Komunal

URBANI VRTOVI

U Lošinjskoj ulici u Puli slobodno još 50 vrtnih parcela

Urbani vrtovi omogućavaju uzgoj vlastite hrane (povrće i jagodičasto voće), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe, utječu na povećanje bioraznolikosti, smanjivanje ekološkog otiska i stvaranje ugodne atmosfere u gradskim središtima te doprinose većem sadržaju i kvaliteti života u gradu


 
2 min
Istra24

Urbani vrtovi omogućavaju uzgoj vlastite hrane (povrće i jagodičasto voće), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe, utječu na povećanje bioraznolikosti, smanjivanje ekološkog otiska i stvaranje ugodne atmosfere u gradskim središtima te doprinose većem sadržaju i kvaliteti života u gradu

Grad Pula poziva građane i udruge da se jave na Javni poziv za davanje u zakup vrtne parcele i društvenog vrta na Lošinjskoj ulici koji traje od danas, 10. srpnja 2024. do 5. rujna 2024. godine. 

Naime, Grad Pula proveo je prvi Javni poziv za davanje u zakup vrtne parcele i društvenog vrta na Lošinjskoj ulici, na katastarskoj čestici br. 3850 k.o. Pula. Po završetku Javnog poziva ugovor o davanju na korištenje vrtne parcele od oko 40 m2 sklopljen je s 38 korisnika koji su ostvarili pravo zakupa. Obzirom da je nakon prvog Javnog poziva preostalo još 50 slobodnih vrtnih parcela, Grad Pula sada raspisuje novi Javni poziv koji će trajati od danas, 10. srpnja 2024. do 5. rujna 2024. godine te se pozivaju zainteresirani građani i udruge da mu se odazovu.  

Podsjetimo, urbani vrtovi omogućavaju uzgoj vlastite hrane (povrće i jagodičasto voće), začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe, utječu na povećanje bioraznolikosti, smanjivanje ekološkog otiska i stvaranje ugodne atmosfere u gradskim središtima te doprinose većem sadržaju i kvaliteti života u gradu. Važan je i socijalni aspekt urbanih vrtova, važnost zajedničkog rada na otvorenom, druženje i učenje kroz primjere dobre prakse.           

Društvenim vrtom će upravljati udruga koja će, uz obvezu provođenja raznih edukativnih i društvenih aktivnosti vezanih za teme vrtlarstva, zdravog način života, očuvanja okoliša, održivog razvoja i slično, promicati organski i ekološki uzgoj biljne hrane, cvijeća, začinskog i ljekovitog bilja i drugih trajnica kao i društvene integracije te osnaživanje ranjivih i marginaliziranih skupina društva, odnosno osoba u nepovoljnom položaju uz promicanje zdravog načina življenja svih građana grada Pule. 

Javni poziv i dodatne informacije moguće je pronaći na poveznici:

https://www.pula.hr/hr/novosti/obavijesti/detail/27503/2-javni-poziv-za-podnosenje-zahtjeva-za-davanje-zemljista-vrtnih-parcela-na-koristenje-i-drustvenog-vrta-na-koristenje-i-upravljanje-u-sklopu-urbanih-vrtova-na-losinjskoj-ulici/


Nastavite čitati

Pula
 

U Puli je podstanarima teško naći krov nad glavom. "Nas sedmero živi u 40 kvadrata. Niti za 800 eura nisam uspjela pronaći dom sebi i djeci"

Od Igora Loparića, predsjednika pulske udruge Naš san njihov osmijeh, doznajemo da se njima svakodnevno javljaju obitelji s djecom i samohrani roditelji koji nemaju gdje, najčešće jer moraju izaći iz stana radi turista. Onda se snalaze kod prijatelja, obitelji, no dugoročno takav smještaj nije održiv. Zbog toga su pokrenuli inicijativu "Stan za lakši stan" kojom žele pomoći obiteljima koji traže smještaj na duži period na način da im financiraju dio plaćanja najma

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.