Krasna Zemlja

PLANIRAJTE VIKEND

ISTRAVIRGIN U petak se otvaraju 17. dani maslinovog ulja u Vodnjanu

Na Danima maslinovog ulja će se okupiti maslinari i proizvođači, istaknuti hrvatski chefovi, predstavnici gastronomske scene te domaći i strani stručnjaci i zaljubljenici u jedno od najsnažnijih simbola Istre i vodnjanskoga kraja


 
3 min
Istra24

Na Danima maslinovog ulja će se okupiti maslinari i proizvođači, istaknuti hrvatski chefovi, predstavnici gastronomske scene te domaći i strani stručnjaci i zaljubljenici u jedno od najsnažnijih simbola Istre i vodnjanskoga kraja

U petak počinju 17. dani maslinovog ulja u Vodnjanu na kojima će se okupiti maslinari i proizvođači, istaknuti hrvatski chefovi, predstavnici gastronomske scene te domaći i strani stručnjaci i zaljubljenici u jedno od najsnažnijih simbola Istre i vodnjanskoga kraja.

Istravirgin, 17. dani mladog maslinovog ulja bit će ovoga vikenda, od 24. do 26. studenoga, mjesto premijerne prezentacije ovogodišnje berbe, kao i niza masterclassova i stručnih predavanja na kojima će proizvođači i poznavatelji maslinarstva i uljarstva održavati radionice i kušanja nove berbe te otkrivati kako s maslinovim uljem podizati gastronomiju na višu razinu.

Istravirgin, 17. dani mladog maslinovog ulja, trajat će od petka do nedjelje i održavat će se u prostoru nekadašnje gradske škole, odnosno bivše tvornice Astra u Vodnjanu, gdje će svoja ulja ovogodišnje berbe prezentirati 35 istarskih maslinara. Među njima će biti Agrolaguna, vodeća istarska prehrambena kompanija sa čijih se 220 hektara maslinika godišnje dobije i do 130 tona vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kao i obiteljska uljara Baioco s tradicijom proizvodnje još od 1918. godine te obiteljski brend BRIST-Olive iz Vodnjana.  Nezaobilazni sudionici Istravirgina su i obitelj Chiavalon, čija je ulja najpoznatiji svjetski vodič za maslinova ulja Flos Olei uvrstio među TOP 15 svjetskih maslinovih ulja, kao i prva istarska zadruga proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja - PZ Maslinari Istre s uljima Konfin. Predstavit će se i ulja Meloto braće Belci iz Vodnjana, ulja Cadenela obiteljske uljare Lupieri, potom Oio Vivo, živo ulje, starorimskoga naziva u čast istro-romanskom dijalektu kojim se i danas govori na području Vodnjana te Olea ulja obitelji Belić koja nastaju iz istarskih maslinika Fažane, Galižane i Peroja. Bit će prezentirana i ulja Oliveri s istoimenog obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva u Labincima nedaleko od Poreča, Rheos maslinova ulja s područja Novigrada te proizvodi Uljare Vodnjan, jedne od vodećih istarskih uljara u kojoj se ulja od maslina iz maslinika u Barbarigi prerađuju još od osnutka, 1911. godine.

 

Istravirgin će ugostiti jaka imena domaće gastro scene kao što su Deni Srdoč, Mate Janković, Stiven Vunić, Melkior Bašić, Tea Mamut i Hrvoje Kroflin, dok će masterclassovi biti prilika za razmjenu stručnih znanja. Tako će masterclass „Vodnjanska priča o jeseni“ voditi poznata promotorica istarske kuhinje Svjetlana Celija, a slatki Masterclass „Sljubljivanje mladog maslinovog ulja s čokoladom“ osnivači TAMAN artisan čokolade Sanja Vladović i Stiv Kahlina. Na masterclassu “Uparivanje najboljih lokalnih sastojaka u gastronomiji” tema će biti kako upariti Old Pilots gin i maslinovo ulje pod stručnim vodstvom Filipa Pleteša, dok će Danijela Kramarić iz Plavog podruma podučiti “Kako ispravno prezentirati i prodavati maslinova ulja u restoranu?”, a chefovi Milena Krizmanić, Marina Perčić i Nirvana Koso iz Hotela Brioni i restorana Boccaporte, pod vodstvom Karoline Brkić Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam, govorit će o sljubljivanju mladih istarskih maslinovih ulja i hrane.

 

Osim što je odlična manifestacija za prezentaciju i promociju izvrsnosti, Istravirgin, 17. dani mladog maslinovog ulja, nudi i prilike za nova poslovna partnerstva, kao i kulinarska iskustva koja se ovoga vikenda događaju upravo u Vodnjanu. Sve informacije o programu i izlagačima dostupne su na web stranici www.istravirgin.com.


Nastavite čitati

Istra
 

PRVI VODNJANSKI BUVLJAK Pravo mjesto za pravu ideju

Prezadovoljni smo i ponosni. Osim robe, cipela, igračaka, uključili smo i prodaju cvijeća, samoniklog bilja, prirodne ljekovite kozmetike, prigodan božićni asortiman i okrjepu, rekla nam je vidno zadovoljna organizatorica Marina Banković

Istra
 

Supružnici Omanović iz Vodnjana: "Hvala vam svima, dobri ljudi, dali ste nam sve pa i više nego što smo si mogli zamisliti"

Uplaćene su i brojne donacije, a svima se supružnici Omanović od srca zahvaljuju i poručuju da treba uzeti, ali da treba i ispružiti ruku drugima kada je netko u potrebi. Upravo zato, apeliraju na sve ljude dobra srca koji su i njima pomogli i drugima koji još žele pomoći da to u ovim svečarskim danima učine za nekog iz svoje blizine, jer oni su, kažu, i više nego namireni i ne bi htjeli uzimati drugima kojima u ovom trenutku više treba

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.