Komunal

usklađena sa svjetskim strateškim dokumentima

Usvojenom Strategijom zelene urbane obnove stvaraju se temelji razvoja održivog prostora grada Pule

"Tijekom savjetovanja zaprimljeno je ukupno 46 pisanih primjedbi, prijedloga i komentara, od kojih je 29 primljeno na znanje, osam prihvaćeno, dva djelomično prihvaćena, tri odbijena te četiri dodatno pojašnjena", navode u priopćenju iz Grada


 
2 min
Istra24
Ilustracija: Grad Pula

"Tijekom savjetovanja zaprimljeno je ukupno 46 pisanih primjedbi, prijedloga i komentara, od kojih je 29 primljeno na znanje, osam prihvaćeno, dva djelomično prihvaćena, tri odbijena te četiri dodatno pojašnjena", navode u priopćenju iz Grada

Gradsko vijeće Pule na sjednici održanoj u petak, 9. veljače, usvojilo je Strategiju zelene urbane obnove Grada Pula - Pola do 2030. godine, podsjećaju danas iz Grada.

- Riječ je o strateškoj podlozi od značaja za Grad Pulu koja omogućava povezivanje sustava prostornog i strateškog planiranja, s obzirom na to da služi za razvoj strateških okvira koji u fokusu imaju teme neodvojive od pripadajućeg prostornog konteksta. Radi se o elementima zelene infrastrukture, napuštenim, neiskorištenim zgradama i prostorima, rješenjima temeljenima na prirodi (koja je potrebno odabrati uzevši u obzir sve prostorne specifičnosti), izgradnji otpornosti na specifične prirodne katastrofe i posljedice klimatskih promjena.

Cilj izrade strategije je stvoriti temelje razvoja održivog prostora grada Pule na načelima zelene urbane obnove. Strategija će se koristiti u postupku izmjena i dopuna prostornih planova lokalne razine, izjavila je pročelnica Upravnog odjela za urbanizam, investicije i razvojne projekte Samanta Barić.

Pročelnica Barić dodala je kako je Strategija usklađena s nacionalnim, europskim i svjetskim strateškim dokumentima koji definiraju održivi razvoj, a izrađena je u suradnji s tvrtkom Starum d.o.o. i Loodus Punkt d.o.o. iz Pule za razdoblje do 2030. godine prvenstveno prema smjernicama klimatske i energetske politike Europske unije za 2030. godinu.

- Navedenim smjernicama planira se smanjenje emisija stakleničkih plinova za 40 posto u odnosu na 1990. godinu, odnosno za 80 posto do 2050. godine. Proces izrade Strategije uključivao je analizu ulaznih podataka, ispitivanje javnog mijenja, swot analizu, a potom i razradu planskih i projektnih mjera uvođenja zelene infrastrukture i modela kružnog gospodarenja prostorom i zgradama. Određena su područja pogodna za urbanu preobrazbu i definirani su strateški okvir te financijski i terminski plan provedbe, zaključila je pročelnica Barić.

U procesu izrade Strategije održano je desetak radnih sastanaka s Izrađivačem i radnom skupinom. Provedena je anketa među građanima kojom se ispitivalo njihovo poznavanje "zelenih" tema, te je organizirana dvodnevna radionica u suradnji s DAI-SAI. Osim toga, provedeno je javno savjetovanje tijekom 30 dana, od 17. listopada do 16. studenog 2023. godine, uključujući i javno izlaganje u suradnji s HGK. Tijekom savjetovanja zaprimljeno je ukupno 46 pisanih primjedbi, prijedloga i komentara, od kojih je 29 primljeno na znanje, osam prihvaćeno, dva djelomično prihvaćena, tri odbijena te četiri dodatno pojašnjena, navode u priopćenju iz Grada.


Nastavite čitati

Pula
 

(FOTO) U PULI ODRŽAN ŽUPANIJSKI LIDRANO Ovo su najbolji radovi upućeni na državnu razinu - od literarnih i novinarskih do radijskih emisija i školskih časopisa

Pararelno s nastupima na pozornici održavali su se okrugli stolovi sa članovima povjerenstava za odabir najboljih literarnih i novinarskih radova te oni za radijske emisije, dramsko scensko stvaralaštvo i školske časopise * Povjerenstva su prosuđivala radove, uratke i izvedbe ukupno 239 učenika, a na državnu razinu smotre LiDraNo 2024. upućeni su sljedeći radovi...

Pula
 

"TRKOM PROTIV NASILJA" na pulskoj Portarati obilježen Dan ružičastih majica

O nasilju je potrebno pričati kako bi osvijestili problem, među djecom, učiteljima i cijelim društvom. Problem je dosta zamagljen i zato se o njemu treba što više govoriti u javnosti, kako bi se borili protiv tog vida nasilja među djecom, poručila je Valentina Vuković profesorica tjelesnog odgoja iz pulske Osnovne škole Vidikovac

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.