Otvorene prijave za besplatnu fotografsku radionicu solargrafije
Broj mjesta je ograničen
Poražavajuće je da biootpad i dalje stiže u centar pomješan s komunalnim otpadom. Upravo smanjenjem termički obrađene hrane na Kaštijunu, osim što se smanjuje količina otpada i vlažnost, znatno se smanjuju i neugodni mirisi. Direktor Kaštijuna najavljuje izradu analize sastava miješanog komunalnog otpada
Poražavajuće je da biootpad i dalje stiže u centar pomješan s komunalnim otpadom. Upravo smanjenjem termički obrađene hrane na Kaštijunu, osim što se smanjuje količina otpada i vlažnost, znatno se smanjuju i neugodni mirisi. Direktor Kaštijuna najavljuje izradu analize sastava miješanog komunalnog otpada
Otpad iz restorana i kuhinja iz ugostiteljskih objekata u jednoj od perjanica turizma, Općini Medulin, i dalje u značajnoj mjeri završava u spremnicima za miješani komunalni otpad koji potom dolazi u županijski Centar za gospodarenje otpadom Kaštijun.
Upravo je taj biootpad koji nastaje u restoranima, beach barovima i ostalim ugostiteljskim objektima kojih na području Općine Medulinu ima napretek, pomiješan s komunalnim, i kao takav postaje jedan od glavnih razloga zbog kojih s Kaštijuna osobito u jeku turističke sezone dolazi do smrada.
Općina Medulin koja se turističkoj karti Hrvatske često pozicionira kao jedna od vodećih turističkih destinacija sa sve većim brojem posjetitelja, ali i ugostiteljskih objekata koji ljeti rade pojačanim kapacitetom, očito i dalje vodi bitku s pojedinim ugostiteljima kako bi ih primorala da poštuju zakone i ostatke hrane iz kuhinja adekvatno odlažu u za to predviđene spremnike.
Iako Zakon o gospodarenju otpadom jasno kaže da su svi ugostiteljski objekti obvezni odvojeno sakupljati kuhinjski biootpad i ne miješati ga s komunalnim, na terenu situacija i nije baš takva.
Naime, svi ugostitelji dužni su predavati kuhinjski biootpad ovlaštenim sakupljačima, ali i voditi evidenciju o predaji otpada koji nastaje u njihovim poslovnim objektima.
Činjenica je dakle, da određeni broj ugostitelja s područja Općine Medulin i dalje ne zbrinjava otpad iz restorana i kuhinja u za to predviđene spremnike što se poput lančane reakcije održava i na funkcioniranje Kaštijuna.
S obzirom da je upravo problem biootpada koji dolazi na Kaštijun jedan od najvećih problema zbog čega svake turističke sezone dolazi do neugodnih mirisa, što se ponajviše odražava na kvalitetnu turističku sezonu, pitali smo načelnika Medulina Ivana Kirca kako Općina može prisiliti ugostitelje da zbrinjavaju otpad na adekvatan način, tim više jer svi oni koji ne poštuju propise, direktno utječu na stvaranje neugodnih mirisa na Kaštijunu.
Kirac potvrđuje da su se s ugostiteljima na ovu temu sastali već dva puta s naglaskom na potrebe odvajanja biootpada iz kuhinja i kantina u posebne spremnike kako ne bi završio na Županijskom centru za gospodarenje otpadom Kaštijun.
- Na sastanku, je među ostalim rečeno, kako sami ugostitelji moraju voditi računa da u zelene spremnike namijenjene miješanom komunalnom otpadu ne bacaju ostatke hrane te da je za biootpad iz kuhinja i kantina predviđen smeđi spremnik. U slučaju da se u zelenom spremniku zateknu ostaci hrane isti se neće tretirati kao miješani komunalni otpad i prekršitelja će se sankcionirati. Također, objašnjeno je kako se usluga odvoza i zbrinjavanja biootpada iz kuhinja i kantina za ugostiteljske objekte može ugovoriti i s Med eko servisom još od 2022. godine, kaže Kirac.
Potvrđuje da su na području Općine trenutačno registrirana 60 korisnika usluge odvoza biootpada koji se bave pripremom i prodajom hrane, a prema podacima kojima Općina raspolaže, na području Općine postoji okvirno 109 ugostiteljskih objekata koji poslužuju hranu, od kojih 17 posluje cijelu godinu.
- Svima od navedenih 60 subjekata isporučen je traženi broj smeđih spremnika, kod pojedinih i do 8 komada smeđih spremnika. Napominjemo da ugostiteljski objekti kao pravne osobe imaju zakonsko pravo samostalno ili putem treće osobe zbrinjavati navedeni otpad te sukladno tome nemamo precizniju informaciju o ukupnom broju ugostiteljskih objekata koji vrše odvajanje biootpada iz razloga što pojedini nisu stranke komunalnog poduzeća Med eko servis d.o.o. , kaže načelnik Medulina.
Potvrđuje da njihovo komunalno društvo u suradnji s Općinom Medulin kontinuirano radi na povećanju količina odvojenog biootpada.
- Svake godine vrše se edukacije ciljano za ugostitelje, dostavlja se tiskani informativni materijal i obavještava putem medija. Sve navedeno rezultiralo je povećanjem količine odvojenog biootpada samo od ugostitelja za 93% u 2024. u odnosu na 2023. te za dodatnih čak 477% u prvih 6 mjeseci ove godine. Osim inicijative prema ugostiteljima, Med eko servis d.o.o. u suradnji s Općinom pokrenulo je početkom 2025. godine projekt prikupljanja biootpada (uključujući termički obrađenu hranu i ostatke od pripreme hrane) od korisnika iz kategorije kućanstva, pojašnjava Kirac.
