Komunal

Nigdje policije ni kapetanije

USIDRILI JAHTE USRED GORTANOVE UVALE Puljani zabrinuti: Plivamo li među fekalijama?

Jahte se ne smiju sidriti na udaljenosti manjoj od 150 metara od obale * Jučer smo ondje ronili i iako je bila bura i iznimno čisto more, pored broda je bilo milijun malih čestica koje su izgledale kao usitnjen ispust. Osobe sa broda nisu plivale samo su pecale, požalila se čitateljica


 
2 min
Dean Mladenović Nera Softić

Jahte se ne smiju sidriti na udaljenosti manjoj od 150 metara od obale * Jučer smo ondje ronili i iako je bila bura i iznimno čisto more, pored broda je bilo milijun malih čestica koje su izgledale kao usitnjen ispust. Osobe sa broda nisu plivale samo su pecale, požalila se čitateljica

Velike jahte usidrene u blizini najpopularnijih pulskih plaža, ali i u okolici, ove su sezone postale uobičajeni prizor koji kupači gledaju s obale. Jučer smo tako na našem portalu objavili fotografije koje je snimila ogorčena čitateljica, ukazujući na taj gorući problem koji, čini se, kao nema rješenja, iako je zakon tu vrlo jasan.

Naime, u Pravilniku o uvjetima i načinu održavanja reda u lukama i na ostalim dijelovima unutarnjih morskih voda i teritorijalnog mora Republike Hrvatske stoji da brodovi, jahte, brodice i hidroavioni prilikom plovidbe unutarnjim morskim vodama i teritorijalnim morem Republike Hrvatske ne smiju se približavati obali, i to, jahte na udaljenost manju od 150 metara od obale, motorne brodice i jedrilice na udaljenost manju od 50 metara i brodovi i hidroavioni, na udaljenost manju od 300 metara od obale.

Nadalje, u akvatoriju pored plaže jahte i brodice moraju ploviti na udaljenosti većoj od 50 metara od ograde uređene plaže, odnosno 150 metara od obale prirodne plaže, a gliseri i brodice na mlazni pogon, skuteri, jet ski, brodice na zračnom jastuku i slična plovila, mogu glisirati samo na udaljenosti većoj od 300 metara od obale i to na području na kojem im nije zabranjeno glisirati.

Brodice na vesla, daske za jedrenje i jahanje na valovima, kanui, kajaci, gondole, sandoline i pedaline smiju ploviti i na udaljenosti manjoj od 50 metara od obale

Čitateljica koja podsjetimo, ukazuje da je na Lungomareu, na plaži "sidru" (stijene između Valkana i Gortanove uvale) okrenuto naopako tako da je tamo sigurno zabranjeno sidrenje, no bez obzira na to, smatra da velikim jahtama nije mjesto.

Na fotografijama koje smo danas dobili, jasno se vide dvije velike jahte, usidrene tik do obale, na udaljenosti manjoj od 100 metara od plaže. 

-      Jučer smo ondje ronili i iako je bila bura i iznimno čisto more, pored broda je u moru bilo milijun malih čestica koje su izgledale kao usitnjen ispust. Osobe sa broda nisu plivale samo su pecale, požalila se čitateljica, zabrinuta zbog činjenice da se iz tih jahti vrlo vjerojatno ispušta otpad koji završi u uvalama Lungomarea.

 

Budući da u Hrvatskoj to nije dozvoljeno te da je za nadzor takvih situacija nadležna Lučka kapetanija ili policija, bilo bi dobro da pulska kapetanija češće obilaze tu lokaciju, tim više jer se radi o lokaciji i plažama gdje se kupa, pliva, boravi veliki broj Puljana i turista.

 

.


Nastavite čitati

Pula
 

Boljunčić Zoričiću: "Zašto Puležanima oduzimaš viziju Pule?"

"Sva njegova priča oko otvaranja očiju, natječaja, tenisica, referenduma itd., ima za cilj samo jedno – distancirati se od suštine problema – a suština je kakvu Rivu žele Puležani?! Umjesto toga, Zoričić se u javnom prostoru arogantno i bahato prepucava temama koje se miču od ključnog pitanja, a to je Riva", napisao je Boljunčić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.