Komunal

ZAINTERESIRANIH IMA I PREKO UČKE

Velik interes za kupnju gradskih nekretnina. Vodnjanski model stambenog zbrinjavanja i obnove starogradske jezgre na dobrom putu da uspije

Po otvaranju prispjelih ponuda utvrđeno je da su građani pored iskazivanja interesa za kupnju već ponuđenih nekretnina, iskazali interes i za ostale nekretnine. Za te nekretnine koje nisu bile obuhvaćene pozivom, a za koje su interes iskazali prijavitelji, potrebno je utvrditi njihov status, vlasništvo, je li nekretnina u posjedu i slično, i to se trenutno analizira, odgovaraju iz vodnjanske gradske uprave


 
4 min
Danijela Bašić-Palković ⒸFOTO: Manuel Angelini

Po otvaranju prispjelih ponuda utvrđeno je da su građani pored iskazivanja interesa za kupnju već ponuđenih nekretnina, iskazali interes i za ostale nekretnine. Za te nekretnine koje nisu bile obuhvaćene pozivom, a za koje su interes iskazali prijavitelji, potrebno je utvrditi njihov status, vlasništvo, je li nekretnina u posjedu i slično, i to se trenutno analizira, odgovaraju iz vodnjanske gradske uprave

Nakon što su u travnju objavili javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 14 gradskih nekretnina u starogradskoj jezgri Vodnjana i Galižane vodnjanska gradska uprava, sudeći po pristiglim prijavama, ima razloga za zadovoljstvo. Poziv je, naime, bio otvoren do sredine svibnja, a u mjesec dana pristigla je 141 ponuda zainteresiranih.

Brojke su pokazale da interes za nekretnine u staroj jezgri koja vapi za obnovom itekako postoji.

Radi se, naime, o novom modelu vodnjanske gradske uprave kojem je cilj staviti u funkciju zapuštene gradske nekretnine, ali i riješiti stambeno pitanje građana Vodnjana.

Uređenje grada i stambeno zbrinjavanje

Kao što je bilo navedeno u javnom pozivu, svrha prodaje nekretnina je obnova, revitalizacija starogradske jezgre uz poticaj građana da aktivnim sudjelovanjem u obnovi i rekonstrukciji doprinesu razvoju Vodnjana te istovremeno riješe svoje potrebe za stanovanjem.

- Na naše zadovoljstvo, u tom razdoblju tijekom javnog poziva, potvrđena je pretpostavaka da postoji izuzetan interes za kupnju nekretnina u starogradskim jezgrama, kako bi se one obnovile i stavile u funkciju. Uz građane s ovog područja, za kupnju nekretnina u vlasništvu Grada zainteresirani su i građani iz drugih gradova Hrvatske, odgovorili su iz Grada Vodnjana. Dodaju da je po zatvaranju poziva pristiglo 141 ponuda od kojih su pet pristigle izvan roka.

- Podsjetit ćemo da je pozivom bilo obuhvaćeno 14 nekretnina u starogradskoj jezgri Vodnjana. Međutim, u njemu je pisalo i da zainteresirani građani mogu iskazati interes i za bilo koju drugu nekretninu u starim jezgrama Vodnjana ili Galižane, a za koju imaju saznanja da su u (su)vlasništvu Grada Vodnjana i da nisu u posjedu trećih osoba, odgovaraju iz Grada.

Po otvaranju prispjelih ponuda utvrđeno je pak da su građani pored iskazivanja interesa za kupnju već ponuđenih nekretnina, iskazali interes i za ostale nekretnine. Za te nekretnine koje nisu bile obuhvaćene pozivom, a za koje su interes iskazali prijavitelji, potrebno je utvrditi njihov status, vlasništvo, je li nekretnina u posjedu i slično, i to se trenutno analizira, odgovaraju iz vodnjanske gradske uprave.

Kako doznajemo, za nekretnina koje su bile ponuđene na Javnom iskazu interesa za kupnju, pokrenut je postupak ishodovanja procjene tržišne vrijednosti nekretnina, kao i ostalih dokumenata koji su nužni za izradu procjembenog elaborata. Sve nekretnine „u ponudi“ prodavat će se putem javnog natječaja.

U pripremi javni natječaj

- U svrhu njihove prodaje te pripreme javnog natječaja, izrađen je nacrt "odluke s određenim kriterijima prodaje", a koji će biti podnijet na usvajanje Gradskom vijeću Grada Vodnjana, pojašnjavaju u Gradu. Ističu da u nekretninama koje nisu bile na popisu, prijavitelji vide mogućnost rješavanja stambenog pitanja, preseljenja u Vodnjan ili prostor za poslovanje.

- Po obradi svih nekretnina i ovisno o preferencijama građana za pojedine nekretnine, pripremit će se također nacrt akta u svrhu raspisivanja javnog natječaja.

Zasad je još nepoznata vrijednost nekretnina koje će se oglasiti putem javnog natječaja, a uvjeti pod kojima će se vršiti odabir najpovoljnijih ponuditelja, utvrditi će se javnim natječajem koji će se raspisati po obradi svih ponuda pristiglih na javni poziv.

Grad Vodnjan odlučio se na ovaj model ponajviše iz razloga što na području grada velik broj gradskih nekretnina vapi za obnovom, a istovremeno značajan je i broj građana koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Upravo je jedan od glavnih ciljeva bio stambeno zbrinjavanje domicilnog stanovništva i privlačenja novog stanovništva na područje Vodnjana, kao i da gradska imovina bude u funkciji i održavana.

Model koji bi se u tu svrhu primijenio je da stranke, koje ispune uvjete javnog natječaja, stupe u posjed, odnosno da se uknjiže kao vlasnici nekretnine uz poček plaćanja kupoprodajne cijene na dvije godine. Uvjet je da izvrše ulaganja u određenim rokovima, a poticajna mjera je da im se kupoprodajna cijena umanji za vrijednost ulaganja, pa čak i u potpunosti, ukoliko su ulaganja jednaka ili veća od kupoprodajne cijene

Sve nekretnine koje će se nuditi putem javnog natječaja su građevine stambene namjene, uglavnom dvoetažne i u nizu. S obzirom na to da dugi niz godina nisu bile održavane, zahtijevaju ulaganja.


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.