Oprez! U subotu izlučivanje divljači na području Vallelunge i Štinjana
Grad Pula moli biciklisti i šetači da u vremenu od 7:00 do 12:00 izbjegavaju područje Vallelunge i Katarine
Konkurencija su nam veliki trgovački lanci koji dovode kontigente već gotovih krizantema, no takvo cvijeće - koje je raslo u rasadnicima, pod umjetnom rasvjetom, idealnom temperaturom - ne poznaje našu buru i njihova je trajnost kratka. Naše krizanteme, nakon klijališta i dva grijana plastenika, rastu na otvorenom i puno su bolje prilagođene svim klimatskim uvjetima, a samim time i trajnije, pojašnjava nam Franjo
Konkurencija su nam veliki trgovački lanci koji dovode kontigente već gotovih krizantema, no takvo cvijeće - koje je raslo u rasadnicima, pod umjetnom rasvjetom, idealnom temperaturom - ne poznaje našu buru i njihova je trajnost kratka. Naše krizanteme, nakon klijališta i dva grijana plastenika, rastu na otvorenom i puno su bolje prilagođene svim klimatskim uvjetima, a samim time i trajnije, pojašnjava nam Franjo
Većina ih se sjeti tek za Sisvete, kada pohode posljednja počivališta najmilijih. No krizanteme su puno više od cvijeća 'za groblje'. U Engleskoj se sade na vrtne gredice, u Japanu se poklanjaju kao znak ljubavi. Šarene, nježne i profinjene.
Jedini u Puli koji se bavi njihovom proizvodnjom je rasadnik "Ekoflor" na Premanturskoj cesti. U naselju Valbonaša - u vali gdje, kako naziv sam govori, vlada posebna mikroklima, bonaca, odlična za uzgoj ne samo cvijeća već i povrća - uzgoj krizantema točno je na pola puta.
U tajne zahtjevnog uzgoja ovog delikatnog cvijeta uputio nas je dugogodišnji djelatnik rasadnika, Puljanin Franjo Leotkai. On se već 12-tak godina, uz kolegu Ivana Kocića, brine o bilju obiteljskog rasadnika Nataše Manojlović, koji ovdje uspješno posluje više od tri desetljeća.
Franjo, bivši muški frizer, koji je nekada radio u Zagrebačkoj ulici, samouk je, a priznaje da mu je, da uđe u tajne uzgoja, trebalo oko pet godina konstantnog učenja i usavršavanja.
Pomoglo je malo i što se njegova obitelj bavila uzgojem biljaka, pa je odrastao okružen ružama i drugim cvijećem.
- Biljke zahtijevaju 24-satnu pažnju, posebno kada su male, tek posijane pa sve dok ne odu na otvoreno. U rasadniku nema klasičnog radnog vremena, rad se prilagođava biljkama i uvjetima, sve se radi u skladu s prirodom, veli nam Franjo.
Napominje da se u rasadniku sve biljke siju iz sjemena, ili pak dolaze rinfuzo kao minijaturne, tek nikle biljke, a cijeli proces oko krizantema traje i do godinu dana; od ugovaranja malih biljaka do njihove prodaje u Flanatičkoj ulici.
Naše cvijeće sade radnici Herculanee na javnim površinama i kružnim tokovima u Puli, dio ukrašava općine Medulin i Fažanu, dio cvijeća odlazi na Brijune, a jedan od velikih kupaca nam je primjerice i Arena Hospitality Group, veli nam Franjo.
Krizanteme pak prodaju u samom rasadniku, a najveći dio plasiraju prije Svih svetih u Flanatičkoj ulici. Ljudi ih, dodaje Franjo, već dobro poznaju i čekaju ovu prigodnu prodaju jer je cvijeće iz ovog rasadnika povoljnije, ali i otpornije.
- Konkurencija su nam veliki trgovački lanci koji dovode kontigente već gotovih krizantema, no takvo cvijeće - koje je raslo u rasadnicima, pod umjetnom rasvjetom, idealnom temperaturom - ne poznaje našu buru i njihova je trajnost kratka.
