Komunal

iskapanja pored danteovog trga

Pronađeno 130 kvadrata mozaika iz prvog stoljeća. Jučer su zaštićeni, na investitoru je da odredi njihovu sudbinu


 
2 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Arheološki radovi, radnici u borbi s vremenom i vodom

Rimski mozaici koji su pronađeni u sklopu arheoloških istraživanja na parceli blizu Danteovog trga u Puli, jučer su zaštićeni.

Kako doznajemo od arheologinje Aleksandre Paić iz obrta In Situ, koja vodi istraživanja, mozaici koju su pronađeni trenutno su najzanimljiviji dio nalaza s ovog područja.

Zaštita mozaika

Prije njih, na lokalitetu su iskopani ostaci srednjovjekovne arhitekture, ali i jedan zidić za kojeg se pretpostavljalo da je iz antičkog doba.

Sada je to potpuno jasno, jer su u donjim slojevima iskapanje pronađeni dijelovi antičkih zgrada s predivnim podnim mozaicima. To, zapravo, nije čudno jer se zna da se teren nalazi unutar nekadašnjih antičkih gradskih zidina.

- Mozaici pokrivaju oko 130 kvadrata, datirali smo ih u 1. stoljeće. Do sada nismo uspjeli točno odrediti namjenu prostorije u kojoj su se nalazili, no pretpostavljamo da je ona bila javne namjene, veli Paić.

Dodaje da su mozaici crni s bijelim bordurama, dio ih je u stilu šahovnice i na njima se izmjenjuju crne i bijele kocke, a ispod pojedinih dijelova mozaika nalazi se još jedan sloj. Vjerojatno, dodaje, iz istog vremena, samo iz druge faze gradnje.

Na pitanje što sada slijedi, Paić veli da su mozaici primarno zaštićeni, a što će biti s njima ovisi o investitoru čiji je građevinski teren.

- Nama predstoji još otvoriti i istražiti dio do zidova. Vidjet ćemo što ćemo još pronaći, veli Paić dodajući da im prilikom iskapanje dosta smeta voda koja nadire zbog blizine mora.

Kako smo već pisali, vlasnik zemljišta Vladimir Božac iz pulske tvrtke Celes, veli da još uvijek nije siguran što bi ovdje gradio te da su u fazi razmišljanja kako bi vidjeli što mogu uklopiti i što će im teren dopustiti.

Naravno, bilo bi lijepo kada bi barem dio mozaika bio vidljiv, u sklopu neke zgrade u budućnosti, no s obzirom na dubinu na kojoj se nalazi teško da je to izvedivo. Na kraju krajeva i prije se nalazio ispod derutne zgrade koja je srušena. 

Na svu sreću, sada kada za njih znamo, dokumentirani su i konzervirani za neke buduće naraštaje.


Nastavite čitati

Pula
 

VOZILA PUNA IZMETA, A ULICA SMRDI Nastavlja se dugogodišnji problem stanara Kolodvorske ulice u Puli

Zvučni rastjerivači bilo koje vrste su funkcionalni prvih nekoliko dana, a nakon toga, to se može tretirati kao bačeni novac. Razlog je taj, da se ptice jako brzo naviknu na zvuk, te shvate da se radi o varci koja im ne predstavlja opasnost, i shodno tome nastavljaju boraviti na toj lokaciji, poručuje dr. sc. Jelena Kralj, upraviteljica Zavoda za ornitologiju, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.