(VIDEO) Pogledajte kako se rade Šišanski cannoni. Recept otkriva nona Annamaria Benčić
Glavni cilj ovog projekta je brižno čuvati kulinarsku tradiciju naših dragih baka, a kako to radi nona Annamaria Benčić iz Šišana pogledajte u videu
Susreli su se predstavnici isporučitelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada il Labina, Buzeta, Vodnjana, Medulina, Pule i Rovinja, te predstavnici Nadzornog odbora društva Kaštijuna, Radne grupe za civilni nadzor, hoteljera, Grada Pule i Istarske županije * Održana je prezentacija direktora Kaštijuna Dražena Stilinovića: za ovu sezonu ostaje mjera da se „višak“ otpada koji se stvara zbog prisutnosti turista da na obradu drugom obrađivaču * Predložene su mjere i aktivnosti za popravak stanja u 2024.
Susreli su se predstavnici isporučitelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada il Labina, Buzeta, Vodnjana, Medulina, Pule i Rovinja, te predstavnici Nadzornog odbora društva Kaštijuna, Radne grupe za civilni nadzor, hoteljera, Grada Pule i Istarske županije * Održana je prezentacija direktora Kaštijuna Dražena Stilinovića: za ovu sezonu ostaje mjera da se „višak“ otpada koji se stvara zbog prisutnosti turista da na obradu drugom obrađivaču * Predložene su mjere i aktivnosti za popravak stanja u 2024.
Na inicijativu Gradonačelnika Grada Pule Filipa Zoričića jučer je u pulskoj komunalnoj palači održan sastanak vezano za aktivnosti ŽCGO Kaštijun na kojem su prisustvovali predstavnici isporučitelja javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada (direktor 1. maja d.o.o. Labin, direktor 6. maja d.o.o. Umag, direktorica Parka d.o.o. Buzet, direktorica Usluge d.o.o. Pazin, direktorica Contrade d.o.o. Vodnjan, direktor Med Eko Servisa d.o.o. Pomer, direktor Pula Herculanee d.o.o. Pula, direktor Komunalnog servisa d.o.o. Rovinj), predstavnici Nadzornog odbora društva Kaštijuna d.o.o. (Valerio Drandić i Darko Brborović), predstavnici Radne grupe za civilni nadzor (Irena Burba, Helena Lozić Doklestić, Željko Ilić, Ivica Rogulj), predstavnici hotelijera (Maistre d.d., Valamara d.o.o. i Arena Hospitality Groupe d.d.) te predstavnik Grada Pule (pomoćnik pročelnice za komunalnu infrastrukturu Igor Bukarica) i Istarske županije (pročelnik Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović).
Na sastanku je održana prezentacija direktora trgovačkog društva Kaštijun d.o.o. Dražena Stilinovića i izneseno mišljenje dr. ing. Viktora Simončiča oko potrebnih mjera kako bi se spriječio negativan utjecaj na okoliš, do kojeg, gotovo u pravilu, dolazi u špici sezone, zbog povećanih količina i pogoršane kakvoće otpada (vlaga). Za ovu sezonu ostaje mjera da se „višak“ otpada da na obradu drugom obrađivaču. Kako bi se izbjeglo ponavljanje neželjenih utjecaja na okoliš i naredne sezone, u 2024. godini, predložene su potrebne mjere koje bi se trebale početi pripremati.
Nakon rasprave predložene su sljedeće aktivnosti:
1) Analiza otpada koji ulazi u ŽCGO Kaštijun - monitoring svakog vozila koji dovozi miješani komunalni otpad koji uključuju fotodokumentaciju kako bi se utvrdile lokacije s kojih dolazi problematičan otpad što bi trebalo tvrtkama olakšati poduzimanje odgovarajuće mjera, prije svega u smanjenju količina biorazgradivog otpada.
2) Tvrtke koje sakupljaju miješani komunalni otpad započet će s razrađivanjem mjera da se spriječi dovoz biootpada iz kuhinja zajedno s miješanim komunalnim otpadom.
3) Velike turističke organizacije – hotelijeri pokušat će uvesti dodatne mjere, prije svega smanjenja biootpada i za onaj dio poslovanja, gdje to još nije postignuto na zadovoljavajući način.
4) Društvo KAŠTIJUN d.o.o. provjerit će dodatne mogućnosti unapređenja postojećeg rada ŽCGO Kaštijun za smanjenje neželjenih utjecaja.
5) Kako je započela izrada Plana gospodarenja otpadom Istarske Županije (ugovoreno s tvrtkom ESG Insight d.o.o. Zagreb 15. lipnja 2023. godine s rokom izvršenja 6 mjeseci), predloženo je da se u proces izrade što prije uključe sve zainteresirane strane, a sve kako bi Plan gospodarenja otpadom sadržavao i potrebne mjere kako se slijedeće turističke sezone ne bi ponovili problemi koji su bili do sada. To je važno i u kontekstu izrade i izmjena i dopuna prostornog plana Istarske županije koja je u tijeku, a kojim bi se predvidjela mogućnost izgradnje potrebne komunalne infrastrukture koja u ovom trenutnu nedostaje.
6) Predložen je slijedeći sastanak za prvi tjedan u rujnu 2023. godine na kojem će se predočiti rezultati analize sezone, nastaviti u smjeru rješavanja problema i razgovarati o prijedlozima planiranih mjera od strane odgovornih.
Nakon sastanka održanog u Komunalnoj palači istog dana na lokaciji ŽCGO Kaštijun prezentiran je miješani komunalni otpad koji se preuzima u MBO postrojenju kao i tehnologija rada MBO postrojenja. Prezentaciji na lokaciji ŽCGO Kaštijun prisustvovali su svi članovi Radne grupe za civilni nadzor društva Kaštijun d.o.o. te predstavnici Maistre d.d. i Arena Hospitality Groupe d.d.
Istaknuta je važnost da na Kaštijun dolazi samo ona kakvoća otpada kako je to predviđeno projektom. U slučaju dolaska neadekvatnog otpada, ne samo da se taj otpad ne može adekvatno preraditi već može doći do neželjenih kvarova i skraćenja vijeka rada postrojenja.
Svi dionici su iskazali spremnost da poduzmu odgovarajuće mjere.
Glavni cilj ovog projekta je brižno čuvati kulinarsku tradiciju naših dragih baka, a kako to radi nona Annamaria Benčić iz Šišana pogledajte u videu
Ukoliko još niste obavili božićno-novogodišnju kupovinu donosimo vam nekoliko ideje za originalne darove
Jeste već kupili darove? Ukoliko niste sutra vam donosimo vodič kroz božićnu kupnju koja se vodi načelom: lokalno, autohtono, ručno rađeno. Donosimo i priču o Puležanu koji po Istri lovi posve neobične stvari. I to ne puškom nego aparatom. Za sebe kaže "Nisam ja fotograf, ja sam školovani zidar”
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.