Konkretno, dodijeljeni su spremnici korisnicima u naseljima Pomer, Vinkuran, Valbonaša, Vintijan, Pješčana uvala i Volme. Također, do sada je zaduženo ukupno 370 smeđih spremnika.
- U narednom periodu planira se proširiti djelokrug projekta na sva ostala naselja Općine. Također treba napomenuti kako je kroz proteklih nekoliko godina do danas besplatno dodijeljeno preko 1200 kompostera za kućno kompostiranje zelenog biootpada te ostataka od pripreme hrane. S obzirom na to da su korisnici unutar Općine Medulin u velikom broju iz obiteljskih kuća, ova inicijativa je vrlo značajna. Osim kućnog kompostiranja, pružaju se dodatne mogućnosti zbrinjavanja zelenog biootpada kao što su preuzimanje na kućnom pragu od strane komunalnog društva te besplatno preuzimanje na reciklažnom dvorištu. Vjerujemo da je usluga proširena maksimalno s ciljem olakšanog rješavanja pitanja odvojenog prikupljanja i zbrinjavanja biootpada svim korisnicima Općine Medulin, ističe Kirac.
Za naredni period, dodaje, preostaje im dodijeliti smeđe spremnike ostalim naseljima Općine te nastaviti edukacijske aktivnosti.
- Cilj ovakvog sustavnog uvođenja smeđih spremnika s naglaskom na prikupljanje ostataka od termički obrađene hrane ima prvenstveno za cilj smanjenje količine otpada od hrane koja pristiže na ŽCGO Kaštijun, s obzirom na to da znamo kako je najveća vlažnost prisutna iz otpada koji sadrži termički obrađenu hranu te isto čini veoma veliki udio u miješanom otpadu, naglašava načelnik Medulina.
Poznato je da upravo smanjenjem termički obrađene hrane na ŽCGO Kaštijun osim što se smanjuje količina otpada i vlažnost, znatno se smanjuju i neugodni mirisi.
- Ovim putem ponovo apeliramo na sve općine i komunalna društva u Istarskoj županiji da primjene ovaj model na svom području jer jedino zajedničkim snagama možemo poboljšati gospodarenje otpadom u Istarskoj županiji, te utjecati na posljedice rada Županijskog centra za gospodarenje otpadom Kaštijun, poručio je načelnik Medulina Ivan Kirac.
Što je sve biootpad?
Biootpad je biološki razgradivi otpad iz vrtova i parkova, hrana i kuhinjski otpad iz kućanstva, restorana, ugostiteljskih i maloprodajnih objekata i slični otpad iz prehrambene industrije. Primjenom odvojenog prikupljanja biootpada smanjuju se ukupne količine miješanog komunalnog otpada koje dolaze na obradu u ŽCGO Kaštijun kao i količina neprikladnog otpada.
Direktor Kaštijuna Aleksandar Budisavljević potvrđuje da se na lokaciji ŽCGO na obradu zaprima samo miješani komunalni otpad te otpad koji predaju isporučitelji javne usluge sakupljanja miješanog komunalnog otpada s područja Istarske županije putem pretovarnih stanica ili pak komunalna društva sama dovoze u ŽCGO Kaštijun.
- Ne postoji postrojenje za prihvat i/ili obradu biootpada na lokaciji ŽCGO Kaštijun te MBO postrojenje nije predviđeno za obradu biootpada. Poznato je da u ŽCGO Kaštijun dolazi miješani komunalni otpad koji sadrži veliki udio biootpada, a što utječe na rad postrojenja, kaže Budisavljević.
Naglasio je da je trgovačko društvo Kaštijun d.o.o. ugovorilo izradu analize sastava miješanog komunalnog otpada.
Budisavljević je na kraju dodao "da Kaštijun podržava da se biootpad iz ugostiteljskih objekata prikuplja zasebno i predaje ovlaštenom oporabitelju".
Na Kaštijun lani stiglo 70,430 tona miješanog komunalnog otpada
Tijekom 2024. godine na Kaštijun je stiglo ukupno 70,430 tona miješanog komunalnog otpada. Kao i svake godine, najviše otpada stiže tijekom ljetnih mjeseci, točnije u srpnju i kolovozu.
Samo u ta dva mjeseca, Kaštijun je zaprimio 21,109 tona otpada. Najviše miješanog komunalnog otpada u 2024. godine isporučila je pulska Herculaneaa. Na drugom je mjestu Usluga Poreč s ukupno 14,439 tona, a slijede 6.Maj Umag s 12,133 tone i rovinjski Komunalni servis s 9.125 tona otpada prebačenih na Kaštijun.
Što se ove godine tiče, samo od siječnja do svibnja u ŽCGO Kaštijun stiglo je 21,447 tona miješanog komunalnog otpada. Primjerice, od Herculanea je od siječnja do svibnja preuzeto 6,961 tona, od Usluge Poreč 3,821 tona, a od umaškog 6.maja 3,672 tone miješanog komunalnog otpada.
Broj mjesta je ograničen
Misu je predvodio fra Josip Koren, voditelj Hrvatske katoličke misije u Beču. Izvedbe zbora tijekom mise duboko su ganule sve prisutne te dodatno učvrstile povezanost zbora Roženice s hrvatskom zajednicom u Beču
Tamara Bilankov će u petak 18. srpnja, od 10 do 13 sati, na terasi pazinske Kuće za pisce/Hiže od besid održati besplatnu radionicu za djecu školskog uzrasta "Napravi scenarij za svoj film"
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.