Komunal

duplo skuplje nego u susjedstvu

RAST CIJENA NA PULSKOJ TRŽNICI Trešnje za "samo" deset eura, breskve i smokve za šest

"Cijene su dobre, ali za turiste, a oni ne kupuju na tržnici", komentirala je gospođa Ida. Iako se većina slaže da su poskupljenja osjetna, zbog kvalitetnih i svježih proizvoda odlučuju izdvojiti nekoliko eura više


 
3 min
Zorica Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini

"Cijene su dobre, ali za turiste, a oni ne kupuju na tržnici", komentirala je gospođa Ida. Iako se većina slaže da su poskupljenja osjetna, zbog kvalitetnih i svježih proizvoda odlučuju izdvojiti nekoliko eura više

S kupcima na pulskoj tržnici, domaćim i stranim, razgovarali smo o cijenama i ponudi. Svi se slažu da su cijene visoke, ali većinu to nije spriječilo da nastave tamo kupovati voće i povrće.

Kilogram trešanja košta između osam i deset eura, smokve oko šest eura, kao i breskve. Za domaći luk traži se oko tri eura po kilogramu, a za mladi krumpir dva eura.

U usporedbi s prošlom godinom cijene su narasle za nekoliko eura. Na primjer, trešnje smo na tržnici prošlo ljeto pronašli za 7.5 eura. Neki proizvodi su na nekim štandovima zadržali prošlogodišnje cijene poput češnjaka. Naravno, u obzir treba uzeti da se cijene razlikuju ovisno o prodavačima.

"Cijene su dobre, ali za turiste, a oni ne kupuju na tržnici", kazala je Ida s kojom smo prvom razgovarali.

Ida

"Cijene su prilično visoke. S obzirom na to da nemam vremena, trudim se jedanput tjedno otići na tržnicu i isplati se otići jer je to friška roba. Po ovim supermarketima roba se mora skladištiti i odmah kvaliteta nije onakva kakva bi trebala biti. Ipak se prije odlučim otići na tržnicu nego u supermarket", rekla je Vinka.

Vinka

Dio turista prošeta tržnicom, a nerijetki se odluče i na kupnju.

"Mislim da su cijene razumne. Nigdje nisu puno niže. Kupujem na tržnici jer je sve svježe i prirodno. Ljetujem u Puli tri godine i vidi se povećanje cijena, ali to mi ne smeta jer su se svugdje cijene povisile", komentirala je Lena iz Njemačke.

Lena

Jovan iz Banja Luke usporedio je banjalučke cijene s pulskima:

"Sve je otprilike 150 posto skuplje nego u Banja Luci. Kod nas je na primjer rajčica volovsko srce 3 marke [1,5 eura], a ovdje je 4 eura. Jasno je da je skupo, ali euro je donio što je donio. Još uvijek dolazim na tržnicu jer je najsvježije i domaće. Moj prijatelj iz Ljubljane kaže da su dosta slične cijene kao i tamo, da je razlika u pet "deka"", govori nam Jovan.

Jovan

Marin iz Ljubljane veći problem poskupljenja vidi u ugostiteljskim uslugama:

"Ja sa suprugom nekad kupujem na biotržnicama gdje su cijene još više, a na običnoj tržnici neke stvari su dosta skuplje nego u Sloveniji, ali neke su i jeftinije. Druge usluge su ovdje dosta odskočile. Neki kafići i neki restorani su jako poskupili, čast izuzetcima. Tako da tržnica nije jako poskupila, ali druge usluge jesu. Sviđa mi se što ne dižu cijene za 10 posto kao na primjer u Njemačkoj, nego odmah 100 posto. Dolazimo uvijek tu jer je lijepo, ali sada više ne znam. Dolazit ćemo do kad budemo mogli", podijelio je svoje dojmove Marin iz Ljubljane.

Marin

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.