Komunal

DANAS U SABORU

SANJA RADOLOVIĆ (SDP): Jedna struja IDS-a htjela je formirati "vodovod mastodont" kojima bi kontrolirali gradove i općine koji nisu pod njihovom vlasti

Po vladajućima svijet je stao i život je prestao postojati, iako nismo u 2018., već u 2022. godini i valjda po njima svi koji su zaposleni nakon 2018. godine bi trebali biti „bačeni na cestu“, kaže saborska zastupnica SDP-a


 
2 min
Danijela Bašić-Palković
Sanja Radolović

Po vladajućima svijet je stao i život je prestao postojati, iako nismo u 2018., već u 2022. godini i valjda po njima svi koji su zaposleni nakon 2018. godine bi trebali biti „bačeni na cestu“, kaže saborska zastupnica SDP-a

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović tijekom saborske rasprave istaknula je kako vladajući svjesno idu u kršenje zakonskih i podzakonskih propisa po pitanju spajanja javnih isporučitelja vodnih usluga.

Upozorila je da nakon što se tek postigao kakav takav konsenzus oko broja vodnouslužnih područja, pa bi primjerice u Istarskoj županiji sukladno Uredbi o uslužnim područjima trebala postojati dva vodnouslužna područja, već se traži nezakonito postupanje.

Sukladno uputi koju su ovih dana zaprimili članovi Istarskog vodovoda, navodi se da su se svi postojeći javni isporučitelji vodnih usluga dužni pripojiti javnom isporučitelju vodnih usluga u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Uredbe, čime je krajnji rok za to  09. srpnja 2022. godine.

-Međutim, sukladno Zakonu o vodnim uslugama iz 2019. godine, koji nije usklađen s nizom podzakonskih propisa, pa tako ni s navedenom Uredbom, traži se spajanje vodovoda na način da se u društvu koje će preuzeti sve javne isporučitelje vodne usluge javne odvodnje, poslovni udjeli određuju prema stanju kapitala i rezervi društva i to pazite sad – na dan 31. prosinca 2018. godine, navela je Radolović.

Ističe da i učenici prvog razreda ekonomske škole jasno znaju da se prilikom procjene vrijednosti poduzeća uzima neto knjigodstvena vrijednost, a nikako stanje kapitala i rezervi, koje ne uključuje ni podatke o dobiti društva.

- No, apsurdu tu nije kraj. Traži se i pripajanje s brojem zaposlenika koji ne može biti veći od broja zaposlenih na dan 31. prosinca 2018. godine. Po vladajućima svijet je stao i život je prestao postojati, iako nismo u 2018., već u 2022. godini i valjda po njima svi koji su zaposleni nakon 2018. godine bi trebali biti „bačeni na cestu“, kaže saborska zastupnica.

Pitanje je, istaknula je, što će biti i s velikim projektima aglomeracija koje tek slijede i koji će se financirati iz EU fondova te će samim time podlijegati i rigoroznim financijskim i administrativnim kontrolama. "Za sada je jedino Poreči projekt proveo isti projekt, a svi veći gradovi u Istri spremaju se na isto", kaže Radolović.

-Očito je kako je sve potpuno krivo i traljavo napravljeno i trebalo bi postupak vratiti na početak, jer evidentno je da će se u zakonske izmjene morati ići. Konkretno, potrebno je izmjeniti Uredbu i u Istarskoj županiji omogućiti da postoje tri vodnouslužna područja. Na tome je SDP Istarske županije od početka i inzistirao i iznosio utemeljene i stručne argumente koji idu tomu u prilog, kaže Radolović.

Po njenim riječima, temeljni uvjet za uspostavu samostalnog vodouslužnog područja je 2 milijuna kubika isporučene vode. Sukladno tome, tvrdi Radolović, na području Istarske županije postojala bi mogućnost uspostave čak 6 vodnouslužnih područja i to Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Labin i Buzet-Pazin.

-Međutim, tadašnja „struja“ IDS-a htjela je formirati „vodovod mastodont“ kojima bi kontrolirali i gradove i općine koji nisu pod vlasti IDS-a. Pritom naravno nisu računali na gubitak izbora u Puli, a zbog nečije taštine i nemara sada su građani Labinštine ostali bez svoga vodovoda., zaključila je Radolović.


Nastavite čitati

Istra
 

UZ OPTUŽBE ZA KRAĐU I PRIJETNJE POLICIJOM PREKINUTA SJEDNICA FAŽANSKOG VIJEĆA Usvojen Proračun za 2023. godinu težak 8 milijuna i 149 tisuća eura

Rekordan Proračun za iduću godinu koji su fažanski vijećnici izglasali tijekom sinoćnje burne Sjednice, ostao je u sjeni donošenja odluke oko novog godišnjeg obračuna komunalne naknade tijekom koje je zaiskrilo između nezavisne vijećnice Lidije Udovički i SDP-ove Dragane Sabadoš. Udovički ju je, naime, prozvala za krađu na što je Sabadoš odlučila nazvati policiju te je Sjednica naprasno prekinuta

 

Istra
 

Recenzija nove Netflixove serije 'WEDNESDAY': 'Socijalne su mreže otupljujući bezdan isprazne informacije"

Osmodijelna serija dijelom je fantazija, a dijelom misterij ubojstva te deadpan (suhoparna, vrlo izravna) komedija s elementima horora. No, uglavnom je to priča o odrastanju u formi srednjoškolske drame. U središtu radnje je tinejdžerka gotičarka alergična na boje; čelistica koja gotovo nikad ne trepće, a do tuđeg mišljenja kao ni do prijateljstva, nimalo ne mari. Prve četiri epizode režirao je Tim Burton, a režiju posljednje četiri prepustio je Jamesu Marshallu i Gandji Monteiro

Istra
 

PRIHVAĆENA STRATEGIJA RAZVOJA URBANOG PODRUČJA Pula i okolica se okreću održivom gospodarstvu i socijalno uključivom prostoru i dostupnoj infrastrukturi

Strateški ciljevi su prostor visokog životnog standarda, dostupnih sadržaja, širokih mogućnosti zaposlenja i kvalitetnog radnog okruženja, zelenog, čistog i održivog razvoja. Primjera radi, pod kategorijom prostora visokog životnog standarda navodi se da je to prostor raznovrsne i dostupne kulturne ponude, s visokom razinom socijalne uključenosti, a s dostupnom društvenom infrastrukturom

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.