Krasna Zemlja

U ribarski sektor 75 milijuna kuna

Odlične vijesti za istarske ribare, uzgajivače i prerađivače u ribarstvu i akvakulturi

Država osigurava 75 milijuna kuna bespovratnih sredstava kao mjeru pomoći ribarima. Dodatno, na raspolaganju je mjera državne potpore male vrijednosti u ribarstvu korisnicima koji obavljaju gospodarski ribolov na moru, uzgoj školjkaša, toplovodni i hladnovodni uzgoj slatkovodnih vrsta riba te preradu proizvoda ribarstva


 
2 min
HINA
FaH/ Veljko MARTINOVIĆ

Država osigurava 75 milijuna kuna bespovratnih sredstava kao mjeru pomoći ribarima. Dodatno, na raspolaganju je mjera državne potpore male vrijednosti u ribarstvu korisnicima koji obavljaju gospodarski ribolov na moru, uzgoj školjkaša, toplovodni i hladnovodni uzgoj slatkovodnih vrsta riba te preradu proizvoda ribarstva

Radi pomoći sektoru ribarstva, Ministarstvo poljoprivrede planira mjeru pomoći u obliku državne potpore putem bespovratnih sredstava za ribare, uzgajivače u akvakulturi i prerađivače proizvoda ribarstva i akvakulture, za što su planirana sredstva od 75 milijuna kuna, izvijestili su danas iz Ministarstva.

Zahtjev za odobrenje mjere, kako navode, upućen je na notifikaciju u Europsku komisiju u veljači ove godine.

Cilj je ublažiti gospodarske i socijalne negativne učinke na sektor ribarstva te mu financijski pomoći, prvenstveno u smislu osiguravanja likvidnosti za daljnje poslovanje te očuvanje radnih mjesta.

Dodatno, na raspolaganju je mjera državne potpore male vrijednosti u ribarstvu korisnicima koji obavljaju gospodarski ribolov na moru, uzgoj školjkaša, toplovodni i hladnovodni uzgoj slatkovodnih vrsta riba te preradu proizvoda ribarstva, a omogućena je dodjela višeg iznosa potpore ribarima koji su trenutno najviše pogođeni u sektoru ribarstva.

Iz Ministarstva navode kako ribari koji obavljaju ribolov mrežama stajaćicama ili pridnenim povlačnim mrežama - koćama i spadaju u kategoriju mikro, malih i srednjih poduzeća, mogu ostvariti i potporu koja podrazumijeva bespovratna sredstva u obliku kompenzacije u okviru mjere Zaštita i obnova morske bioraznolikosti i morskih ekosustava i režima naknade u okviru održivih ribolovnih aktivnosti.

Nadalje, moguća je naknada subjektima u sektoru ribarstva i akvakulture za izgubljeni prihod ili dodatne troškove u slučaju izvanrednih događaja koji uzrokuju znatan poremećaj tržišta.

U tom pogledu, na razini Vijeća EU pokrenuta je inicijativa određenih država članica, u kojoj je sudjelovala i Hrvatska, a kako bi se potaknulo donošenje takve odluke i time omogućila potpora iz Europskog fonda za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu, navode iz Ministarstva.

Ističu kako je ministrica poljoprivrede Marija Vučković uputila i izravno povjereniku za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijusu Sinkevičiusu poziv na iznalaženje svih raspoloživih mehanizama pomoći sektoru te se očekuju i dodatne mjere potpore sektoru ribarstva, u okviru mogućnosti koje će biti dane na razini EU s ciljem odgovora na ovu situaciju.


Nastavite čitati

Gust promet, posebice iz smjera unutrašnjosti prema moru

HAK poziva vozače da brzinu i način vožnje prilagode uvjetima na cestama. Povremena su usporavanja, vožnja u koloni u pokretu i kraća zaustavljanja u zonama naplatnih postaja, tunela i odmorišta te na dionicama gdje se zbog radova vozi uz privremenu regulaciju. Potreban je dodatan oprez i strpljenje

Da bi ova web-stranica mogla pravilno funkcionirati i da bismo unaprijedili vaše korisničko iskustvo, koristimo kolačiće. Više informacija potražite u našim uvjetima korištenja.

  • Nužni kolačići omogućuju osnovne funkcionalnosti. Bez ovih kolačića, web-stranica ne može pravilno funkcionirati, a isključiti ih možete mijenjanjem postavki u svome web-pregledniku.