Komunal

NA POPRAVNI NAKON DVIJE GODINE

Prošle godine u Puli ukinuto 60 vozačkih dozvola

Policija podsjeća da oni kojima je vozačka dozvola ukinuta moraju ponovno proći postupak osposobljavanja za vozača, ali tek nakon dvije godine od izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole


 
1 min
Istra24
FOTO: PU istarska

Policija podsjeća da oni kojima je vozačka dozvola ukinuta moraju ponovno proći postupak osposobljavanja za vozača, ali tek nakon dvije godine od izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole

Zbog počinjenih prometnih prekršaja, a temeljem pravne posljedice pravomoćne osude vozača motornog vozila, Postaja prometne policije Pula-Pola i Služba za upravne postupke Policijske uprave istarske tijekom 2021. pokrenuli su postupak ukidanja i oduzimanja 60 vozačkih dozvola mladim vozačima koji su u razdoblju od dvije godine prikupili devet negativnih prekršajnih bodova, odnosno vozačima koji su u razdoblju od dvije godine prikupili 12 negativnih prekršajnih bodova, doznajemo iz PU istarske.
 
Vozački ispit oni kojima je vozačka dozvola ukinuta mogu polagati ponovno, nakon provedenog postupka osposobljavanja kandidata za vozače, ali tek nakon proteka dvije godine od izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole.
 
Prekršaji u prometu za koje je vozaču predviđeno upisivanje negativnih prekršajnih bodova u evidenciju propisani su Zakonom o sigurnosti prometa na cestama, a u praksi se najčešće radi o prekršajima vožnje pod utjecajem alkohola i droga te odbijanja podvrgavanja testiranju,  upravljanja vozilom dok je izrečena mjera zabrane upravljanja  motornim vozilima  i većim prekoračenjima dopuštenih brzina kretanja vozila.
 
Vozača kojeg se zatekne kako upravlja motornim vozilom nakon izvršnosti rješenja o ukidanju vozačke dozvole, a prije ponovnog stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilom,  kaznit će se za prekršaj novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 20.000 kuna ili kaznom zatvora u trajanju od 60 dana.
 
Osim financijskog aspekta i nemogućnosti vožnje dvije godine koji su rezultat ukidanja vozačke dozvole, posebno naglašavamo sigurnosni aspekt vožnje pod utjecajem alkohola ili prekoračenjima  dopuštene brzine kretanja vozila koji prekršaji, prema statističkim pokazateljima, najčešće dovode do prometnih nesreća, kao i do nesreća s najtežim posljedicama.
 
Stanje svojih negativnih prekršajnih bodova vozači mogu provjeriti osobno dolaskom u policijsku postaju ili putem obrasca koji se nalazi na web stranicama Ministarstva unutarnjih poslova pod naslovom ''kutak za vozače''.


Nastavite čitati

Pula
 

Održana konferencija „Korak do kulture“ - o pravu na kulturu i potrebama u kulturi osoba s invaliditetom te djece i mladih s teškoćama u razvoju

"Po najnovijim podacima danas u Hrvatskoj živi više od 624 tisuća osoba s invaliditetom, a to je negdje oko 16% stanovništva" rekao je predsjednik udruge Metamedij Marino  Jurcani , a potom je iznio brojne primjere barijera s kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno susreću, na koji način im se uz malo preinaka može osigurati pristupačnost i dostupnost kulturnim sadržajima

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.