Komunal

PREMAŠILI BIOLOŠKI MAKSIMUM ZA CENTAR GRADA

(VIDEO) STIŽE SOKOL U Kolodvorskoj i na Giardinima tjerat će jata čvoraka

Čvorci su inače ptice selice koje sele u južnije krajeve, ali kako je u našem kraju dovoljno toplo i ima dovoljno hrane, one se zadržavaju na Giardinima do prosinca. Nakon toga nema ni lišća ni plodova, te zahladi i ptice sele južnije, pojašnjavaju iz Grada Pule


 
1 min
Borka Petrović ⒸFOTO: Manuel Angelini
Osim čvoraka na Korzu ima i puno golubova

Čvorci su inače ptice selice koje sele u južnije krajeve, ali kako je u našem kraju dovoljno toplo i ima dovoljno hrane, one se zadržavaju na Giardinima do prosinca. Nakon toga nema ni lišća ni plodova, te zahladi i ptice sele južnije, pojašnjavaju iz Grada Pule

Na Giardinima se već duži niz godina sakupljaju čvorci i ostala jata ptica. U zadnje vrijeme broj jata i broj čvoraka u jatima premašio biološki maksimum za centar grada. Njihova aktivnost predstavlja javno-zdravstveni i higijenski problem.

Nakon poduzetih aktivnosti postavljanja niza zvučnika koji su emitirali zvuk sokola te drugih plašilica, na što su se čvorci privikli, angažiran je sokolar.

- Obavještavamo sugrađane da na Giardinima i u Kolodvorskoj ulici intenzivno leti sokol kao živi predator koji plaši čvorke. Sokoli su pod nadzorom sokolara, te su obučeni za taj posao, javljaju iz Grada Pule.

Vrijeme koje je potrebno kako bi se rastjeralo čvorke je relativno jer nagon za preživljavanje odnosno hranjenje čvoraka je vrlo jak. U jesenskom periodu na ladonjama sazrijevaju plodovi koji su im hrana. Krošnje i listna masa te okolne zgrade tvore optimalnu mikrolokaciju za njihovo noćenje. Ptice se većinom zadržavaju noću nakon večernjeg hranjenja.

Čvorci su inače ptice selice koje sele u južnije krajeve, ali kako je u našem kraju dovoljno toplo i ima dovoljno hrane, one se zadržavaju na Giardinima do prosinca. Nakon toga nema ni lišća ni plodova, te zahladi i ptice sele južnije, pojašnjavaju iz Grada Pule.

Sokolar na terenu procjenjuje intenzivni period rada i potrebu za naknadnom intervencijom. Najintenzivnije aktivnosti sokolova su u svitanje i u zalazak sunca pa se sugrađani mole za razumijevanje.


Nastavite čitati

Pula
 

Posjetitelji sarajevskog festivala ubuduće će prema pulskom konceptu uživati u 'Doručku s autorom'

"Prvi Bookstan organizirali smo povodom 20. godina Buybooka tek s idejom da nekim događajem obilježimo taj važan datum. Na kraju je to preraslo u Međunarodni festival knjiga koji se već sedam godina održava prve srijede u srpnju i u tri dana maratonski održi više od 30 programa. Od početka na festivalu predstavljamo najbolje autore s domaće i regionalne scene, a tradicionalna je postala i naša književno- kritičarska radionica u kojoj svake godine sudjeluje odabranih 20-ak polaznika", rekao je direktor Bookstana Damir Uzunović

Pula
 

Damir Prhat jedini kandidat na natječaju za pročelnika. Idući tjedan ima pismeno testiranje i intervju

Nakon onog za pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu, Grad Pula je ovih dana objavio nekoliko novih natječaja. U planu je zapošljavanje višeg stručnog suradnika 1. za prometno redarstvo, stručnog suradnika i komunalnog redara. Planira se i zapošljavanje višeg stručnog suradnika za zaštitu okoliša, a čak sedam kandidata javilo se za posao referenta za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.