republika - dugi
Komunal

DANAS U SABORU

SANJA RADOLOVIĆ (SDP): Jedna struja IDS-a htjela je formirati "vodovod mastodont" kojima bi kontrolirali gradove i općine koji nisu pod njihovom vlasti

Po vladajućima svijet je stao i život je prestao postojati, iako nismo u 2018., već u 2022. godini i valjda po njima svi koji su zaposleni nakon 2018. godine bi trebali biti „bačeni na cestu“, kaže saborska zastupnica SDP-a


 
3 min
Danijela Bašić-Palković
Sanja Radolović

Po vladajućima svijet je stao i život je prestao postojati, iako nismo u 2018., već u 2022. godini i valjda po njima svi koji su zaposleni nakon 2018. godine bi trebali biti „bačeni na cestu“, kaže saborska zastupnica SDP-a

Saborska zastupnica SDP-a Sanja Radolović tijekom saborske rasprave istaknula je kako vladajući svjesno idu u kršenje zakonskih i podzakonskih propisa po pitanju spajanja javnih isporučitelja vodnih usluga.

Upozorila je da nakon što se tek postigao kakav takav konsenzus oko broja vodnouslužnih područja, pa bi primjerice u Istarskoj županiji sukladno Uredbi o uslužnim područjima trebala postojati dva vodnouslužna područja, već se traži nezakonito postupanje.

Sukladno uputi koju su ovih dana zaprimili članovi Istarskog vodovoda, navodi se da su se svi postojeći javni isporučitelji vodnih usluga dužni pripojiti javnom isporučitelju vodnih usluga u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu Uredbe, čime je krajnji rok za to  09. srpnja 2022. godine.

-Međutim, sukladno Zakonu o vodnim uslugama iz 2019. godine, koji nije usklađen s nizom podzakonskih propisa, pa tako ni s navedenom Uredbom, traži se spajanje vodovoda na način da se u društvu koje će preuzeti sve javne isporučitelje vodne usluge javne odvodnje, poslovni udjeli određuju prema stanju kapitala i rezervi društva i to pazite sad – na dan 31. prosinca 2018. godine, navela je Radolović.

Ističe da i učenici prvog razreda ekonomske škole jasno znaju da se prilikom procjene vrijednosti poduzeća uzima neto knjigodstvena vrijednost, a nikako stanje kapitala i rezervi, koje ne uključuje ni podatke o dobiti društva.

- No, apsurdu tu nije kraj. Traži se i pripajanje s brojem zaposlenika koji ne može biti veći od broja zaposlenih na dan 31. prosinca 2018. godine. Po vladajućima svijet je stao i život je prestao postojati, iako nismo u 2018., već u 2022. godini i valjda po njima svi koji su zaposleni nakon 2018. godine bi trebali biti „bačeni na cestu“, kaže saborska zastupnica.

Pitanje je, istaknula je, što će biti i s velikim projektima aglomeracija koje tek slijede i koji će se financirati iz EU fondova te će samim time podlijegati i rigoroznim financijskim i administrativnim kontrolama. "Za sada je jedino Poreči projekt proveo isti projekt, a svi veći gradovi u Istri spremaju se na isto", kaže Radolović.

-Očito je kako je sve potpuno krivo i traljavo napravljeno i trebalo bi postupak vratiti na početak, jer evidentno je da će se u zakonske izmjene morati ići. Konkretno, potrebno je izmjeniti Uredbu i u Istarskoj županiji omogućiti da postoje tri vodnouslužna područja. Na tome je SDP Istarske županije od početka i inzistirao i iznosio utemeljene i stručne argumente koji idu tomu u prilog, kaže Radolović.

Po njenim riječima, temeljni uvjet za uspostavu samostalnog vodouslužnog područja je 2 milijuna kubika isporučene vode. Sukladno tome, tvrdi Radolović, na području Istarske županije postojala bi mogućnost uspostave čak 6 vodnouslužnih područja i to Umag, Poreč, Rovinj, Pula, Labin i Buzet-Pazin.

-Međutim, tadašnja „struja“ IDS-a htjela je formirati „vodovod mastodont“ kojima bi kontrolirali i gradove i općine koji nisu pod vlasti IDS-a. Pritom naravno nisu računali na gubitak izbora u Puli, a zbog nečije taštine i nemara sada su građani Labinštine ostali bez svoga vodovoda., zaključila je Radolović.


Nastavite čitati

Istra
 

(FOTO) BRDSKI BICIKLI PONOVNO 'PRAŠILI' JUGOM ISTRE Održana je 26. Kamenjak Rocky Trails utrka. Uzbudljiva, puna sportskih preokreta i - bolja nego ikad

Zanimljivo je i da je pobjednik muške elite kategorije na Kamenjaku već peti put. Lani je bio drugi i sada je konačno stigao do pobjede, rekao nam je Mario Pustijanac iz pulske Adrenaline. Ali, ovo ovo je tek jedna iz niza zanimljivosti ovog vikenda. Pobjednica u ženskoj elite kategoriji upravo je na Kamenjaku skupila posljednje bodove za Olimpijadu, a jedan se kadet vremenom skoro izjednačio s odraslima...

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.