Krasna Zemlja

Pomoć osjetljivim sektorima

Maslinarima Vlada daje 8,5 milijuna kuna potpora

Taj je program, kako je kazala ministrica poljoprivrede Marija Vučković, važan za očuvanje održivosti i unaprjeđenje proizvodnje iznimno osjetljivih poljoprivrednih sektora u Hrvatskoj


 
1 min
HINA ⒸFOTO: Manuel Angelini
FOTO: Hina

Taj je program, kako je kazala ministrica poljoprivrede Marija Vučković, važan za očuvanje održivosti i unaprjeđenje proizvodnje iznimno osjetljivih poljoprivrednih sektora u Hrvatskoj

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela Program državne potpore za iznimno osjetljive sektore u poljoprivredi za ovu godinu, za što je osiguran 121 milijun kuna.

Taj je program, kako je kazala ministrica poljoprivrede Marija Vučković, važan za očuvanje održivosti i unaprjeđenje proizvodnje iznimno osjetljivih poljoprivrednih sektora u Hrvatskoj.

Potpora u iznosu od 51 milijuna kuna odnosi se na mliječne krave od čega je prvi dio u iznosu od 32,7 milijuna kuna isplaćen u studenome 2021., dok će se drugi dio u iznosu od 18,3 milijuna kuna isplatiti u svibnju ove godine.

Za rasplodne krmače predviđen je iznos potpore od 18,5 milijuna kuna, za maslinovo ulje 8,5 milijuna kuna, za duhan 42 milijuna kuna te za očuvanje domaćih i udomaćenih kultivara milijun kuna.

Ukupna financijska sredstva za provedbu Programa u iznosu od 121 milijun kuna osigurana su u državnom proračunu za 2022. godinu i projekcijama za 2023. i 2024. godinu.

Isplate za iznimno osjetljive sektore za koje se zahtjev podnosi za 2022. predviđaju se u sljedećoj godini odnosno do kraja lipnja 2023. godine.

Vlada je na sjednici u četvrtak u proceduru uputila nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o provedbi Uredbe (EZ) Europskoga parlamenta i Vijeća o genetski modificiranoj hrani i hrani za životinje i Uredbe o sljedivosti i označavanju genetski modificiranih organizama i sljedivosti hrane i hrane za životinje proizvedenih od genetski modificiranih organizama.


Nastavite čitati

Saboru upućen prijedlog zakona o kibernetičkoj sigurnosti

Predloženim bi se zakonom u hrvatsko zakonodavstvo implementirala EU Direktiva o mjerama za visoku razinu kibernetičke sigurnosti (tzv. EU NIS2 direktiva) koju države članice Unije u nacionalna zakonodavstva moraju prenijeti najkasnije do 17. listopada 2024. godine

Oporba: Vlada je puno ranije mogla spriječiti drastičan rast cijena

"Divljanje cijena su dopustili i da odobrovolje trgovce i sada su oni dobre volje jer su imali veći profit. To je krug koji je bio već prije osmišljen da se narodu najprije uzme pa da se onda glumi kada mu se nešto vrati", ocijenio je Arsen Bauk iz SDP-a, dok je Božo Petrov (Most) kazao je da ne vjeruje guverneru HNB-a Borisu Vujčiću koji je još prije dvije godine izjavio u Saboru da inflacije nema, kao ni Vladi koja je imala alate kojima je mogla spriječiti ovakav rast cijena

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.