Krasna Zemlja

PLANIRAJTE VIKEND

ISTRAVIRGIN U petak se otvaraju 17. dani maslinovog ulja u Vodnjanu

Na Danima maslinovog ulja će se okupiti maslinari i proizvođači, istaknuti hrvatski chefovi, predstavnici gastronomske scene te domaći i strani stručnjaci i zaljubljenici u jedno od najsnažnijih simbola Istre i vodnjanskoga kraja


 
3 min
Istra24

Na Danima maslinovog ulja će se okupiti maslinari i proizvođači, istaknuti hrvatski chefovi, predstavnici gastronomske scene te domaći i strani stručnjaci i zaljubljenici u jedno od najsnažnijih simbola Istre i vodnjanskoga kraja

U petak počinju 17. dani maslinovog ulja u Vodnjanu na kojima će se okupiti maslinari i proizvođači, istaknuti hrvatski chefovi, predstavnici gastronomske scene te domaći i strani stručnjaci i zaljubljenici u jedno od najsnažnijih simbola Istre i vodnjanskoga kraja.

Istravirgin, 17. dani mladog maslinovog ulja bit će ovoga vikenda, od 24. do 26. studenoga, mjesto premijerne prezentacije ovogodišnje berbe, kao i niza masterclassova i stručnih predavanja na kojima će proizvođači i poznavatelji maslinarstva i uljarstva održavati radionice i kušanja nove berbe te otkrivati kako s maslinovim uljem podizati gastronomiju na višu razinu.

Istravirgin, 17. dani mladog maslinovog ulja, trajat će od petka do nedjelje i održavat će se u prostoru nekadašnje gradske škole, odnosno bivše tvornice Astra u Vodnjanu, gdje će svoja ulja ovogodišnje berbe prezentirati 35 istarskih maslinara. Među njima će biti Agrolaguna, vodeća istarska prehrambena kompanija sa čijih se 220 hektara maslinika godišnje dobije i do 130 tona vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja, kao i obiteljska uljara Baioco s tradicijom proizvodnje još od 1918. godine te obiteljski brend BRIST-Olive iz Vodnjana.  Nezaobilazni sudionici Istravirgina su i obitelj Chiavalon, čija je ulja najpoznatiji svjetski vodič za maslinova ulja Flos Olei uvrstio među TOP 15 svjetskih maslinovih ulja, kao i prva istarska zadruga proizvođača ekstra djevičanskog maslinovog ulja - PZ Maslinari Istre s uljima Konfin. Predstavit će se i ulja Meloto braće Belci iz Vodnjana, ulja Cadenela obiteljske uljare Lupieri, potom Oio Vivo, živo ulje, starorimskoga naziva u čast istro-romanskom dijalektu kojim se i danas govori na području Vodnjana te Olea ulja obitelji Belić koja nastaju iz istarskih maslinika Fažane, Galižane i Peroja. Bit će prezentirana i ulja Oliveri s istoimenog obiteljsko poljoprivrednog gospodarstva u Labincima nedaleko od Poreča, Rheos maslinova ulja s područja Novigrada te proizvodi Uljare Vodnjan, jedne od vodećih istarskih uljara u kojoj se ulja od maslina iz maslinika u Barbarigi prerađuju još od osnutka, 1911. godine.

 

Istravirgin će ugostiti jaka imena domaće gastro scene kao što su Deni Srdoč, Mate Janković, Stiven Vunić, Melkior Bašić, Tea Mamut i Hrvoje Kroflin, dok će masterclassovi biti prilika za razmjenu stručnih znanja. Tako će masterclass „Vodnjanska priča o jeseni“ voditi poznata promotorica istarske kuhinje Svjetlana Celija, a slatki Masterclass „Sljubljivanje mladog maslinovog ulja s čokoladom“ osnivači TAMAN artisan čokolade Sanja Vladović i Stiv Kahlina. Na masterclassu “Uparivanje najboljih lokalnih sastojaka u gastronomiji” tema će biti kako upariti Old Pilots gin i maslinovo ulje pod stručnim vodstvom Filipa Pleteša, dok će Danijela Kramarić iz Plavog podruma podučiti “Kako ispravno prezentirati i prodavati maslinova ulja u restoranu?”, a chefovi Milena Krizmanić, Marina Perčić i Nirvana Koso iz Hotela Brioni i restorana Boccaporte, pod vodstvom Karoline Brkić Bubola iz Instituta za poljoprivredu i turizam, govorit će o sljubljivanju mladih istarskih maslinovih ulja i hrane.

 

Osim što je odlična manifestacija za prezentaciju i promociju izvrsnosti, Istravirgin, 17. dani mladog maslinovog ulja, nudi i prilike za nova poslovna partnerstva, kao i kulinarska iskustva koja se ovoga vikenda događaju upravo u Vodnjanu. Sve informacije o programu i izlagačima dostupne su na web stranici www.istravirgin.com.


Nastavite čitati

Istra
 

MANUELA GEISSA: "Sarà mia priorità rafforzarne la presenza e la visibilità all’interno della vita pubblica e culturale di Dignano e nella cogestione del territorio"

"Solo chi appartiene pienamente alla comunità può comprendere a fondo le esigenze specifiche, le tradizioni, la lingua, i valori e le sfide che essa affronta quotidianamente. L’elezione diretta del vicesindaco da parte dei membri garantisce che la rappresentanza non sia solo formale, ma autentica, radicata nel vissuto e nella volontà collettiva della minoranza", sostiene Manuela Geissa * "Il bilinguismo non è una concessione o un favore che la maggioranza fa alla minoranza, qualcosa di tollerato o applicato per obbligo, senza reale convinzione. In questo modo si crea una disuguaglianza di fatto, dove l’italiano è visto come “lingua secondaria” o marginale, e non come parte integrante della vita pubblica", dice la candidata che ci ha presentato pure le sue proposte concrete per migliorare la situazione sia della CNI, sia di tutti i residenti nel territorio della Città di Dignano 

Istra
 

MANUELA GEISSA: "Moj je prioritet ojačati prisutnost i vidljivost Talijana u javnom i kulturnom životu Vodnjana te u zajedničkom upravljanju teritorijem"

"Samo netko tko u potpunosti pripada zajednici može duboko i pravilno razumjeti specifične potrebe, tradicije, jezik, vrijednosti i izazove s kojima se suočavamo svakodnevno. Izravan izbor birača zajednice osigurava da funkcija dogradonačelnika/ ice kojeg / koju biraju članovi zajednice ne bude samo formalna, već autentična, ukorijenjena u svakodnevnom životu i kolektivnoj volji manjine", kaže Manuela Geissa *"Dvojezičnost nije ustupak ili usluga koju većina čini manjini, nešto što se tolerira ili provodi iz obveze, bez stvarne uvjerenosti. Na taj način stvara se faktična nejednakost, gdje se talijanski jezik smatra „drugorazrednim” ili marginalnim, a ne kao sastavni dio javnog života", poručuje kandidatkinja koja nam je predstavila i svoje konkretne prijedloge za boljitak zajednice i Vodnjana

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.