republika - dugi
Komunal

Vodnjan u projektu SPUR

POST COVID Europski gradovi udružuju se za urbanu revitalizaciju s osobama starije dobi, mladima, ženama i migrantima!

Projekt SPUR, financiran od strane EU-a započeo je u siječnju 2024. godine. Naziv projekta "SPUR" akronim je za "Social Postcovid Urban Revitalization", a njegov cilj  - istražiti posljedice pandemije COVID-19 koje osjećamo i danas


 
2 min
Istra24

Projekt SPUR, financiran od strane EU-a započeo je u siječnju 2024. godine. Naziv projekta "SPUR" akronim je za "Social Postcovid Urban Revitalization", a njegov cilj  - istražiti posljedice pandemije COVID-19 koje osjećamo i danas

Pandemija je donijela neviđenu razinu solidarnosti i spontanih inicijativa za pomoć susjedima u zajednici. Može li se ta solidarnost ponoviti i u postpandemijskom scenariju i dovesti do održivih i otpornih zajednica koje će znati odgovoriti i na druge izazove pred nama?

S tim pitanjima suočavamo se i lokalno. A odgovori na njih razlog su što se Grad Vodnjan-Dignano uključio u Projekt SPUR putem kojeg surađuju šest općina iz šest različitih europskih zemalja.

Projekt SPUR, financiran od strane EU-a započeo je u siječnju 2024. godine. Naziv projekta "SPUR" akronim je za "Social Postcovid Urban Revitalization", a njegov cilj  - istražiti posljedice pandemije COVID-19 koje osjećamo i danas.

Pandemija se odrazila na cijelo društvo, što je posebno vidljivo među određenim društvenim skupinama. Osobe starije dobi, mladi, žene i migranti u našim gradovima i dalje doživljavaju negativne posljedice socijalne izolacije i marginalizacije. Što bismo trebali učiniti kako bismo im u našim zajednicama u što kraće vrijeme omogućili dobar i zdrav život? Iako su mnoge restrikcije sada stvar prošlosti, potpuni oporavak nakon COVID-19 zahtijeva dug put.

U 8. izvještaju o koheziji Europske komisije naglašena je važnost upravno lokalnih inicijativa, višestrukih razina i partnerskog pristupa u procesu oporavka. U skladu s tim, Projekt SPUR teži povezivanju gradova kako bi učili iz iskustava i izazova drugih te razmjenjivali prakse na međunarodnim događanjima otvorenima za javnost. Projketom se nastoji potaknuti europsku raspravu i promišljanje o posljedicama, identificirati društvene potrebe te potaknuti angažiranost i protagonizam u obnovi dinamike života u predgrađima.

Nakon sastanka s partnerima krajem veljače u Vicenzi pripremamo se za istraživanje onoga što se događa u našim susjedstvima. Potrebe nakon COVID-a i želje za oporavkom bit će mapirane i istražene te će se stvoriti sinergije i pilotirati novi oblici akcija solidarnosti temeljenih na zajednici. Konačni cilj je stvaranje otpornih i održivih zajednica koje se bore protiv diskriminacije, marginalizacije i rasizma te promiču europske vrijednosti i razvijaju talente među svim članovima naših susjedstava - bez obzira na dob, spol ili migracijski status.

 

SPUR konzorcij uključuje suradnju sljedećih 6 općina ili lokalnih institucija:

1. European Association for Local democracy ALDA (France);

2. Fondazione Comunitaria Agrigento e Trapani (Italy);

3. Città Metropolitana di Milano (Italy);

4. Commune d’Etterbeek (Belgium)

5. Judetul Harghita (Romania);

6. Grad Vodnjan-Dignano (Croatia)

7. Municipio de Vila do Conde (Portugal)


Nastavite čitati

Istra
 

Arhitektonsko-urbanistički sklad istarskih naselja žrtvuje se na oltaru turizma i apartmanizacije

Ližnjan pošto poto želi izgledati kao Medulin, smislenoj arhitekturi i estetskim mjerilima je i ovo mjesto na jugu Istre u dobroj mjeri odavno reklo zbogom * Filip Zoričić htio smanjiti cijene parkiranja u Puli, ali je Pula Parking bio protiv * Objavili smo ekskluzivni videointervju s legendarnim automobilistom Marijom Andrettijem * Sutra objavljujemo "znakovite" odgovore IDS-a na naša predizborna pitanja, ispričat ćemo priču o jednom zidiću, jednoj mački i pucnju te kroz primjer iz Žminja pokazati kako se može dobro poslovati i u središnjoj Istri * Donosimo i razgovor s Rozalijom Javoran, dobitnicom Grba Grada Pule

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.