Krasna Zemlja

Valovi raznijeli kilometre plaže u Peroju

Ekološka i financijska katastrofa u Vodnjanu. EDI PASTROVICCHIO: Naslijedili smo zahvat čije nas godišnje održavanje stoji 150 tisuća kuna!

"Svake godine nailazimo na nanose materijala uslijed nevremena. Prošle godine smo popravljali dijelove obale koje je more doslovno iskopalo ispod šetnice. Iako ove godine šteta nije tolika, posla ovdje svakako ima. Povrh ovih povremenih sanacija šteta od valova Grad Vodnjan godišnje ulaže od 100 do 150 tisuća kuna kako bi se pred sezonu izravnalo i vratilo u funkciju dva kilometra plaže", rekao je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio


 
2 min
Ivan Dobran

"Svake godine nailazimo na nanose materijala uslijed nevremena. Prošle godine smo popravljali dijelove obale koje je more doslovno iskopalo ispod šetnice. Iako ove godine šteta nije tolika, posla ovdje svakako ima. Povrh ovih povremenih sanacija šteta od valova Grad Vodnjan godišnje ulaže od 100 do 150 tisuća kuna kako bi se pred sezonu izravnalo i vratilo u funkciju dva kilometra plaže", rekao je gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio

Valovi su proteklih dana raznijeli dva kilometra umjetne plaže na perojskoj obali. Silina mora razbacala je dio nasutog tucanika preko pješačke staze, a dio povukla u dubinu. U izvid su jučer ujutro izišli gradonačelnik Vodnjana Edi Pastrovicchio, direktorica vodnjanskog komunalnog poduzeća Contrada Daniela Cetina te voditelj tehničke službe Ivica Privrat.

- Svake godine nailazimo na nanose materijala uslijed nevremena. Prošle godine smo popravljali dijelove obale koje je more doslovno iskopalo ispod šetnice. Iako ove godine šteta nije tolika, posla ovdje svakako ima, rekao je Pastrovicchio koji kaže kako muku muči s plažom naslijeđenom od bivše vodnjanske uprave.

- Idući tjedan doći ćemo s nekoliko djelatnika te bagerom i lopatama ukloniti kamenje sa šetnice, rekla je Daniela Cetina.

Povrh ovih povremenih sanacija šteta od valova Grad Vodnjan godišnje ulaže od 100 do 150 tisuća kuna kako bi se pred sezonu izravnalo i vratilo u funkciju preko dva kilometra plaže, od granice Općine Fažana do perojske lučice Portić.

More je zamućeno jer valovi ispiru sitne čestice neodgovarajućeg nasutog materijala. Na plaži su vidljivi slojevi raznih vrsta i veličina kamena i pijeska. Je li s umjetnim zahvatom povezano ili nije ne možemo tvrditi, ali na desetak metara od obale, na travnjaku preko novoizgrađene šetnice, uočili smo uginule sipe.

Podsjetimo kako je 2016. godine, za vrijeme mandata Klaudija Vitasovića, prirodna kamenita obala nasuta bez provedbe zakonom propisanog postupka procjene utjecaja na okoliš. Udruga Zelena Istra slučaj je tada prijavila Ministarstvu zaštite okoliša koje je posljedično Gradu Vodnjanu naložilo naknadnu provedu postupka ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš.

No, kako kažu iz Zelene Istre, Grad Vodnjan je tada pokušao izigrati nalog ministarstva na način da postupak ocjene utjecaja na okoliš koji se trebao odnositi na već izvedene radove, iskoriste za dodatno nasipavanje i gradnju. Prema tehničkom opisu za koji se traži provedba postupka, Grad Vodnjan namjeravao je plažu proširiti do čak 40 metara od obalne linije u more, što bi bio višestruko veći zahvat od postojećeg. Ministarstvo je prozrelo namjere gradske uprave i odbilo zahtjev.

„Predmet zahtjeva nisu izvedeni radovi već novoplanirani (...) S obzirom na prethodno izvršeno nasipavanje morske obale na lokaciji zahvata i planirano daljnje nasipavane i izgradnju u moru, nije razvidno u kojem dijelu i kojem opsegu je obala predmetnog zahvata ostala u prirodnom stanju te tako nije moguće procijeniti, odnosno isključiti moguće značajne negativne utjecaje na istu“, stoji u rješenju Ministarstva.

Obalu je danas gotovo nemoguće vratiti u prvobitno stanje pa je i godišnji trošak održavanja od cca 150 tisuća kuna neizbježan, kao što su neizbježna nevremena koja plažu redovito uneređuju i prazne gradski proračun.


Nastavite čitati

Istra
 

ZA TROFEJNE ROGOVE JELENA AKSISA LOVCI NA BRIJUNIMA PLAĆAJU I DO 10 TISUĆA KUNA Novi šef Brijuna Eduard Kolić odbacuje optužbe o ilegalnim lovačkim seansama: 'Zapošljavanje moje kćeri i zeta na Brijunima nema veze sa mnom!'

Bavio sam se zebrama, Lankom, tovarima, ovcama i 'drugim životinjama', ali nisam ubijao. Lovci uplate spavanje u vili koja košta 500 ili 600 eura po jednoj noći. Idu na čeku, uglavnom se fotografiraju i idu dalje. Znaju stajati i do tri dana, a da ništa ne upucaju. Ja nikad nisam ubio niti jednu životinju, iako imam lovačku iskaznicu. Sada sam u poziciji da neke stvari mogu promijeniti osobito što se tog lovnog turizma tiče koji Brijunima donosi prihod od možda 50 tisuća kuna godišnje što je zanemariv iznos.

Istra
 

IDS predstavio anketu za stambeno zbrinjavanje i prijedloge za proračun Poreča

U prijedlog je uvršten nastavak uređenja starogradskih ulica, poput Trga Marafor, a u planu je i obnova Cimare, odnosno Trga Joakima Rakovca. U starom gradu, stavit planira se staviti u funkciju palaču Becich uz zadržavanje vlasništva * Predložili smo i dogradnju Doma za starije osobe, kao i nastavak izgradnje objekata nogometnog kampusa u zoni Košambra", rekao je Roland Kosinožić

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.