Krasna Zemlja

10. lipnja u Umagu, 13. u Poreču

Na pulskoj rivi otvorena ižložba Blago jadranskog podmorja

Turističke Zajednice Gradova Pule, Umaga i Poreč organizirale su devetodnevnu turneju ove jedinstvene pokretne izložbe kako bi svojim gostima, sugrađanima te djeci, učenicima i studentima priuštili uživanje u atraktivnom sadržaju ali istovremeno i edukaciji o potrebi zaštite bioraznolikosti Jadranskog mora.


 
2 min
Istra24

Turističke Zajednice Gradova Pule, Umaga i Poreč organizirale su devetodnevnu turneju ove jedinstvene pokretne izložbe kako bi svojim gostima, sugrađanima te djeci, učenicima i studentima priuštili uživanje u atraktivnom sadržaju ali istovremeno i edukaciji o potrebi zaštite bioraznolikosti Jadranskog mora.

Povodom Svjetskog dana mora i oceana danas u 11:00 sati, na Rivi u Puli  otvorena izložba ljuštura školjkaša i puževa, oklopa rakova te skeleta spužava, koralja i bodljikaša Jadranskog mora, pod nazivom „Blago jadranskog podmorja“.

Turističke Zajednice Gradova Pule, Umaga i Poreča tako su organizirale devetodnevnu turneju ove jedinstvene pokretne izložbe kako bi svojim gostima, sugrađanima te djeci, učenicima i studentima priuštili uživanje u atraktivnom sadržaju ali istovremeno i edukaciji o potrebi zaštite bioraznolikosti Jadranskog mora.

Mora i oceani prekrivaju čak 71% našeg plavog planeta a više od polovine čovječanstva živi uz njihove obale. Jadransko more svojom površinom od 0,138 milijuna četvornih kilometara zauzima 0,003% plavog planeta i jedno je od najmanjih svjetskih mora, no ono je iznimno značajno kao izvor hrane, kao prometna površina a posebno kao ishodište turizma, stoga je njegova zaštita najvažnija misija naše i budućih generacija.

foto: Turistička zajednica grada Pule

„Podmorje je puno bogatstva koje nije dostupno svima. Izložbom će se prikazati kako domaćina tako i turistima upravo sve ono što sami ne uspiju pogledati u moru.“ rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Pule Sanja Cinkopan Korotaj.

Ujedinjeni Narodi su 2009. godine donjeli odluku kojom se 8.lipnja proglašava Svjetskim danom mora i oceana pa će tako ovu  kombinaciju atrakcije i edukacije posjetitelji moći vidjeti u Puli na Rivi 7., 8. i 9., u Umagu na Trgu slobode 10., 11. i 12., te u Poreču na Peškeri 13., 14. i 15. lipnja.

Direktor Turističke zajednice Grada Umaga Milovan Popović je rekao „Drago nam je biti dio karavane koja će našim turistima a i stanovnicima prikazati ljepote našeg Jadranskog mora kao našeg najvažnijeg resursa“.

Izložba „blago jadranskog podmorja“ postavljena je u 12 metarskom autobusu sa 225 eksponata od 65 vrsta ljuštura, oklopa i skeleta školjkaša, puževa, koralja, spužava i bodljikaša Jadranskog mora.

„ More je naš najvažniji resurs i moramo mlađe naraštaje odgajati da se sa potrebnom pažnjom odnose prema njemu kako bi ga sačuvali.“ dodao je na kraju Nenad Velenik, direktor Turističke zajednice Grada Poreča.

Ovakav sadržaj ne postoji nigdje na svijetu osim u Republici Hrvatskoj pa će brojni gosti Pule, Umaga I Poreča moći uživati u sadržaju kakav im ne nudi niti jedna druga turistička destinacija.

Uručivši prigodne plaketice za uspomenu  organizatorima, mlada autorica izložbe Doris Dajić je istaknula „ Zahvaljujem organizatorima što su nas uvrstili u svoju ovogodišnju ponudu iznimno bogatih sadržaja. Čast nam je biti na području turističkih velesila i posebno me vesele najave dolazaka vrtića, škola i studenata jer je edukativna komponenta primarni cilj ovog projekta“


Nastavite čitati

Istra
 

(NE)PRAVDA PO SUDU U POREČU Umirovljeniku oduzeta nekretnina iako je dug bio preplaćen

Prema pisanju Nacionala, porečka sutkinja Vlatka Markuš, već ranije prijavljivana zbog sumnje na korupciju i organizirani kriminal, donijela je rješenje o ovrsi bez ikakve provjere ne bi li skupocjena nekretnina za tek djelić stvarne vrijednosti završila u rukama Aktiva Kapitala, koji je u vlasništvu Ronalda Šurana, poznatog ulagača u nekretnine koje se prodaju na sudu

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.