 • Karolina 30/sat
 • Mandrač i Gregovica 50 kuna/24 sata

Ljetno vrijeme naplate obuhvaća period od 1. svibnja do 30. rujna, a zimsko vrijeme naplate period od 1. listopada do 30. travnja.

Tijekom zimskog razdoblja sat vremena parkiranja na Karolini i Marsovom polju 1 iznosit će 4 kune, Riva i Emova po 2 kune, a Gregovica, Marsovo polje 2 te Mandrač bit će besplatni.


Nastavite čitati

Pula
 

Sociolog Krešimir Krolo: "Teško da bi Filip Zoričić bio gradonačelnik da nije bilo aktivizma kojem sada ne vidi mjesto u politici"

Potaknut višekratnim izjavama gradonačelnika Filipa Zoričića u lokalnim i nacionalnim medijima, a u kojem je istaknuo po tko zna koji put “problem” aktivizma i osobnih ambicija u politici, mišljenja sam da je važno za javnost da se malo detaljnije analiziraju opaske upućene bivšim koalicijskim partnerima, ali i društvenom aktivizmu u Puli i Hrvatskoj. Analiza će se osvrnuti na karakteristike i funkcije civilnog sektora i društvenog aktivizma te usporedbu društvenog angažmana gradonačelnika i prozvanih aktivista u Gradskom vijeću u kontekstu aktualne lokalne i državne političke situacije

Pula
 

BOLNIČKO ISKUSTVO PULJANKE NIVES FRANIĆ: "A vi imate autoimunu bolest. Joj, kao onaj naš novinar.“ Reko: "Nije više ničiji"

Nakon tri sata čekanja dobivam tu famoznu infuziju i još neke lijekove za koje ti ne kažu koji su i zašto jer zašto bi? U neko doba, prije nego je sve to istočilo u mene, dolazi bolničar. "Je li vi idete ili ostajete kod nas?" Pa reko: "Ne znam. O čemu to ovisi?" Bolničar: "Aha, evo nalaza, onda idete." Ja: "Bez obzira kako se osjećam?" Bolničar, šeretski se osmjehujući: "Pa nećete se bolje osjećati kod nas". Ja, u šoku: "Pa nije Vam baš na ponos i diku. Možda ne bolje, ali bih se osjećala možda sigurnije". Ali bolničar zakucava: "Pa ne možemo mi utjecati na vaša osjećanja". Saniteta nema da me preveze doma. Oni tek voze ujutro

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

 • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.