Naše krizanteme, nakon klijališta i dva grijana plastenika, rastu na otvorenom i puno su bolje prilagođene svim klimatskim uvjetima, a samim time i trajnije, pojašnjava nam.
Franjo LeotkaiVani su nedavno temperature bile 40, možete misliti koliko je onda bilo u rasadniku, veli nam Franjo. A krizanteme tijekom kolovoza treba nekoliko puta presaditi, tri puta pincirati (skidati im vrhove), svakih deset dana prihranjivati, svakodnevno zalijevati, oblikovati...
Oko krizantema jako je puno posla, a velik dio obavlja se upravo ljeti, kada su temperature visoke.
- Evo sada smo u kolovozu u rasadniku radili samo tijekom noći jer se drugačije nije moglo izdržati. Vani su temperature bile 40, možete misliti koliko je onda bilo u rasadniku, veli nam Franjo. A krizanteme tijekom kolovoza treba nekoliko puta presaditi, tri puta pincirati (skidati im vrhove), svakih deset dana prihranjivati, svakodnevno zalijevati, oblikovati...
Temperature u grijanim staklenicima i sada prelaze 50 stupnjeva, unutra je toplo kao u peći, a Franjo nas uvjerava da upravo takve uvjete male biljke vole. Točnije, kako veli: što je biljka manje traži višu temperaturu.
Prije desetak dana krizanteme su napokon stasale dovoljno da se mogu preseliti na otvoreno gdje se zalijevaju 'kap na kap'. Okružene su žicom kako bi se sačuvale od divljih svinja.
- Uskoro, kada krenu cvjetati nastaje magija. Ni sami više ne znamo kako smo ih posložili pa se iznenadimo kada krenu cvjetati, sve bude šareno, a one tako velike da se među njima jedva krećemo, veli Franjo.
- Od klijanja do vanjskog dijela potrebno je oko četiri do pet mjeseci. Cijeli je proces strogo kontroliran, svaka biljka ima svoj kod, a jednom kada se proces uzgoja krizantema pokrene nema stajanja ni mijenjanja. Kada je lanac pokrenut sve mora besprijekorno teći kako bi krizanteme bile spremne za prodaju upravo kada su u najljepšem cvatu, desetak dana prije Svih svetih.
Kako uspijevaju da procvjetaju točno u te dana Franjo pak ne odaje. To su, veli, male tajne majstora.
- Njihova se cvatnja može korigirati za desetak dana, no to su naše tajne. Jednom kada cvatnja krene slijedi drugi dio mukotrpnog posla, a to je svakodnevno pakiranje, sortiranje, transport, dostava i prodaja. Kroz godinu uzgojimo 2.150 krizantema.
Potražnja je, dodaje naš sugovornik, i veća no s postojećim kapacitetima ne mogu je više rastegnuti jer krizantema zahtijeva i puno rada i puno prostora.
- Uvijek se pribojavamo ružnog vremena kada je prodaja slabija i svi radije odu u zatvorene centre no do sada smo svake godine uspjeli prodati skoro sve pa se nadamo da ćemo tako i dalje, veli nam Franjo.
Na pitanje koliko će koštati ove godine krizanteme - a znamo da je u eurima sve poskupjelo - veli da će se cijena formirati u zadnji tren, kada vide kako stoji tržište, ali da kupcima može obećati da će domaća krizantema biti cjenovno konkurentna uvoznoj.
- Kada bi ljudi znali koliko je ovdje truda i rada, koliko je svaka ta biljka puta prošla kroz moje ruke, koliko sam nad njom strepio, koliko dana i noći uložio u nju, ne bi se bunili da su skupe, u to sam siguran, veli naš sugovornik.
Navodi da godišnje iz rasadnika izbace na desetke tisuće sadnica maćuhica u svim bojama, a ovdje uzgoje i tisuće potočnica i jaglaca te drugih ljetnica poput begonija, petunija...
