Komunal

Renato Peteh prodao svoj većinski paket dionica

Direktor Kočar o vođenju azila: "Javno zdravlje i dobrobit životinja bit će nam na prvom mjestu"

Sklonište koje je registrirano pri tvrtki A.N.D.A.R. nema dovoljan broj zaposlenih te ne ispunjava uvjete iz novog pravilnika već ima rješenje na osnovu pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi koji više nije na snazi, pojašnjavaju iz Grada Pule


 
4 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Većinski vlasnik Veterinarske ambulante Pula sada je veterinarska klinika iz Čakovca

Sklonište koje je registrirano pri tvrtki A.N.D.A.R. nema dovoljan broj zaposlenih te ne ispunjava uvjete iz novog pravilnika već ima rješenje na osnovu pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi koji više nije na snazi, pojašnjavaju iz Grada Pule

- Znamo da je Ugovor s gradom Pulom svojevrsna obaveza i trudit ćemo se dobivene poslove odrađivati korektno i profesionalno. Javno zdravlje i sigurnost građana, kao i dobrobit životinja na prvom su nam mjestu, kazao nam je Stjepan Kočar, veterinar i direktor Veterinarske ambulante Pula koja je, na javnom natječaju, dobila posao zbrinjavanja napuštenih životinja na području Pule.

Kočar: Naši su mobiteli higijeničarske službe i dežurnog veterinara otvoreni 24 sata dnevno

Kočar napominje da su njihovi mobiteli higijeničarske službe i dežurnog veterinara otvoreni 24 sata dnevno, a osim s gradom Pulom, imaju dugogodišnje ugovore i s okolnim općinama  (nekadašnja općina Pula) koje odrađuju stručno i profesionalno te nisu imali ozbiljnijih primjedbi na rad.

Dvije ponude

Grad Pula potvrdio nam je kako su se, u postupku jednostavne javne nabave za usluge skloništa za životinje u gradu Puli za 2022. godinu, na poziv za dostavu ponuda javile samo dvije tvrtke Veterinarska ambulanta Pula d.o.o. i  A.N.D.A.R. d.o.o, mada je poziv bio poslan i na druge adrese.

- U postupku pregleda i ocjeni ponuda, ona Veterinarske ambulante Pula bila je povoljnija te je odabrana kao najpovoljnija ponuda. Ponuda je iznosila 222.000 kuna za usluge skloništa za životinje. U to spada i sterilizacija i liječenje slobodnoživućih mačaka, navode iz Grada Pule.

Upitani kako to da se do otvaranja gradskog azila nije produljio ugovor s postojećom ambulantom dr.  Andree Faggian, iz Grada pojašnjavaju da Pravilnik o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje propisuje izrazito zahtjevne uvjete.

Dosadašnje sklonište nema dovoljan broj zaposlenih

- Sklonište koje je registrirano pri tvrtki A.N.D.A.R. nema dovoljan broj zaposlenih te ne ispunjava uvjete iz novog pravilnika već ima rješenje na osnovu pravilnika o uvjetima kojima moraju udovoljavati skloništa za životinje i higijenski servisi koji više nije na snazi.

Sklonište za životinje temeljem Zakona je zasebna cjelina koja obavlja usluge zbrinjavanja napuštenih ili izgubljenih životinja, a ne kako je uvriježeno mišljenje da to rade veterinarske ambulante. Sklonište mora imati zaposlena najmanje dva djelatnika i u skloništu mora biti imenovan voditelj skloništa, a volonteri u skloništu mogu raditi samo pod nadzorom djelatnika skloništa, pojašnjavaju iz Grada.

Dobrobit životinja na prvom mjestu

- Ugovor s tvrtkom A.N.D.A.R. nemoguće je bilo produljiti bez javne nabave jer javna nabava za usluge ide godišnje, kako svake godine tako i ove, sve dok se ne izgradi i oformi Sklonište za životinje Grada Pule, navode iz Grada, zaključujući da Veterinarska ambulanta Pula posjeduje rješenje Ministarstva poljoprivrede za sklonište za životinje te udovoljava svim propisanim uvjetima.

