Komunal

poljoprivredno nije građevinsko!

(VIDEO) BESPRAVNA GRADNJA Mještani Volma: "Dokle više gaziti po svemu?" Nakon upita Istre24, građevinska inspekcija zatvorila gradilište

Radi se vikendom, dolaze kamioni i već su izgrađene dvije betonske ploče, vjerojatno nekakvi temelji za daljnju gradnju. Najvjerojatnije će prvo niknuti montažna kućica ili kontejner, a onda znamo kako to dalje ide. Ovakva bahatost se sve češće viđa, kažu mještani


 
3 min
Danijela Bašić-Palković

Radi se vikendom, dolaze kamioni i već su izgrađene dvije betonske ploče, vjerojatno nekakvi temelji za daljnju gradnju. Najvjerojatnije će prvo niknuti montažna kućica ili kontejner, a onda znamo kako to dalje ide. Ovakva bahatost se sve češće viđa, kažu mještani

Na području naselja Mušoga tik uz Premantursku cestu, na nekih stotinjak metara prije skretanja za Volme, zadnjih 15-tak dana događa se se još jedna bahata uzurpacija poljoprivrednog zemljišta.

Obližnji mještani zadnjih 20-ak dana nemoćno promatraju kako se ovaj komadić zelenog pojasa pretvara u gradilište.

- Radi se vikendom, dolaze kamioni i već su izgrađene dvije betonske ploče, vjerojatno nekakvi temelji za daljnju gradnju. Najvjerojatnije će prvo niknuti montažna kućica ili kontejner, a onda znamo kako to dalje ide. Ovakva bahatost se sve češće viđa, kažu mještani.

Radi se o gradnji na dvije parcele koje se nalaze na području poljoprivrednog zemljišta, a u zemljišnim knjigama parcele su navedene kao pašnjak.

Mještani su nam dostavili fotografije i snimku radova.

Najgore od svega je što oni koji bi trebali reagirati, ne reagiraju. Pokušali smo na telefon dobiti građevinsku inspekciju, ali bezuspješno, jer nitko čak ne podiže ni telefonsku slušalicu, kažu mještani koji strahuju da je ovo početak veće ilegalne gradnje koju, kako tvrde, treba sasjeći u korijenu.

- Na poljoprivrednom zemljištu ne smije se ništa graditi i točka! Jedna parcela ima 470 kvadrata, a druga zauzima 557 kvadrata, kažu mještani koji se nadaju da će inspekcijske službe doći i prekinuti radove.

O ovom slučaju upoznat je i načelnik Općine Medulin Ivan Kirac. Na teren su izašli komunalni redari, a Općina je o svemu još 22. ožujka obavijestila Državni inspektorat.

Medulinski načelnik Ivan Kirac jučer je potvrdio da se radi o poljoprivrednom zemljištu na kojem nije dozvoljena gradnja.

- Sve smo prijavili, no zasad nemamo povratnu informaciju da je bila inspekcija. Navedene nekretnine po Prostornom planu uređenja Općine Medulin predstavljaju poljoprivredno zemljište – ostalo obradivo tlo, naveo je Kirac.

Na dvije parcele grade se temelji svaki veličine oko 40-ak kvadrata. Vlasnici parcela u jednom su dijelu nasipali šljunak.

- Općina Medulin upoznata je s gradnjom odnosno nasipavanjem i gradnjom temelja te ograđivanjem na k.č. br. 765/14 765/15 k.o. Pomer, te smo sve prijavili nadležnom Državnom inspektoratu, odgovorio je načelnik Ivan Kirac.

Prijava Državnom inspektoratu Općine Medulin išla je zbog "provjere legalnosti izvođenja građevinskih radova, a sve izvan građevinskog područja Mušoga u naselju Volme".

Na katastarskoj čestici izvedeni su građevinski radovi bez da je za njih ishodovana građevinska dozvola. Također, izvedeni su i radovi na nasipavanju i izgradnji pristupne prometnice za koju nije ishodovana suglasnost nadležnog tijela.

Upite o ovom slučaju proslijedili smo i Državnom inspektoratu. Danas su iz inspektorata potvrdili da je građevinska inspekcija na temelju našeg upita obavila inspekcijski nadzor.

- Utvrđeno je da investitor izvodi dvije temeljne ploče bez prethodno ishođene građevinske dozvole. Slijedom navedenog, zatvoreno je gradilište. Inspekcijski postupak je u tijeku, odgovorili su iz Državnog inspektorata.

 


Nastavite čitati

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.