A s koliko nježnosti i entuzijazma Franjo govori o 'svojim' biljkama teško je zapravo prenijeti 'na papir'. To trebate doživjeti.
Dok nas vodi dalje po rasadniku navodi da je, za razliku od krizantema, koje su pipljive i oko njih ima jako puno posla, najveća zarada na živici. Ta je proizvodnja lakša, najmanji je rizik, a ako se biljka ne proda odmah ona samo dobiva na cijeni. S druge strane, ako se krizantema ne proda u tih desetak dana, nitko je više ne želi kupiti.
Iako, naglašava Franjo, ova - uzgojena na prirodan način - zapravo jest višegodišnja biljka koja bi ponovo procvjetala i dogodine.
Franjo nam pokazuje i jednu trenutno vrlo popularnu biljku. Riječ je o grevillei, koja dolazi iz Australije i dobro podnosi sve vremenske uvjete.
Njihove su posađene na ulazu u Forum, kod Augustovog hrama. Ljeti cvjeta lijepim crvenim cvjetovima, a može se oblikovati na razne načine.
No, ne valja gledati samo cvijet, upozorava Franjo. Duša biljke je u njezinu korijenu, naglašava naš sugovornik.
- Kada kupujete neku biljku nije dovoljno gledati ono iznad zemlje. Treba pogledati korijen. Ako je on kompaktan, dobro razvijen, to je znak da je biljka zdrava čak i ako gornji dio nije sjajan.
Franjo, okružen ljepotom, ljepotu multiplicira pa u slobodno vrijeme sklada poeziju.
- Moji su roditelji stigli u Pulu iz Vojvodine nakon Drugog svjetskog rata. Naše prezime Leotkai vuče pak podrijetlo iz Mađarske i Ukrajine i ovdje nije uobičajeno. Odrastao sam okružen hrvatskim, ali i talijanskim jezikom, a kako sam dugo živio u Peruškima bliska mi je i čakavica.
Pjesme pišem na standardnom hrvatskom jeziku, ali iznimno sam ponosan što sam već dvije godine svoje pjesme recitirao u Vižinadi, na Veršima na šterni.
Za kraj donosimo pjesmu s koju je Leotkai ove godina čitao na manifestaciji Verše na šterni:
MUK
Moju tišinu groti san darova
morem povirit smih suncu
miris vitru
dažu suzu
snove zvizdama
ma tišinu
tišinu
groti san
da
Grad Pula moli biciklisti i šetači da u vremenu od 7:00 do 12:00 izbjegavaju područje Vallelunge i Katarine
Nakon povratka s prvog dijela zimskih praznika, učenici i djelatnici Osnovne škole Vidikovac moći će u novoobnovljenoj knjižnici nastaviti provoditi svoje redovne aktivnosti * Ovo je druga značajna investicija ove godine u Osnovnu školu Vidikovac: od ovoga ljeta, uz Osnovnu školu Kaštanjer, opremljena je pomagalima za rad i kretanje slabovidnih i slijepih učenika
Posebno se ističe sudjelovanje Petre Klibe na na regati sa ženskom posadom kao co-skipper na North Atlantic Challenge-u 2007. godine kada je u 21 dan preplovila Atlanski ocean iz američkog Newporta do njemačkog Hamburga. Pobijedila je 2020. godine na Barcolani by Night kao kormilarka broda Lero, dok je 2023. i 2024. godine s brodom Myway osvojila nagradu “Rosa nei venti” za najbržu žensku ekipu na Barcolani * Zaslužujete najveća i najvažnija sportska priznanja u Republici Hrvatskoj. Toliko ste značajni za hrvatsko jedrenje, a istovremeno toliko skromni da su Vam svi ovi uspjesi postali uobičajeni. Grad Pula želi valorizirati ovaj predivan sport i istaknuti Vas kao uzor“, poručio je zamjenik gradonačelnika Bruno Cergnul
Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.
Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.