Istra je krenula s novom poljoprivrednom granom! Ovih je dana kod Vodnjana posađena prva plantaža divljih šparoga u Istri u konsocijaciji s maslinama i žižulama.
Kako doznajemo od vlasnika valbandonskog obrta 'Grdobina' Alena Bužlete, koji na parceli ima zasađeno 400-tinjak maslina i 70-ak žižula, proteklih su dana između njih sadili sadnice šparuga. Iako je plan bio zasaditi 500-tinjak sadnica kiša ih je omela pa će se sadnja nastaviti uskoro. Ukupno se planira zasaditi čak tisuću sadnica.
- Planovi su daleko veći od ovih. Ideja nam je, ukoliko se ovo pokaže kao dobar potez, na obližnjem zemljištu zasaditi još 20 do 30 tisuća sadnica čime bi zasigurno bili najveća plantaža na ovom području, veli nam Bužleta.
Dugoročna investicija
Upitan kako se odlučio na ovu poljoprivrednu kulturu kaže da je računica jasna;
- Sada je sezona šparuga, no njih treba brati, izaći van, naći. Tu su opet opasnosti poput zmija, sezona je kratka i brati ih ovako kultivirano puno je jednostavnije, navodi Bužleta, dodajući da se klima mijenja, sve je više suša i u budućnosti će u prirodi biti sve manje ove šumske delicije.
Njihov uzgoj nije kompliciran, no da bi šparužine dale prve šparuge potrebno je pričekati dvije do tri godine.
- Riječ je o dugoročnoj investiciji. Šparuge će imati navodnjavanje, prvih par godina dok se korijen ojača treba ih njegovati, oko njih kositi i gnojiti ih, ali ako bude sve u redu imat ćemo u budućnosti i odličnu berbu, navodi naš sugovornik, dodajući da bi onda svaka biljka trebala davati 15-ka šparuga.
A potražnje za ovom delicijom ne manjka, od pojedinaca do restorana. Njihova cijena, posebice onih prvih maceta, itekako je paprena. Prve su se šparuge početkom mjeseca na tržnici prodavale po cijeni od osam eura po macetu, i to skromnom.
Možda će, jednom kad krene njihova berba, cijene ipak pasti, a one postati pristupačnija i dostupnija namirnica i onima koji ih sami ne beru.
- Ova bi obrt uskoro mogao biti ogledno imanje u Istri za konsocijacije oštrolisne šparoge i drugih kultura poput masline, žižule ali i slanutka i boba, pojašnjava nam Šime Martinović, pionir uzgoja divljih šparuga u Hrvatskoj.
Od prvih sadnica do plantaža
- Pred tri godine dokazali smo da se divlja šparoga može uzgajati. Danas slobodno mogu reći da skoro da nema kraja 'Lijepe naše' gdje nije krenuo uzgoj divljih šparoga.
Osposobljeni su rasadnici, podijeljenje prve diplome za uzgoj, održane broje radionice i predavanja. Surađujemo s Institutom za poljoprivredu iz Poreča, veleučilištima, sveučilištima, osnovnim školama i vrtićima, OPG-ovima, ali i turističkim zajednicama, sve smo umrežili u novoj poljoprivrednoj grani potekloj na Vinežu, ponosan je naš sugovornik koji je prvi krenuo s uzgojem divlje šparuge i proizvodnjom njihovih sadnica.