Kočar i nama naglašava da ova Veterinarska ambulanta 2020. godine nije izgubila ugovor s gradom Pulom zbog neprimjerenih uvjeta u azilu, kako se iz nekih komentara dalo iščitati, već stoga što je ANDAR jednostavno dao nižu ponudu.

dr. Stjepan Kočar

Upitan kako komentira stanje azila na Kaštijunu, budući da su ga udruge te 2020. godine ipak proglasile neuvjetnim, navodi da se uvjeti umnogome poboljšali. Ovdje će se, prema dobivenim dozvolama, trenutno može smjestiti 14 pasa i 18 mačaka.

- Mogu se složiti da životinjama koje su ovdje smještene možda nedostaje šetnje i u tom ćemo se segmentu pokušati dogovoriti s volonterima udruge Snoopy i Fido da nam pomognu, navodi Kočar,  zaključujući da u ambulanti rade četiri dr.med.vet. i jedan dr.vet.med koji je specijalist za ortopediju kao vanjski suradnik te dvije veterinarske tehničarke i da kao takvi mogu suvereno odrađivati sve poslove.

Veterinarska amubalanta Pula prodana Bioinstitutu iz Čakovca

Veterinarska ambulanta Pula prešla je, potvrdio nam je to Kočar, u ruke tvrtke Bioinstitut iz Čakovca. Kako nam je pojasnio Kočar, dugogodišnji direktor Renato Peteh prodao je svoj većinski paket dionica ovoj veterinarskoj klinici, no oni će zadržati svoju autonomiju.

Direktor Bioinstituta Saša Legen za Istra24 kaže: "Većinski paket dionica Veterinarske ambulante Pula d.o.o. koji je imao Renato Peteh  dr.vet.med. (bivši direktor) kupio je Bioinstitut d.o.o. u 10. mjesecu 2021. godine. Novi direktor je mr. sci. Stjepan Kočar, dr.vet.med, koji je već i u prijašnjem rasporedu poslova prije našega dolaska bio zamjenik Renata Peteha dr.vet.med".

- Znači, u organizacijskom smislu po tom pitanju odluku smo donijeli vrlo jednostavno, veli direktor Bioinstituta, dodajući da pulsku veterinarsku vodi mlada i stručna ekipa u koju će se dodatno ulagati.

Tko je tvrtka Bionstitut?

Bioinstitut d.o.o. osnovan je 18. siječnja 1949. godine. Od tada, i u prvim desetljećima, osnovne i jedine veterinarske djelatnosti, Bioinstitut d.o.o. je izrastao u multidisciplinarnu ustanovu, te svojim djelovanjem pokriva više područja, posebice ono u laboratorijskoj dijagnostici odnosno javnom zdravstvu.

Upravo u spomenutom segmentu laboratorijske dijagnostike, laboratorij Bioinstituta d.o.o. postao je jedan od vodećih u Republici Hrvatskoj prvenstveno u analizi hrane, vode, predmeta opće uporabe u laboratorijskim analizama vezanim za zaštitu okoliša.


Nastavite čitati

Pula
 

PULSKA ŠKOLA ŠIJANA DOBIVA DODATNO KRILO Šest novih učionica konačno će omogućiti rad u jednoj smjeni. Ravnateljica Tomljanović: "Ovome se svi radujemo! "

Moram pohvaliti projektante jer su prekrasno sve uklopili u cjelokupni ambijent i prostor. Lijepo smo surađivali; zanimale su ih naše potrebe, a mi smo tražili njihova stručna rješenja. Jer, na kraju je važno da taj prostor bude održiv, rekla nam je ravnateljica, dodavši i da je posebno sretna što oba vanjska igrališta ostaju u funkciji, a novi će ulaz, namijenjen najmlađima, rasteretiti onaj opasni, bočni iz Vodovodne ulice

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.